Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»

Τον εκνευρισμό του για την συμπερίληψη αναφοράς στο Κυπριακό στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ευρωτουρκικά εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα Συμπεράσματα αποτελούν «παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος από την ΕΕ για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί αντίφαση που το Συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του τις εισηγήσεις της Κοινής Επιτροπής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι οποίες, όπως αναφέρουν, προετοιμάστηκαν από τον Ύπατο Αντιπρόσωπο Μπορέλ και την Επιτροπή, παρόλο που τα Συμπεράσματα τονίζουν ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ την προσέγγιση που διασυνδέει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό», τόνισε το ΥΠΕΞ της κατοχικής χώρας. Υπέδειξε προκλητικά ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί η κατανόηση που περιορίζει αυτές τις πολυεπίδες σχέσεις στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «τέτοιου είδους νοοτροπία δεν προσφέρει θετική και εποικοδομητική συνδρομή στο πρόβλημα, ούτε και σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Όπως ανέφερε, η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα, παραμένει δεσμευμένη στη συμμετοχή στην ΕΕ, όμως απορρίπτει τον «επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς». Το επόμενο διάστημα, δήλωσε καταληκτικά, θα εξετάσει το διάλογο της Τουρκίας με την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψιν τον ρυθμό, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς τη χώρα.

Η τουρκική θέση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση» για τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης που έγινε για την Τουρκία. «Από την αρχή θέσαμε ένα στόχο: Την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά Συμπεράσματα αλλά και τη συζήτηση που έγινε», είπε ο Πρόεδρος.

Εξήγησε ότι, συνειδητά στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που η μετουσίωσή του σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό. «Είναι πολύ σημαντική συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του ΓΓ για επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό