Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο

Τη σημασία του προγράμματος χορήγησης θεώρησης εισόδου, με διαδικασία express, σε Τούρκους πολίτες, προκειμένου να επισκεφθούν συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου, ανέδειξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σημερινής του επίσκεψης στη Μυτιλήνη, όπου και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται πιλοτικά το πρόγραμμα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε με επισκέπτες από την Τουρκία που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο λιμάνι και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.

Κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο, όπως είπε, λειτουργεί αποτελεσματικά, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς που μετείχαν στην υλοποίησή του.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα «το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών» και αποτελεί «το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα 'τρέχει' σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό κατέστη εφικτό, χάρη στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές αρχές να αισθάνονται ότι η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στη διαχείρισή του.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνιστά «έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα» και αντιπροσωπεύει μια σημαντική ενίσχυση για τις τοπικές οικονομίες, που βλέπουν την τουριστική τους κίνηση να αυξάνεται.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση η visa express, διάρκειας επτά ημερών, είναι διαθέσιμη για ταξίδια προς  Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο. Έως το τέλος του Απριλίου θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία ακόμα πέντε νησιά, η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελόριζο και η Σύμη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά την υλοποίηση της visa express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023, ενισχύοντας την τοπική οικονομία πριν το απόγειο της τουριστικής περιόδου και συμβάλλοντας στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών».

Κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στα συνολικά 14 λιμάνια που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ως πύλες για επισκέπτες που κάνουν χρήση της visa express, χάρη στις οποίες ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια ελέγχου δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά ανά ταξιδιώτη.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε στη συνέχεια με στελέχη του λιμενικού σώματος και ενημερώθηκε για τη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και έργα υποδομής.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέθανε η 44χρονη που έπαθε ανακοπή στο κέντρο του Ηρακλείου μπροστά στο παιδί της
Μπροστά στα μάτια του παιδιού της έπαθε ανακοπή η 44χρονη στο Ηράκλειο-Σε κρίσιμη κατάσταση
Γυναίκα έχασε το παιδί της στο κέντρο του Ηρακλείου και έπαθε ανακοπή
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό θανατηφόρο στην Ελλάδα, 30χρονος προσέκρουσε σε νταλίκα για να αποφύγει πεζό
ΒΙΝΤΕΟ: Έξι χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι και η κατάσταση παραμένει η ίδια
«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
Έφεση για τις ποινές χάδι και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων-Ο κίνδυνος της παραγραφής