Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα

Το 73% ερωτηθέντων στα κατεχόμενα πιστεύει ότι η διαφθορά και η δωροδοκία είναι «πολύ διαδεδομένες» και μόλις το 7% πιστεύει ότι η διαφθορά δεν υπάρχει καθόλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Έκθεσης Αντίληψης της Διαφθοράς στη 'βόρεια Κύπρο'» για το 2023, που παρουσιάστηκε χθες και δημοσιεύεται σήμερα στον τ/κ Τύπο.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, στον τ/κ Τύπο σημειώνεται τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από συνεντεύξεις 324 επιχειρηματιών και κατατάσσουν το ψευδοκράτος στην 140η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες. Ακόμη αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατατάσσεται 49η, η Τουρκία 115η, ενώ το ψευδοκράτος ισοβαθμεί με το Καμερούν και ακολουθείται από τη Μοζαμβίκη, τη Γκάνα, την Ουγκάντα και τη Λιβερία.

Την έρευνα παρουσίασαν οι καθηγητές Σερτάτς Σονάν και Ομέρ Γκιοκτσέκους, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International)

Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά και η δωροδοκία είναι «πολύ διαδεδομένες» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ενώ το 7% πιστεύει ότι η διαφθορά δεν υπάρχει καθόλου. Με άλλα λόγια, το 93% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει  διαφθορά στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Στην ερώτηση «Πόσο διαδεδομένη είναι η διεφθαρμένη μεταφορά δημόσιων πόρων σε ιδιωτικές εταιρείες, άτομα και ομάδες;» το 62% των ερωτηθέντων απάντησε «πολύ διαδεδομένη», ενώ μόνο το 6% απάντησε «καθόλου».

Το 67% πιστεύει ότι «το ποσοστό διαφθοράς έχει αυξηθεί τον τελευταίο 1 χρόνο».

Στην ερώτηση «πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η διαφθορά στη χώρα μας», το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι «πολύ σοβαρό πρόβλημα», ενώ το 3% δήλωσε ότι «δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα».

Στην ερώτηση «σε ποιο βαθμό η διαφθορά εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα;», το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διαφθορά αποτελεί «πολύ μεγάλο εμπόδιο» για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ μόνο το 7% δήλωσε ότι «δεν αποτελεί καθόλου εμπόδιο».

Όταν οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν αν «η διαφθορά έχει αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος», το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «το ποσοστό της διαφθοράς παρέμεινε το ίδιο», ενώ το 67% θεώρησε ότι «έχει αυξηθεί».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι τρεις πιο συνηθισμένες συναλλαγές στις οποίες παρατηρείται «δωροδοκία ή έξτρα πληρωμές κάτω από το τραπέζι» είναι «οι δημόσιοι διαγωνισμοί και συναλλαγές αδειών/αδειών, η παραχώρηση ή μίσθωση δημόσιας γης και κτιρίων και οι διαδικασίες έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ζητούσε επίσης απάντηση στην ερώτηση «πόσο διαδεδομένη είναι η διαφθορά», το 58% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τη διαφθορά σε επίπεδο «πρωθυπουργού και υπουργών» ως «πολύ διαδεδομένη».

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση "ποιοι εμπλέκονται στη διαφθορά", η κατάταξη που προέκυψε είναι η εξής: «Πρωθυπουργός και υπουργοί, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη του κοινοβουλίου, κατώτεροι αξιωματούχοι, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, αστυνομία, εισαγγελείς, δικαστές».

Ενώ το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «πολύ συχνά» ή «συχνά» οι μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους, το 55% δήλωσε ότι «η κυβέρνηση διοικείται σε μεγάλο βαθμό από λίγες μεγάλες ομάδες συμφερόντων που σκέφτονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα».

Άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές που καλύπτει η μελέτη είναι «οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον αγώνα κατά του μαύρου χρήματος», όπου το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν ήταν καθόλου επιτυχής», ενώ μόνο το 10% δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά επιτυχής».

Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά «οι ψηφοφόροι πληρώνονται ή τους υπόσχονται ειδικά οφέλη για να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο κατά τη διάρκεια των εκλογών». Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει «συχνά» ή «πολύ συχνά».

Οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά οι ψηφοφόροι απειλούνται με τιμωρία αν δεν ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο. Στην ερώτηση αυτή, το 43% των ερωτηθέντων απάντησε «πολύ σπάνια» ή «ποτέ», ενώ το 38% δήλωσε ότι αυτό συνέβαινε «συχνά» ή «πολύ συχνά».

CMIRS

Ο τ/κ Τύπος δημοσιεύει σήμερα  και το δεύτερο μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας για το πρώτο τρίμηνο του 2024 το κέντρο ερευνών για την μετανάστευση, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS), με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων με δείγμα 500 ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, 9 στα 10 άτομα στα κατεχόμενα, πιστεύουν ότι η διαφθορά και η αδικία είναι ευρέως διαδεδομένες στη «χώρα», ενώ αποτελούν μειοψηφία εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Στην έρευνα CMIRS αναφέρεται ότι η βάση της δωροδοκίας και της διαφθοράς συνδέεται στενά με τα κοινωνιολογικά γεγονότα και τις αξίες, τον τρόπο ζωής και το οργανωτικό στυλ της κοινωνίας και επισημαίνεται ότι σε ένα περιβάλλον επιδεινούμενων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, νομικών κενών και ασυνείδητων ψηφοφόρων προετοιμάζεται το κατάλληλο έδαφος για τη δωροδοκία και τη διαφθορά.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 25% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχουν επιρροή οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα κατεεχόμενα.

Το 80,20% πιστεύει ότι η αδικία είναι ευρέως διαδεδομένη στα κατεχόμενα, το 86 % των ερωτηθέντων ότι είναι ευρέως διαδεδομένος ο κομματισμός και το 82.4% ότι το ρουσφέτι είναι ευρέως διαδεδομένο. Εξάλλου, το 90,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι ευρέως διαδεδομένη η διαφθορά και το 82,4% ότι είναι ευρέως διαδεδομένη η δωροδοκία.

Την ίδια στιγμή, ένα ποσοστό 50,50% απάντησε ότι θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί η αδικία και η διαφθορά στα κατεχόμενα, ενώ το 48,2% απάντησε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου