Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές

Στη Βουλή στέλνει το θέμα της μετακίνησης ψηφοφόρων, μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ότι έχουν υποβληθεί 3,560 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων, το ΑΚΕΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία να προχωρήσουν σε έρευνες, ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι από τις 3,5 χιλιάδες ενστάσεις που υποβλήθηκαν για τους συμπληρωματικούς εκλογικούς καταλόγους έγινε δεκτό το 41%. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή κομμάτων και υποψηφίων σε ψευδείς δηλώσεις τόπου κατοικίας, κάτι που έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες καταγγελίες που έγιναν από τη Δήμαρχο Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα για οργανωμένη απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος με μεταφορά ψηφοφόρων που δεν κατοικούν στη Λακατάμια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση προστίθεται πως «αυτό που εξελίσσεται συνιστά επιχείρηση καλπονοθείας και οργανωμένης αλλοίωσης της βούλησης των ψηφοφόρων, φαινόμενα και πρακτικές πρωτόγνωρα στα πολιτικά χρονικά του τόπου. Είναι απαράδεκτη η θέση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών ότι αυτά θα εξεταστούν μετά τις εκλογές».

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του τονίζει πως το Υπουργείο οφείλει αμέσως να προχωρήσει και αυτεπάγγελτα σε ελέγχους και η Αστυνομία να διενεργήσει και να ολοκληρώσει τις έρευνες το συντομότερο δυνατόν, ώστε όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. «Καλούμε επίσης και τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει προς την Αστυνομία και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αμέσως και όχι μετεκλογικά. Οι πολίτες δικαιούνται πριν πάνε στην κάλπη να γνωρίζουν ποιοι δεν σέβονται τις στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το ΑΚΕΛ έχει ήδη εγγράψει το εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι υποβλήθηκαν συνολικά 25.914 αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και 20.890 αιτήσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων, λόγω αλλαγής διεύθυνσης εκλογέα, επί των οποίων υποβλήθηκαν 3,560 ενστάσεις. Οι 559 αφορούσαν την Επαρχία Λευκωσίας, 1,564 την Επαρχία Λεμεσού, 102 την Επαρχία Αμμοχώστου, 123 την Επαρχία Λάρνακας, 1,212 την Επαρχία Πάφου και 3 την Επαρχία Κερύνειας. Όλες οι ενστάσεις εξετάστηκαν από τους οικείους Επάρχους και 1,461 ενστάσεις ή ποσοστό 41%, εγκρίθηκαν, ενώ 2,099 ενστάσεις ή ποσοστό 59%, απορρίφθηκαν. Στη Λευκωσία εγκρίθηκαν 272 ενστάσεις (49%), στη Λεμεσό 872 (56%), στην Αμμόχωστο 48 (47%), στη Λάρνακα 12 (10%) και στην Πάφο 257 (21%). Στην επαρχία Κερύνειας είχαν υποβληθεί τρεις ενστάσεις για τον κατεχόμενο Κορμακίτη, οι οποίες απορρίφθηκαν. Οι 1,461 ψηφοφόροι των οποίων οι μετακινήσεις δεν έγιναν αποδεχτές θα ψηφίσουν εκεί που ψήφιζαν προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων

Ο ΓΔ του ΥΠΕΣ διευκρίνισε ότι είναι πιθανόν να μην ολοκληρωθούν οι έρευνες μέχρι τις 9 Ιουνίου, καθώς είναι μια διαδικασία που θα πάρει κάποιο χρόνο. Ζήτησε να αφήσουμε τους Επάρχους να κάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα με τη Νομική Υπηρεσία. Εξήγησε ότι η νομοθεσία προβλέπει πως, σε περίπτωση καταδίκης, το πρόσωπο υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή και τις δύο ποινές. Πέραν της ψευδούς πληροφόρησης αναμένεται ότι η Αστυνομία θα εξετάσει και ενδεχόμενα ψεύτικης δήλωσης και αλλοίωσης υπογραφής στη βάση μία σειρά νομοθεσιών, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες.

«Τα στοιχεία όλων των αιτήσεων είναι στις Επαρχιακές Διοικήσεις και είναι στη διάθεση της Αστυνομίας προκειμένου να εξεταστούν», ανέφερε ο κ. Ηλία. Κληθείς να εξηγήσει πώς έγιναν αυτοί οι έλεγχοι από τους Επάρχους, είπε ότι το απλούστερο που γίνεται είναι να τηλεφωνήσει κάποιος στο πρόσωπο που έχει υποβάλει την αίτηση και να το ρωτήσει την διεύθυνσή του. Αν δεν την ξέρει καν πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση. Επίσης μπορούσαν να ξαναδούν το θέμα με τους κοινοτάρχες, να πάνε επόπτες στην περιοχή να δουν τι γίνεται κτλ. Η νομοθεσία επιτρέπει να ζητήσουν οποιαδήποτε στοιχεία θέλουν προκειμένου να αποδείξουν ότι η διεύθυνση που δηλώνει ένα πρόσωπο είναι σωστή. «Αντιδρούσαν πιο πολύ αυτοί οι οποίοι έκαναν ψευδείς δηλώσεις», τόνισε. Εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας πως «περίμενα από τον ίδιο τον ψηφοφόρο να είναι υπεύθυνος και όχι να τρέχουμε εμείς να επιβεβαιώσουμε αν ο Α ή ο Β μένει στη Λακατάμια ή στη Δευτερά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους

Δειτε Επισης

Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και η συστάσεις σε πολίτες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει δικηγόρος η άτυχη Ειρήνη, έσβησε δύο εβδομάδες πριν τα γενέθλια της
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Θρήνος και οδύνη για τα τρία θύματα της ασύλληπτης τραγωδίας-Σε κρίσιμη κατάσταση ο τέταρτος νεαρός
Καταχωρούν αβέρτα υποθέσεις και στο τέλος αποσύρονται-Κατέρρευσε το 40% το 2022, πάνω από 100.000 σε πέντε χρόνια