Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,

Η λύση του Κυπριακού θα έχει θετική επίδραση στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα η ίδια η Κύπρος θα μπορεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στα κράτη της περιοχής αλλά και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ανέφερε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους Πρέσβεις των αραβικών κρατών στην Κύπρο, η οποία έλαβε χώρα στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Στεφάνου ανέφερε, εξάλλου πως η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το κράτος του Ισραήλ «συνεχίζει και εντείνει την εγκληματική του πολιτική σε βάρος των Παλαιστινίων, όπως επίσης και την επιθετική του πολιτική έναντι του Λιβάνου και της Συρίας», προσθέτοντας ότι «η ακροδεξιά Κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου εργαλειοποίησε πλήρως την όντως καταδικαστέα αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για να εντείνει την επιθετική του πολιτική, θυματοποιώντας χιλιάδες αμάχους, γυναίκες και παιδιά».

«Είναι ξεκάθαρο πως σε ό,τι αφορά την Παλαιστίνη, η ιστορία δεν ξεκίνησε ούτε και σταμάτησε στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Για κάποιες χώρες, συμμάχους του Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όλα άρχισαν και σταμάτησαν στις 7 Οκτωβρίου. Και ενώ για το ΑΚΕΛ η κάθε ανθρώπινη ζωή μετρά, ταυτόχρονα δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η ζωή ενός ανθρώπου είναι ακριβότερη από ενός άλλου. Δεν αποδεχόμαστε τη δικαιολογία της αναλογικότητας όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση τις πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών, οι οποίες έχουν καταστεί κυρίαρχες για κάποια κράτη, για τα οποία τα κάθε είδους συμφέροντά τους υπερέχουν του διεθνούς δικαίου", ανέφερε.

Είπε πως "η πολιτική στάση αυτών των κρατών, που συνεχίζουν να προμηθεύουν τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, μεσούντος αυτού του μονομερούς πολέμου, με βόμβες, πυρομαχικά και εξαρτήματα βομβαρδιστικών, τα καθιστά συνένοχα στο έγκλημα».

Ανέφερε, επίσης, πως το ΑΚΕΛ δεν θέλει την Κύπρο συνένοχη στο οποιοδήποτε έγκλημα, προσθέτοντας πως υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ μέσω της αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι, όπως και ανοιχτή παραδοχή της βρετανικής Κυβέρνησης για χρήση της τη νύχτα της 13ης Απριλίου για στήριξη του Ισραήλ. «Είμαστε κάθετοι κατά της χρήσης του εδάφους της Κύπρου ενάντια στους λαούς της περιοχής μας, ενάντια σε κάθε κράτος. Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο αποτελούν αναχρονισμό και απομεινάρι της αποικιακής εποχής και διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να καταργηθούν», τόνισε επί του θέματος.

Σχετικά με τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να προσθέσει μια μικρή έστω στήριξη στην από εδάφους μεταφορά των άκρως αναγκαίων για τον λαό που λιμοκτονεί στη Γάζα, ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι έχει στην ουσία ακυρωθεί «από το εγκληματικό κτύπημα του Ισραήλ κατά εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων».

«Μόνο η χερσαία μεταφορά και η διανομή από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες (UNRWA) μπορεί να συνδράμει πραγματικά τον πληθυσμό. Και όσα κράτη έχουν διακόψει τη χρηματική στήριξη προς την UNRWA, στην ουσία αναδεικνύονται ως συνένοχοι στο έγκλημα. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μας το τι συμβαίνει στη Ράφα και τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν αν όντως οι προθέσεις του Νετανιάχου και της Κυβέρνησής του είναι να σπρώξει στην Αίγυπτο το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίων που στρίμωξε στη Ράφα, εκτελώντας τα απάνθρωπα σχέδια εθνοκάθαρσης», συμπλήρωσε.

Η ισραηλινή κατοχή και ο εποικισμός της Παλαιστίνης δεν χωρούν στη διεθνή νομιμότητα και πρέπει να τερματιστούν, όπως για δεκαετίες επιτάσσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η διεθνής κοινότητα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καλώντας τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να καταστήσουν πράξη τα σχετικά ψηφίσματα μέσα από τη στάση τους και την πολιτική τους.

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ μπροστά στα όσα συντελούνται στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη και τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι φραστικά οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό, αλλά διαχρονικά η ΕΕ έχει δώσει στο κράτος του Ισραήλ προνομιακή μεταχείριση και πρόσβαση στην εσωτερική της αγορά και στα διάφορα προγράμματά της, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών. «Αυτή η προνομιακή μεταχείριση δεν έχει τερματιστεί ούτε και τώρα, ενώ η ΕΕ έχει στα χέρια της ένα εργαλείο του δικού της κεκτημένου, το Άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, που προνοεί για αναστολή της Συμφωνίας σε περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Το ΑΚΕΛ τάσσεται εναντίον του κτυπήματος του Ιράν κατά του Ισραήλ την περασμένη Κυριακή, αλλά δεν κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι το κτύπημα το προκάλεσε το ίδιο Ισραήλ που είχε προηγούμενα χτυπήσει  το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, σε κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, τονίζοντας πως «αυτή η κατηφόρα πρέπει να σταματήσει εδώ».

Είπε, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ καταδικάζει τις «συνεχείς και προκλητικές επιθέσεις του Ισραήλ» κατά του Λιβάνου και της Συρίας, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών, προσθέτοντας ότι η εμπλοκή έχει συμπεριλάβει και την Ερυθρά Θάλασσα, με επιπτώσεις στις διεθνείς μεταφορές, στο εμπόριο και στην οικονομία κυρίως των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και της Κύπρου.

«Αυτό το στρατιωτικό σπιράλ οδηγεί στην καταστροφή και οφείλουμε να το σταματήσουμε. Η μόνη οδός είναι η διπλωματική, η οδός των διαπραγματεύσεων που να οδηγήσει σε πολιτική λύση. Στην καρδιά της λύσης βρίσκεται η απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Θα ήθελα και εδώ να επαναβεβαιώσω την αμέριστη αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ με τον δίκαιο αγώνα του ηρωικού παλαιστινιακού λαού», τόνισε.

Ως το πλησιέστερο προς τη Μέση Ανατολή κράτος-μέλος της ΕΕ, η Κύπρος έχει και ευθύνη να προσδώσει στην πολιτική της ΕΕ προς την περιοχή τη σωστή διάσταση του αλληλοσεβασμού, της συνεργασίας σε ίση βάση και με ευαισθησία στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας πως σημαντικό μέρος των σχέσεων της Κύπρου με τις αραβικές χώρες αποτελεί και το ενδιαφέρον και η στήριξη των τελευταίων προς την επίλυση του Κυπριακού, και ευχαρίστησε τους Πρέσβεις για τις θέσεις αρχής που τηρούν οι χώρες τους υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.

Αναφερόμενος στις πιο πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διερευνητικής προσπάθειας της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε πως για το ΑΚΕΛ η μόνη λύση που δίνει πραγματική διέξοδο είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της λύσης μπορούν και οπωσδήποτε πρέπει να διασφαλιστούν η μία και μόνη κυριαρχία, διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια, ενώ μπορούν επίσης και πρέπει να διασφαλιστούν τα κοινοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη φάση, ίσως στην κρισιμότερη που βρέθηκε ποτέ. Το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά το 2017 επιβάρυνε πολύ περισσότερο την κατάσταση. Για περισσότερα από έξι χρόνια δεν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία σ’ εξέλιξη. Ουδέποτε προηγουμένως παρήλθε τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς διαπραγματεύσεις. Σε αυτή την περίοδο η Τουρκία παραβίασε για πρώτη φορά το στάτους κβο στο θέμα της Αμμοχώστου με τον κίνδυνο εποικισμού της να είναι ορατό, έχει στείλει ερευνητικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ επιχειρεί και παραβιάσεις σε σημεία της νεκρής ζώνης. Η χειρότερη εξέλιξη είναι η εμμονή για λύση δύο κρατών, στην οποία επανήλθαν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον κ. Τατάρ έπειτα από είκοσι χρόνια», σημείωσε.

Πρώτιστος στόχος μας ήταν και παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ επιμένει στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και το Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να καταστεί στρατηγική συμφωνία, καθιστώντας έτσι αναπόδραστη τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Συμπλήρωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι να αναληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες να μπορούν να δημιουργήσουν μια δυναμική για να σπάσει το αδιέξοδο και η οποία να θέσει όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό ενώπιον των ευθυνών τους, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι το ΑΚΕΛ έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τα επόμενα βήματα ώστε να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης του διαλόγου.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η πρόταση του κόμματος περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα, τη συνεχή υπογράμμιση της συνέπειας και της επιμονής της ε/κ πλευράς στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις, τη διαμόρφωση θετικής ατζέντας σε σχέση με την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, θέτοντας το θέμα της ενέργειας στο επίκεντρό της με τέτοιο τρόπο και περιεχόμενο ώστε να μην καθίσταται αντικίνητρο, ούτε και να παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ιδιαίτερα σήμερα, με τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή μας, το ΑΚΕΛ θεωρεί ακόμα πιο επιτακτική και επείγουσα την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των όσων έχουμε πει πιο πάνω. Η λύση του Κυπριακού θα έχει θετική επίδραση και στην ευρύτερή μας περιοχή, και ταυτόχρονα η ίδια η Κύπρος θα μπορεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μας αλλά και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το ΑΚΕΛ εργάζεται και πιστεύει σε αυτό το μέλλον ειρήνης και συνεργασίας», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυπριακή παρέμβαση στα Συμπεράσματα ώστε η στήριξη στην Ουκρανία να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια κρατών μελών
Αd hoc Schengen Task Force στο ΥΠΕΞ-Στόχος η επίτευξη τεχνικής ετοιμότητας για ένταξη στο Σέγκεν
Με μεσολάβηση Σερίμ φέρεται να μεταφέρθηκαν τεράστια ποσά από τα κατεχόμενα στο ΗΒ
Ικανοποιημένη η ΔΗΠΑ για τη δικαίωση του Λένου Αντρέου-« Υπόσχομαι να συνεχίσω τον αγώνα μου»
Νέα συνάντηση Τατάρ-Χαρμαντζί για διάνοιξη οδοφράγματος στην Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια-Αναπέμφθηκε ο νόμος για το ξέπλυμα
Ζήτησε οδικό χάρτη για την στάση της Ε.Ε στην Συρία ο ΠτΔ-«Είναι ανάγκη να υπάρχει κοινή προσέγγιση των 27»
Ικανοποιημένη η Κύπρος από τα συμπεράσματα για την Τουρκία-Επιβεβαιώθηκε η διασύνδεση με το Κυπριακό
Θέλει να ακυρώσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ο Τατάρ και να τα αντικαταστήσει με «κοινή βάση»
Στις εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετέχει ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες