Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Πέτρος Πετρή 15:36 - 19 Απριλίου 2024
Την ώρα που η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την νωρίτερη καταβολή των επιδομάτων ενόψει τον εορτών του Πάσχα, οι κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται, εκφράζουν από τη μία την ικανοποίησή τους, ωστόσο από την άλλη, βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον, αφού η επικρατούσα κατάσταση και η άνοδος στις τιμές σε όλους τους τομείς, δεν τους αφήνει περαιτέρω περιθώρια ελπίδας.
Μια μεγάλη μερίδα μονογονιών, πολύτεκνων και συνταξιούχων, κάθε μήνα βρίσκονται στο περίμενε για να λάβουν το επίδομα στήριξης από την Κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι για τον μήνα Απρίλιο αποφασίστηκε όπως τους παραχωρηθεί πιο νωρίς λόγω των εορτών, εντούτοις, οι ίδιοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι αρκετοί εξ αυτών αποκλείονται από τα επιδόματα, ενώ την ίδια ώρα, αναφέρουν πως είναι θολό το σκηνικό, όσο αφορά τα κριτήρια παραχώρησης αυτών των ποσών που δίνονται.
Από τη πλευρά τους οι μονογονιοί, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από το κράτος, ενώ αρκετοί εξ αυτών, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν την οικονομική άνεση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Όπως ανέφερε στον REPORTER η πρόεδρος του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών, Αργεντούλα Ιωάννου, «μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι από την καταβολή των επιδομάτων πριν το Πάσχα, ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες μονογονιών που δεν λαμβάνουν επίδομα. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ήταν πιο υψηλό το οικονομικό κριτήριο. Επίσης, αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα γιατί μια μεγάλη μερίδα μονογονιών είναι εκτός μονογονικού επιδόματος, άρα είναι και εκτός του έκτακτου επιδόματος. Υπάρχουν καθυστερήσεις στο τμήμα της υπηρεσίας, υπάρχουν συνεχώς απορρίψεις χωρίς λόγο, ενώ δεν μπορούν να εκδώσουν διατάγματα διαζυγίων. Αντί να διευκολύνεται ένας μονογονιός, αντιθέτως δυσκολεύεται από το κράτος για να πάρει το επίδομα και να ανήκει στην επίσημη κατηγορία των μονογονιών».
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία μονογονιών, η οποία συμβιώνει με άλλο άτομο και δεν δικαιούται τη λήψη επιδόματος, με την κα. Ιωάννου, να αναφέρει ότι αναμένουν το νομοσχέδιο για να απαλειφθεί αυτή η πρόνοια. «Άρα με το να λέμε ότι οι μονογονιοί θα λάβουν το έκτακτο επίδομα δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα επιλύθηκαν, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τόσες χιλιάδες μονογονιούς που έχουν αποκλειστεί για διάφορους λόγους από το μονογονικό επίδομα».
Σημαντικό στοιχείο επίσης, είναι το γεγονός ότι σήμερα, λαμβάνουν το επίδομα περίπου 10.000 άτομα, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες σύμφωνα με την κα. Ιωάννου, είναι γύρω στις 40.000. «Είναι αντιληπτό ότι μια μεγάλη κατηγορία που θα έπρεπε να ήταν δικαιούχοι και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, έχουν αποκλειστεί από άλλες διαδικαστικές πρόνοιες που θέτει ο νόμος και το Υφυπουργείο. Γύρω στο 25% του συνόλου των μονογονικών οικογενειών, είναι εντός του επιδόματος, άρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι το υπόλοιπο 75% δεν έχει ανάγκες. Υπάρχει κόσμος ο οποίος δεν μπορεί να εκδώσει οικονομικά διαζύγιο, διατροφή, γονική μέριμνα και δεν μπορεί να τα παρουσιάσει στην υπηρεσία, με αποτέλεσμα να αποκλείεται από το επίδομα», πρόσθεσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών.
Ζητούν κίνητρα για να αυξηθούν οι γεννήσεις οι πολύτεκνοι
Κίνητρα από την Κυβέρνηση για να αυξηθούν οι γεννήσεις ζητούν την ίδια ώρα οι πολύτεκνοι, οι οποίοι αντικρύζουν με προβληματισμό το γεγονός ότι αυξάνεται το ποσοστό υπογεννητικότητας.
Πάντως, τα παράπονα από πολύτεκνες οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα, είναι ένα πρόβλημα συνεχόμενο, για τον πρόεδρο της Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, ο οποίος ανέφερε στον REPORTER ότι, «οι πολύτεκνες οικογένειες σήμερα με όσες δυσκολίες έχουν, θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για να αυξηθούν οι γεννήσεις. Βλέπουμε μετανάστες να έρχονται συνεχώς, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να χάνεται και η πολιτική μας ταυτότητα».
Παράλληλα, οι πολύτεκνες οικογένειες, πραγματοποιήσαν δια μέσω του προέδρου τους συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, για το σχέδιο στήριξης φωτοβολταϊκά για όλους. Όπως ανέφερε ωστόσο ο κ. Ολύμπιος, «τέθηκε ένα ποσό κατανάλωσης 6.000 κιλοβατώρες τον χρόνο για κάθε νοικοκυριό και διερωτόμαστε εάν είναι ίδια η κατανάλωση μιας πολύτεκνης οικογένειας, με την οικογένεια που έχει ένα παιδί μόνο. Αυτά τα πράγματα είναι αδικίες και είναι κάτι που αναφέραμε και στην κατ’ ιδίαν μας συνάντηση με τον υπουργό».
Όσον αφορά το Σχέδιο στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες που έχει ισχύ για τους επόμενους τρεις μήνες και αναλογεί για τους πολύτεκνους εκατό ευρώ για το πρώτο παιδί, πενήντα για το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο, ενώ οι οικογένειες που έχουν πέραν των τεσσάρων παιδιών δικαιούνται επιπλέον εκατό ευρώ, ο κ. Ολύμπιος, εξήγησε ότι, «είναι ένα μέτρο στοχευμένο και είναι μια μικρή παρηγοριά για τους πολύτεκνους. Η ανησυχία μας όμως είναι για τη συνέχεια, που δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες χρειάζονται συνεχώς στήριξη από το κράτος για να καταφέρουν να ζήσουν αυτές και τα παιδιά τους».
Μετρούν τα κουκιά τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι
Επιφυλακτικοί ως προς το επίδομα που θα λάβουν είναι από την πλευρά τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι ακόμη δεν γνωρίζουν ποια συγκεκριμένη ομάδα θα πάρει αυτό το επίδομα.
Όπως ανέφερε o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χαμηλοσυνταξιούχων, Γιαννάκης Σπετσιώτης, «αν δεν φθάσουμε μέχρι το τέλος Απριλίου για να δούμε ποιοι θα λάβουν αυτό το έκτακτο επίδομα, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα. Ανέφεραν ότι θα λάβουν αυτό το επίδομα 28.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά ποιοι θα το λάβουν δεν ξεκαθάρισαν. Θα είναι αυτοί που λαμβάνουν τη μικρή επιταγή ή όλοι; Υπάρχει μερίδα επίσης χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι δεν τηρούν όλα κριτήρια, αλλά δικαιούνται να λάβουν το επίδομα. Είναι πολλές οι δικλείδες, καθώς υπάρχει και το κριτήριο με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο κάθε χαμηλοσυνταξιούχος».
Φανερά απογοητευμένος από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Σπετσιώτης δήλωσε ότι, «οι κυβερνώντες, προσπαθούν με διάφορα τρικ και υποσχέσεις να πείσουν τους χαμηλοσυνταξιούχους για στήριξη, αλλά στο τέλος παραμένουν μόνο οι υποσχέσεις. Κοντά μου φθάνουν καθημερινώς παράπονα, καθώς υπάρχει τρομερό πρόβλημα και δεν επιβιώνει ο κόσμος. Η σύνταξη που λαμβάνει ένας χαμηλοσυνταξιούχος, αρκεί για δεκαπέντε ημέρες. Δεν γίνεται η δημόσια υπηρεσία να λαμβάνει ένα σωρό συντάξεις και μισθούς και οι χαμηλοσυνταξιούχοι να παραμερίζονται».