Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ

Αρχές του 2025 αναμένεται να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη φοιτητική μέριμνα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, ο οποίος τόνισε πως στόχος είναι οι αιτήσεις για φοιτητική μέριμνα, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025 να υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Το θέμα της υποβολής αιτήσεων για φοιτητική μέριμνα και στη συνέχεια η καταβολή του ποσού προς τους δικαιούχους είναι κάτι που απασχολεί κάθε χρόνο αρκετές οικογένειες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν πλησιάζει η εποχή για υποβολή αιτήσεων, να λαμβάνουν αρκετά τηλεφωνήματα από τους ενδιαφερόμενους, ενώ η διαδικασία όπως τηρείται αυτή τη στιγμή είναι χρονοβόρα, αφού γίνεται μόνο στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή στα Κέντρα του Πολίτη.

Αυτό, ουσιαστικά, θέτει αρκετά εμπόδια για τους δικαιούχους, καθώς σε περίπτωση που υπάρχει λάθος στην αίτηση, θα πρέπει να την συμπληρώσουν ξανά και να αναγκαστούν να επισκεφτούν το ΚΕΠ ή ΚΕΠΟ, ώστε να υποβάλουν την αίτηση. Κάτι που θα τους υποχρεώσει να ξοδέψουν επιπλέον χρόνο, δεδομένου ότι στα Κέντρα εξυπηρετούνται κι άλλες βασικές ανάγκες των πολιτών.

Οι διαδικασίες της ψηφιοποίησης των αιτήσεων για φοιτητική μέριμνα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, μετά από ερώτηση του εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού και βουλευτή, Γιώργου Κάρουλα, προς τον υπουργό Οικονομικών, αφού πλέον είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις κρατικές χορηγίες, βάσει της οποίας ζήτησε όπως ενημερωθεί η Βουλή σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εν λόγω διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του Μάκη Κεραυνού, οι διαδικασίες ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2020, μετά από αίτημα του τέως υπουργού Παιδείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), το οποίο μέχρι και τις 31/12/2022 είχε την ευθύνη παροχής της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, τον Απρίλιο του 2020, είχε υποβάλει στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ) αίτημα για δημιουργία προγράμματος ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Κεραυνός, όπως διαφαίνεται και από την απάντησή του προς τον κ. Κάρουλα και συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου 2023, ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΕΚΨΠ όπως το θέμα της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης παροχής της κρατικής φοιτητικής μέριμνας υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

«Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ημερομηνίας 12/3/2024, μας έχει ενημερώσει ότι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης ηλεκτρονικής υπηρεσίας για παροχή της κρατικής φοιτητικής μέριμνας σύμφωνα με τα πρότυπα του DSF δυνατόν να είναι το 1ο τέταρτο του 2025, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τον Μάρτιο του 2025 για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως το θέμα της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για παροχή της κρατικής φοιτητικής μέριμνας είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων, καθώς με την εφαρμογή της θα μειωθεί τόσο η χρονοβόρα γραφειακή διαδικασία καταχώρiσης των αιτήσεων όσο και ο χρόνος εξέτασής τους. Προς αυτό το σκοπό, κάλεσε το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, όπως τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Πέραν τούτου, ο Μάκης Κεραυνός υπέδειξε πως η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων λαμβάνει, μέσω ηλεκτρονικού αρχείου, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία από τράπεζες (καταθέσεις και τόκους) και από το Κεντρικό Αποθετήριο Πληροφοριών (ΚΑΠ) πληροφόρηση για διάφορα κυβερνητικά τμήματα όπως Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, Κτηματολόγιο, Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γραφείο Ευημερίας, Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Έφορο Εταιρειών και ΚΟΑΠ.

Δειτε Επισης

Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών