Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών

Οι χώρες της Κοινοπολιτείας είναι σε άριστη θέση να ηγηθούν της προσπάθειας για μια καλύτερη παγκόσμια διακυβέρνηση για τους ωκεανούς, δήλωσε την Παρασκευή η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ.

Μιλώντας στην εναρκτήρια συνάντηση των Υπουργών Ωκεανών της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, η κ. Σκότλαντ είπε ότι 49 από τις 56 χώρες της Κοινοπολιτείας συνορεύουν με ωκεανούς. "Οι χώρες μας διαχειρίζονται περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων ωκεανών υπό εθνική δικαιοδοσία", σημείωσε, προσθέτοντας ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους βρίσκονται σε ύδατα της Κοινοπολιτείας.

Αναφερόμενη στη συνάντηση, είπε ότι υπογραμμίζει τη σημασία της "κοινής μας γαλάζιας κληρονομιάς και του μέλλοντος" και την "ευρεία αναγνώριση της σημασίας της διασφάλισης ενός βιώσιμου ωκεανού για όλους - και της συλλογικής δράσης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων".

Είπε ότι όλοι έχουν συγκεντρωθεί σε μια σημαντική στιγμή και όλοι γνωρίζουν "πόσο επείγον είναι το έργο μας", καθώς "δεν μπορεί να υπάρξει υγιής πλανήτης χωρίς υγιή ωκεανό", καθώς αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της κλιματικής σταθερότητας.

"Είναι το πιο πολύτιμο, ζωογόνο - αλλά υποτιμημένο, ανεπαρκώς ερευνημένο και αλόγιστα εκμεταλλευόμενο - φυσικό θαύμα του πλανήτη μας", δήλωσε η κ. Σκότλαντ, προσθέτοντας ότι η πίεση που ασκούν οι ανθρώπινες ενέργειες στον ωκεανό μας έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού.

Η παγκόσμια δράση εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, είπε, καθώς o Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 παραμένει ο λιγότερο χρηματοδοτούμενος από όλους τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και οι ροές χρηματοδότησης της ανάπτυξης και του κλίματος στη δράση για τους ωκεανούς είναι ντροπιαστικά χαμηλές", γεγονός που καθιστά αυτό ένα "επικίνδυνο παράδοξο, επειδή τα αγαθά και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τους ωκεανούς αξίζουν περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ - και ο ίδιος ο ωκεανός ως περιουσιακό στοιχείο αξίζει πολύ περισσότερο, τουλάχιστον 24 τρισεκατομμύρια δολάρια".

Η συνάντηση στην Κύπρο, είπε, είναι "μια αναγνώριση της βαθιάς σύνδεσης μεταξύ της ανθρωπότητας και του ωκεανού" και αντανακλά τη μοναδική σύνδεση μεταξύ της Κοινοπολιτείας και του ωκεανού, επειδή η Κοινοπολιτεία μας είναι μια Κοινοπολιτεία των Ωκεανών".

Η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας δήλωσε ότι "η κοινή μας ιστορία και ο κοινός μας πολιτισμός και οι προοπτικές μας για ένα κοινό μέλλον απαιτούν μια ενιαία προσέγγιση για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων πόρων μας", προσθέτοντας ότι με τις χώρες της Κοινοπολιτείας στις ακτές κάθε ωκεάνιας λεκάνης "είμαστε σε ιδανική θέση για να ηγηθούμε της προσπάθειας για μια καλύτερη διακυβέρνηση του Παγκόσμιου Ωκεανού".

Η κ. Σκότλαντ δήλωσε ότι οι προκλήσεις "που αντιμετωπίζουμε είναι τρομακτικές. Κλιματική αλλαγή, υπεραλίευση, θαλάσσια ρύπανση, απώλεια της βιοποικιλότητας".

Ωστόσο, σε αυτές τις προκλήσεις, πρόσθεσε, "κρύβονται τεράστιες ευκαιρίες: για καινοτομία, για βιώσιμη ανάπτυξη και για ισχυρότερες διεθνείς εταιρικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι μόνο με συλλογική δράση και κοινή ευθύνη μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και ότι η Κοινοπολιτεία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη συλλογική δράση για τους ωκεανούς".

Είπε ότι "οι στόχοι μας εδώ είναι σαφείς, απλοί και ουσιαστικοί: να καθορίσουμε κοινές αρχές και προτεραιότητες που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της Διακήρυξης της Κοινοπολιτείας για τον Ωκεανό". Εξήγησε ότι η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τον Γαλάζιο Χάρτη της Κοινοπολιτείας, θα αποτελέσει το όχημα και τον οδηγό μας για τα επόμενα χρόνια".

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, είπε, αν συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε μαζί για το παγκόσμιο κοινό καλό, "μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο γαλάζιο μέλλον που θα είναι ανθεκτικό, βιώσιμο, ειρηνικό, με ευημερία, ένα μέλλον στο οποίο ο ωκεανός θα προστατεύεται, ο πλανήτης μας θα διαφυλάσσεται και οι σχεδόν απεριόριστες δυνατότητές μας θα εκπληρώνονται και θα απολαμβάνονται για τις επόμενες γενιές".

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό