Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές

Ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα μέλη του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου του ΕΟΑ Λεμεσού, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από σύσκεψη, στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, υποδεικνύοντας ότι «σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες στην αρχή» και πως αυτό είναι θέμα προσαρμογής.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «πλείστα των θεμάτων βαίνουν καλώς όσον αφορά την στελέχωση, την εξεύρεση των κτιρίων και κάποια άλλα επιμέρους θέματα».

«Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες στην αρχή, όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως έγινε και με το ΓεΣΥ», είπε και σημείωσε ότι «αλλάζουμε κουλτούρα, συνενώνουμε διαφορετικούς οργανισμούς κάτω από μια στέγη, όμως εδώ είμαστε να επιλύσουμε τα προβλήματα, όπως τα επιλύουμε και τώρα».

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει συνεργασία με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο ΕΟΑ Λεμεσού και πως «σε γενικές γραμμές είμαστε σε καλό δρόμο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως πλείστα των θεμάτων θα επιλυθούν μέχρι την 1η Ιουλίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη πως «ο στόχος είναι όλες οι Επαρχίες να είναι έτοιμες στην ώρα τους», ενώ σε ερώτηση ποιά θεωρεί να σοβαρότερα προβλήματα, απάντησε πως «δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν».

Στον τομέα της αδειοδότησης, συνέχισε, από 1η Ιουλίου, συστεγάζεται το προσωπικό από τρεις διαφορετικές Αρχές, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις. «Πρόκειται για τρεις διαφορετικές κουλτούρες που θα μεταφέρουν μαζί τους όλες τις εκκρεμούσες αιτήσεις και άρα, πιθανόν στην αρχή να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Εγώ δεν τα θεωρώ προβλήματα, θεωρώ ότι είναι περίοδος προσαρμογής», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση για το προσωπικό που θα αποσπαστεί στους ΕΟΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το θέμα έχει επιλυθεί, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε μεριμνήσει να αποσπαστεί περισσότερο προσωπικό από εκείνο που μας έχει ζητηθεί». Υπενθύμισε ότι η απόσπαση του προσωπικού θα είναι για 18 μήνες και, στη συνέχεια, εφόσον ο υπάλληλος το επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στον ΕΟΑ.

Υπενθύμισε ότι «από τον περασμένο Οκτώβρη, είμαστε σε διαδικασία απλοποίησης των διαδικασιών στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ούτως ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης, άρα ο συνδυασμός των δύο (πρόσληψη προσωπικού και απλοποίηση διαδικασιών), θεωρούμε ότι θα επιτρέψει να εξετάζονται πολύ περισσότερες αιτήσεις από όσες εξετάζονται τώρα».

Ο κ. Ιωάννου κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, σημειώνοντας ότι αυτές διερευνώνται και εάν προκύψει οτιδήποτε μεμπτό, θα γίνουν καταγγελίες.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση για να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά στις μετακινήσεις ψηφοφόρων, απάντησε ότι υπάρχει μια σκέψη να υποβάλλονται πιο νωρίς οι αιτήσεις, ούτως ώστε να υπάρχει το περιθώριο να εξετάζονται έγκαιρα, σε περίπτωση που υπάρξει ξανά τόσο μεγάλος αριθμός μετακινήσεων και ενστάσεων.

Κληθείς να πει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα του ελέγχου κτιρίων, με αφορμή τη χθεσινή κατάρρευση μέρους οροφής κτιρίου στη Λεμεσό, ο  Υπουργός είπε ότι το θέμα του Πιστοποιητικού Καταλληλότητας των κτιρίων «προχωρά», ενώ υπέδειξε ότι η επικινδυνότητα των κτιρίων πρέπει να εξετάζεται και από τις Τοπικές Αρχές, δηλαδή τους Δήμους σε δημαρχούμενες περιοχές και τις Επαρχιακές Διοικήσεις για τις κοινότητες.

Προτάσεις για ομαλότερη έναρξη λειτουργίας ΕΟΑ έθεσε στον ΥΠΕΣ ο Α. Ασσιώτης

Σειρά προτάσεων, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της όσο το δυνατό ομαλότερης έναρξης της λειτουργίας των νέων Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και στη μείωση των κινδύνων για την επόμενη μέρα, έθεσε την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, Ανδρέας Ασσιώτης, ο οποίος αντάλλαξε απόψεις με τον αρμόδιο Υπουργό για ζητήματα όπως η κατανομή των εξουσιών στη δομή των νέων Οργανισμών, η στελέχωσή τους, ο όγκος καθυστερημένης εργασίας και οι ευθύνες που θα προκύψουν από τα υπό επεξεργασία νομοσχέδια, που θα επιβαρύνουν τους ΕΟΑ από τους πρώτους μήνες λειτουργίας τους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο κ. Ασσιώτης αναφέρει ότι από πλευράς του ο Υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για την επόμενη μέρα και στην προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαβεβαίωσε τον ανεξάρτητο υποψήφιο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της προεργασίας, που απαιτείται μέχρι την 1η Ιουλίου 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό
«Υπήρξαν ψηλές προσδοκίες από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ που δεν υλοποιήθηκαν»
Το μήνυμα του ΠτΔ για την Πρωτομαγιά-«Η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων»