Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
15:44 - 18 Απριλίου 2024
Με έναν απλό τρόπο, που θα επιλύει ένα θέμα που προκαλεί την κοινωνία, ωστόσο εδώ και μήνες δεν εξευρέθηκε λύση, επιχειρούν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, με πρόταση Νόμου που κατέθεσαν στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, καταθέτει στη σημερινή Ολομέλεια πρόταση Νόμου, με την οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις, με μια απλή δήλωση, θα μπορούν να αποποιηθούν των συντάξεων που λαμβάνουν. Όπως αναφέρεται στους σκοπούς της πρότασης Νόμου, «σκοπείται η θέσπιση νέας νομοθεσίας ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματούχο που διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση να υποβάλλει προς τον αρμόδιο Υπουργό, δήλωση αποποίησης κρατικής σύνταξης για την χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο εν λόγω αξίωμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Παράλληλα με τη νομοθετική ρύθμιση προνοείται η παραχώρηση του ποσού της κρατικής σύνταξης στο ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.
Σύμφωνα με την πρόταση Νόμου, αξιωματούχος ο οποίος εκλέγεται ή διορίζεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση, δύναται να αποποιείται την παροχή κρατικής σύνταξης, για την χρονική περίοδο που λαμβάνει μισθό ή αντιμισθία συνεπεία της εκλογής ή του διορισμού του, υποβάλλοντας Δήλωση Αποποίησης της κρατικής σύνταξης.
Η Δήλωση Αποποίησης καταβολής της κρατικής σύνταξης θα υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών με σχετική δήλωση, η οποία θα υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών
αμέσως με την εκλογή ή και τον διορισμό του αξιωματούχου, ή το αργότερο, εντός 15 ημερών από την εκλογή ή και τον διορισμό του. Προβλέπει ωστόσο ότι η καταβολή της σύνταξης θα επαναρχίζει αμέσως μετά τον τερματισμό της θητείας του αξιωματούχου στο δημόσιο αξίωμα.
Επιπλέπον προβλέπεται πως αν ο εκάστοτε αξιωματούχος αρνηθεί να υπογράψει τη συγκεκριμένη δήλωση, τότε θα ενημερώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών η βουλή. Επιπλέον του δίδεται το δικαίωμα να αναιρέσει τη δήλωση του με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών και κοινοποίηση στη Βουλή.
Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, επέμεινε ότι «η συγκεκριμένη Kυβέρνηση είναι η μόνη Kυβέρνηση που για πρώτη φορά πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να τελειώσει αυτό το θέμα που λέγεται πολλαπλές συντάξεις και εδώ και 43 χρόνια, από το 1980 όταν κατατέθηκαν κάποιες στη Βουλή, προκαλεί την κοινωνία».
Όπως είπε, οι προτάσεις της Kυβέρνησης, «έχουν τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και έγιναν με την καθοδήγηση του επίσημου νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με βάση το άρθρο 113 του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας».
Εξήγησε ότι αυτό «έγινε για να διασφαλίσουμε ότι οι προτάσεις που θα καταθέσουμε να μην έχουν την τύχη των προηγούμενων προτάσεων από βουλευτές ή και από κόμματα, οι οποίες στη συνέχεια μετά από πολλή συζήτηση κρίθηκαν αντισυνταγματικές».
Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στη τελευταία συνάντηση με τα κόμματα, λέγοντας ότι ενημερώθηκαν έγκαιρα όσον αφορά τα εννέα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχαν θέσει για τη συνταγματικότητα των προτάσεων, καθώς και άλλες απορίες, οι οποίες απαντήθηκαν «μία μία» από τη Νομική Υπηρεσία.
«Και αναμένω ότι οι απόψεις που θα καταθέσει η Κυβέρνηση θα τύχουν μίας παραγωγικής συζήτησης επιτέλους ώστε να υπάρξει μια λήξη για αυτό το θέμα», τόνισε.
Την εν λόγω πρόταση συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου Και Χρύσης Παντελίδης και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, ο Χάρης Γεωργιάδης, η Σάβια Ορφανίδου και ο Ονούφριος Κουλλά.
«Ανέκδοτο» ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα
Κληθείς να σχολιάσει την επίκριση που ασκείται στην Κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις έχει υποκαταστήσει τις πολλαπλές συντάξεις με ένα εφάπαξ φιλοδώρημα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε».
«Και αν αφήνετο από την πρώτη συνάντηση ο αναλογιστής να παρουσιάσει τη μελέτη του, θα ήταν ξεκάθαρο το θέμα ότι δεν υπάρχει θέμα πολλαπλών φιλοδωρημάτων», πρόσθεσε.
Κληθείς να αναφέρει στοιχεία για τη μείωση των δαπανών σε συντάξεις βάσει της αναλογιστικής μελέτης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η αναλογιστική μελέτη έχει ήδη δοθεί στα κόμματα, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι προκύπτουν πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης».
Επεσήμανε όμως ότι «ο κυρίαρχος στόχος δεν είναι να προκύψουν εξοικονομήσεις, αλλά ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει αυτό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, το οποίο προκαλεί την κοινωνία όταν υπηρετείς σε ένα αξίωμα και παράλληλα παίρνεις σύνταξη».
«Απ’ εκεί και πέρα», συνέχισε, «για το αν πρέπει ή αν μπορούμε νομικά να πάμε πίσω να ανασταλούν ή να αποποιηθούν συντάξεις και λοιπά, όλα αυτά ένα προς ένα έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και, επαναλαμβάνω, ότι εμείς ως ΥΠΟΙΚ, έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια που καθορίζει ο νομικός μας σύμβουλος με βάση το Σύνταγμα και, τελευταίο, να ξανατονίσω είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα».
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι αντιδράσεις κομμάτων για αυτό το θέμα εντάσσονται στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει.
Η Κυβέρνηση ενεργεί υπεύθυνα σε όλη τη διάρκεια της θητείας της και αν προκύπτει τέτοιο θέμα νομίζω ότι είναι άλλοι που πρέπει να απαντήσουν και όχι ο Υπουργός Οικονομικών, είπε.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η Βουλή πρέπει να επιληφθεί του θέματος, αφού η Κυβέρνηση «δεν επιθυμεί στην ουσία να λύσει το θέμα», ο κ. Κεραυνός είπε πως όταν η Κυβέρνηση φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση αυτού του θέματος και επιβεβαιώνει η Νομική Υπηρεσία ότι είναι συνταγματικές αυτές οι προτάσεις ή ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα που έχουμε εδώ και 43 χρόνια που συζητείται αυτό το θέμα, τότε νομίζω ότι η βούληση και η θέληση της Κυβέρνησης είναι ότι «ξεκάθαρα θέλει να λύσει αυτό το θέμα».