Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
12:39 - 19 Απριλίου 2024
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ψευδείς εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους πιθανόν να κατευθύνθηκαν από συγκεκριμένα κόμματα ή υποψηφίους, επιβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ηλία ανέφερε πως «έχουμε ενδείξεις ότι πιθανόν να έγινε και αυτό αλλά είμαστε στο αρχικό στάδιο διερεύνησης και θα προτιμούσα να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, προκειμένου να δούμε ποιοι είναι πίσω από αυτές τις ενστάσεις που έχουν γίνει και τις ψευδείς δηλώσεις και να αναζητηθούν οι αίτιοι, οι οποίοι εύχομαι ότι θα τιμωρηθούν».
Υπενθυμίζεται ότι υποβλήθηκαν συνολικά 25.914 αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και 20.890 αιτήσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων, λόγω αλλαγής διεύθυνσης εκλογέα, επί των οποίων υποβλήθηκαν 3,560 ενστάσεις. Οι 559 αφορούσαν την Επαρχία Λευκωσίας, 1,564 την Επαρχία Λεμεσού, 102 την Επαρχία Αμμοχώστου, 123 την Επαρχία Λάρνακας, 1,212 την Επαρχία Πάφου και 3 την Επαρχία Κερύνειας. Όλες οι ενστάσεις εξετάστηκαν από τους οικείους Επάρχους και 1,461 ενστάσεις ή ποσοστό 41%, εγκρίθηκαν, ενώ 2,099 ενστάσεις ή ποσοστό 59%, απορρίφθηκαν. Στη Λευκωσία εγκρίθηκαν 272 ενστάσεις (49%), στη Λεμεσό 872 (56%), στην Αμμόχωστο 48 (47%), στη Λάρνακα 12 (10%) και στην Πάφο 257 (21%). Στην επαρχία Κερύνειας είχαν υποβληθεί τρεις ενστάσεις για τον κατεχόμενο Κορμακίτη, οι οποίες απορρίφθηκαν. Οι 1,461 ψηφοφόροι των οποίων οι μετακινήσεις δεν έγιναν αποδεχτές θα ψηφίσουν εκεί που ψήφιζαν προηγουμένως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Ο ΓΔ του ΥΠΕΣ διευκρίνισε ότι είναι πιθανόν να μην ολοκληρωθούν οι έρευνες μέχρι τις 9 Ιουνίου, καθώς είναι μια διαδικασία που θα πάρει κάποιο χρόνο. Ζήτησε να αφήσουμε τους Επάρχους να κάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα με τη Νομική Υπηρεσία. Εξήγησε ότι η νομοθεσία προβλέπει πως, σε περίπτωση καταδίκης, το πρόσωπο υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή και τις δύο ποινές. Πέραν της ψευδούς πληροφόρησης αναμένεται ότι η Αστυνομία θα εξετάσει και ενδεχόμενα ψεύτικης δήλωσης και αλλοίωσης υπογραφής στη βάση μία σειρά νομοθεσιών, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες.
«Τα στοιχεία όλων των αιτήσεων είναι στις Επαρχιακές Διοικήσεις και είναι στη διάθεση της Αστυνομίας προκειμένου να εξεταστούν», ανέφερε ο κ. Ηλία. Κληθείς να εξηγήσει πώς έγιναν αυτοί οι έλεγχοι από τους Επάρχους, είπε ότι το απλούστερο που γίνεται είναι να τηλεφωνήσει κάποιος στο πρόσωπο που έχει υποβάλει την αίτηση και να το ρωτήσει την διεύθυνσή του. Αν δεν την ξέρει καν πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση. Επίσης μπορούσαν να ξαναδούν το θέμα με τους κοινοτάρχες, να πάνε επόπτες στην περιοχή να δουν τι γίνεται κτλ. Η νομοθεσία επιτρέπει να ζητήσουν οποιαδήποτε στοιχεία θέλουν προκειμένου να αποδείξουν ότι η διεύθυνση που δηλώνει ένα πρόσωπο είναι σωστή. «Αντιδρούσαν πιο πολύ αυτοί οι οποίοι έκαναν ψευδείς δηλώσεις», τόνισε. Εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας πως «περίμενα από τον ίδιο τον ψηφοφόρο να είναι υπεύθυνος και όχι να τρέχουμε εμείς να επιβεβαιώσουμε αν ο Α ή ο Β μένει στη Λακατάμια ή στη Δευτερά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Το Υπουργείο θεωρεί ότι όλες οι ενστάσεις που έγιναν αποδεκτές είναι ορθές, δηλαδή είχαν δοθεί ψευδή στοιχεία, αλλά δεν αποκλείει να υπάρχει και ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων, τα οποία κατάφεραν να ξεγελάσουν τους Επάρχους. Ερωτηθείς εάν, λόγω αυτής της κατάστασης, ενδέχεται να υπάρξει καλπονοθεία, ο ΓΔ του ΥΠΕΣ ανέφερε «δεν νομίζω», ωστόσο εξήγησε ότι αυτό εξαρτάται από τη διαφορά στο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή αν η διαφορά είναι μία δυο ψήφους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο υποψήφιος που θα χάσει έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει περισσότερο το θέμα.
Κληθείς να αναφέρει εάν πλέον εξετάζονται μέτρα για να μην παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο, ο κ. Ηλία δήλωσε πως ήδη δόθηκαν οδηγίες από το τον Υπουργό Εσωτερικών, για να δουν με ποιους τρόπους θα μπορούσε να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Μία σκέψη που γίνεται είναι για να μπορεί κάποιος να μεταφέρει τα δικαιώματά του να πρέπει να διαμένει στη συγκεκριμένη διεύθυνση για ένα χρόνο πριν από τις εκλογές. Εξετάζονται επίσης επιλογές σε συνεργασία με το Αρχείο Πληθυσμού και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, ώστε να υπάρχει πιο ελεγμένη και αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου.