Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»

Στις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου στον χαιρετισμό της κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Υπουργικής Συνόδου για τους Ωκεανούς των Κρατών της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πάφο.

Η κ. Παναγιώτου, η οποία εξήρε την σημαντικότητα  της πραγματοποίησης της Υπουργική Συνόδου για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο ανέφερε ότι «συγκεντρωθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας: την προστασία και την βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας».

Ως εκπρόσωποι των διαφορετικών εθνών της Κοινοπολιτείας συνέχισε, μοιραζόμαστε μια συλλογική ευθύνη, να διαφυλάξουμε αυτούς τους ζωτικούς πόρους για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Η κ. Παναγιώτου σημείωσε πως οι  θάλασσές μας και οι ωκεανοί μας δεν είναι μόνο πηγή εμπνευσμένης ομορφιάς αλλά και η ζωογόνος δύναμη του πλανήτη μας.

Ρυθμίζουν το κλίμα μας, όπως είπε, προσθέτοντας πως παρέχουν τροφή σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και υποστηρίζουν αμέτρητα είδη θαλάσσιας ζωής. Ωστόσο, παρά την ανυπέρβλητη σημασία τους, οι ωκεανοί μας αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα η Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την υπεραλίευση, τη ρύπανση από πλαστικά και την καταστροφή των οικοτόπων είναι μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που υποβαθμίζουν με ταχείς ρυθμούς το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι απειλές αυτές, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο τη διαβίωση των παράκτιων κοινοτήτων, οι οποίες εξαρτώνται από την αλιεία, όπως είπε. Περαιτέρω συνέχισε, υπονομεύουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τόνισε, «απαιτεί συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας».

Επιπρόσθετα ανέφερε πως ως θεματοφύλακες των ωκεανών, «είναι υποχρέωσή μας να αναλάβουμε επείγουσα και αποφασιστική δράση για να αναστρέψουμε αυτές τις ανησυχητικές τάσεις».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα συνεργαστούν για να θεσπίσουν ισχυρά μέτρα διατήρησης, να επιβάλουν βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές και να καταπολεμήσουν τη ρύπανση στην πηγή της.

Αυτό απαιτεί σημείωσε, «μια συντονισμένη και πολύπλευρη προσέγγιση, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας και οι τοπικές κοινότητες».

Η κ. Παναγιώτου σημείωσε πως στο επίκεντρο των προσπαθειών τους πρέπει να βρίσκεται η δέσμευση για την προώθηση της γνώσης για τους ωκεανούς και η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Η εκπαίδευση και η δέσμευση του κοινού είναι ουσιαστικά εργαλεία για την ενθάρρυνση ανάληψης δράσης και την καλλιέργεια κουλτούρας βιώσιμης διαχείρισης των ωκεανών μας, συμπλήρωσε.

Ως μέλη της Κοινοπολιτείας, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε ως παράδειγμα, συλλογικής και αποφασιστικής προστασίας των ωκεανών μας σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει «να αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία αυτή με θάρρος και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι το μέλλον του πλανήτη μας εξαρτάται από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε σήμερα».

Εν κατακλείδι συνέχισε, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στις αρχές της αειφορίας, της ισότητας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και την περαιτέρω συνεργασία, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς μας για τις επόμενες γενιές.

Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον με υγιή ωκεάνια συστήματα, όπου η θαλάσσια ζωή θα μπορεί να ευδοκιμεί συμπλήρωσε.

Σε δικό της χαιρετισμό, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, είπε ότι «ως ναυτιλιακό κράτος, η Κύπρος αναγνωρίζει την τεράστια αξία που έχουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας, όχι μόνο για την οικονομία μας αλλά και για την πολιτιστική μας ταυτότητα». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αποτελούν επιτακτική ανάγκη οι εντατικές προσπάθειες για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διαφύλαξη της θαλάσσιας ζωής.

«Η Κύπρος αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας είναι μνημειώδεις και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνες της από κανένα κράτος», επεσήμανε η κ. Χατζημανώλη, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος είναι ένα πλήρως ανεπτυγμένο θαλάσσιο κέντρο, που αποτελείται από ένα ποιοτικό νηολόγιο και ένα ναυτιλιακό σύμπλεγμα που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων και πολυάριθμες άλλες σχετικές υπηρεσίες».

Επιπλέον, η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. «Μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου, η Κυπριακή Δημοκρατία στοχεύει να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας καθώς και στην προστασία, διατήρηση και βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος», πρόσθεσε. «Προβλέπεται ότι το σχέδιο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας δημιουργώντας προβλεψιμότητα, διαφάνεια και σαφέστερους κανόνες αδειοδότησης», επεσήμανε.

Η κ. Χατζημανώλη σημείωσε ότι, «παρά τους σημερινούς ταραγμένους καιρούς και τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του σε μια πορεία προς ένα πιο αποτελεσματικό, βιώσιμο και ευημερούν μέλλον για τη ναυτιλία και τις ναυτιλιακές υποθέσεις».

Στο μεταξύ με την πραγματοποίηση της εναρκτήριας δεξίωσης σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης στις 7 μ.μ. ξεκίνησαν οι εργασίες της Υπουργικής Συνόδου για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας με θέμα "Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: από την Κύπρο στη Σαμόα", η οποία θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου στα Κούκλια της Πάφου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη συνάντηση συμμετέχουν Υπουργοί Κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας. Οι Υπουργοί της Κοινοπολιτείας που είναι αρμόδιοι για θέματα ωκεανών θα συναντηθούν για να καθορίσουν τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις για μια Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και να συμφωνήσουν έναν οδικό χάρτη που θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση της Διακήρυξης στην CHOGM 2024 στη Σαμόα.

Το ένα πέμπτο του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου και το ένα πέμπτο των θαλάσσιων λιμένων βρίσκονται εντός της Κοινοπολιτείας. 49 από τις 56 χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας συνορεύουν με τον ωκεανό φιλοξενούν το 47% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο και το 34% των μαγκρόβιων δασών. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων είναι εντός εθνικής δικαιοδοσίας.

Τα 25 από τα 33 μικρά κράτη της Κοινοπολιτείας είναι μικρά αναπτυσσόμενα νησιώτικα κράτη (SIDS) ή "μεγάλα ωκεάνια κράτη", δηλαδή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση