Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ

Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα είναι ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ, που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, με τους βουλευτές να φωνάζουν για καθυστέρηση, δεδομένου ότι είναι μέσα Απριλίου και μόλις τώρα ήρθε το τελικό κείμενο. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας σημείωσε πως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, αναμένεται να ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο, ώστε να υπάρχει σωστή διαχείριση των οικονομικών.

Η Επιτροπή Παιδείας εξέτασε σε πρώτη συνεδρία τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, που κατατέθηκε για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα Απριλίου. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής το Πανεπιστήμιο λειτουργεί με δωδεκατημόρια και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κώστας Γαλαταριώτης, μέχρι αυτή τη στιγμή οι μόνες πληρωμές που γίνονται είναι οι μισθοί του προσωπικού, άρα δεν καταβάλλονται τα ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα και κάλεσε τη Βουλή όπως ψηφίσει το συντομότερο δυνατό τον προϋπολογισμό του.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Γαλαταριώτης, υπέδειξε πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε αμέσως μετά τη σύστασή του, τον περασμένο Φεβρουάριο, να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση εντός του Πανεπιστημίου, μετά τις αποκαλύψεις για τις οικονομικές ατασθαλίες και σημείωσε πως με αρκετή προσπάθεια, σύνεση και συνεννόηση που επήλθε μετά από διαβουλεύσεις τόσο εντός Πανεπιστημίου όσο και με την Κυβέρνηση, κατέληξαν σε μία συμβιβαστική λύση, για το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού για το 2024, καθώς και για το θέμα της λειτουργίας της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας στην Πάφο.

Όπως υπέδειξε, για το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού του Πανεπιστημίου, το προηγούμενο Συμβούλιο είχε αποφασίσει να ορίσει ελέγχοντα λειτουργό τον πρύτανη και η Κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει με την εν λόγω απόφαση. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί το αδιέξοδο, αποφάσισε όπως ορίσει ως Ελέγχοντα Λειτουργό για το 2024 τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Βασίλη Πρωτοπαπά και η απόφαση αυτή έχει επικυρωθεί από το Υπουργικό, μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με το θέμα των οδοιπορικών στο προσωπικό που καλείται να μετακινείται προς την Πάφο, για τη νέα σχολή, ο κ. Γαλαταριώτης ανέφερε πως εισακούστηκαν οι εισηγήσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τον τρόπο καταβολής των επιδομάτων και έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό το επίδομα οδοιπορικών θα καταβάλλεται όπως ορίζεται στις εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή στη βάση των πραγματικών χιλιομέτρων που διανύονται από τη Λεμεσό προς την Πάφο, από το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο ίδιος υπολογισμός ισχύει για όλο το προσωπικό, που υπηρεσιακά μεταβαίνει σε άλλη επαρχία για να ασκήσει καθήκοντα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ επεσήμανε, δε, ότι για να είναι σε θέση να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο απρόσκοπτα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταβάλλοντας τις συμβατικές του υποχρεώσεις, αναγκάστηκε να μειώσει σημαντικά άρθρα των οποίων οι δαπάνες θα προκύψουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, για τα οποία θα υποβληθεί αίτημα έγκρισης Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, ο πρύτανης, Παναγιώτης Ζαφείρης, επεσήμανε πως για να μπορέσουν να υποβάλουν προϋπολογισμό, αναγκάστηκαν να γίνουν σημαντικές περικοπές, όπως ενοίκια και επιδόματα σε φοιτητές και τόνισε πως είναι μειωμένα στο τελικό κείμενο και υπάρχει σημείωση για τον πιθανό συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Τόνισε ότι μπορεί να φαίνεται αύξηση στο κείμενο, όμως όπως εξήγησε, τα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι για αύξηση των φοιτητικών εστιών. «Το πραγματικό ποσό, όταν αφαιρέσουμε τις μισθοδοσίες, είναι περίπου 18 εκ. ευρώ. Αυτά είναι τα πραγματικά λεφτά για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Πέρσι το Πανεπιστήμιο έκανε δαπάνες με εξωτερικές εισφορές για ερευνητικά προγράμματα».

Η τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

Παίρνοντας το λόγο, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, υπέδειξε πως θέλει να επικεντρωθεί σε δύο θέματα. Αναφορικά με τον ελέγχοντα λειτουργό, η κα. Χασάπη τόνισε πως ήρθε η εισήγηση για τον κ. Πρωτοπαπά, απευθύνθηκαν στη Νομική Υπηρεσία και η γνωμάτευση ήταν ότι μπορεί να προχωρήσει η εν λόγω εισήγηση. Αναφορικά με τα οδοιπορικά, η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας επεσήμανε πως η εισήγηση που έγινε από πλευράς τους ήταν όπως όσοι μεταβαίνουν στην Πάφο να λαμβάνουν οδοιπορικά με βάση τα χιλιόμετρα, κάτι που εισακούστηκε, ενώ όσον αφορά στη σημείωση για επιπρόσθετο προϋπολογισμό, υπέδειξε πως δεν μπορούσαν στην παρούσα φάση να βάλουν στο κείμενο όλα τα λεφτά που ζητούσε το Πανεπιστήμιο και θα γίνει μία επαναξιολόγηση της κατάστασης και αν χρειάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, θα κατατεθεί τον Μάιο.

Η εν λόγω αναφορά προκάλεσε την ενόχληση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος σημείωσε πως δεν είναι λογικό, μέσα Απριλίου, να γίνεται συζήτηση για προϋπολογισμό και να υπάρχουν αναφορές ότι μετά από ένα μήνα ίσως να πρέπει να συζητηθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. «Προσπαθώ να καταλάβω τη λογική και δεν μπορώ να καταλάβω. Είμαστε 20 Απριλίου, μέχρι να πάει Ολομέλεια θα είναι τέλος Απριλίου και τον Μάιο θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τον προϋπολογισμό».

Η κα. Χασάπη απάντησε πως έχει διοριστεί σύμβουλός από το Γενικό Λογιστήριο, ο οποίος θα βοηθήσει το λογιστήριο του Υπουργείου Παιδείας, για να ελέγχει τους οργανισμούς που χρηματοδοτεί και σημείωσε πως είναι στα σκαριά η δημιουργία ενός μηχανισμού για εσωτερικό έλεγχο του ΤΕΠΑΚ, μόλις περάσει ο προϋπολογισμός του.

Ενοχλημένοι οι βουλευτές

Στις τοποθετήσεις τους, τα μέλη της Επιτροπής παρουσιάστηκαν έντονα ενοχλημένα για το γεγονός ότι συζητείται ακόμη προϋπολογισμός. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να πηγαίνουν στη Βουλή «σοβαροί», ώστε να μην αποκαλούνται μετά οι βουλευτές «αδιάβαστοι» και να αναλαμβάνουν ευθύνη που δεν τους αναλογεί. Στη συνέχεια, ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να καταβάλει τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, καθώς το καλοκαίρι θα κλείσει η πόρτα της Επιτροπής Παιδείας και δεν θα δεχτεί άλλους προϋπολογισμούς.

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργος Κάρουλας, υπέδειξε πως η Βουλή θα κλείσει στις 25 Απριλίου για το Πάσχα, θα επανέλθει μέσα Μαΐου για λίγο και μετά θα επανέλθει μετά τις εκλογές. «Άρα είμαστε πιεσμένοι και θερμή παράκληση να μην ξανασυμβεί. Να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Αναφέρθηκε ένας μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου, αυτό πρέπει να γίνει κομμάτι του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, στην τοποθέτησή του, τόνισε πως θέλει να ενημερωθεί για τα χρονοδιαγράμματα και πότε πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. «Μας φέρατε ένα προϋπολογισμό για τον οποίο δεν έχει γίνει έλεγχος και αφήνετε υπονοούμενα ότι τρώνε τα λεφτά αλλού και θα βάλετε λογιστή να ελέγξει τι γίνεται στο ΤΕΠΑΚ. Αυτά δεν έπρεπε να γίνουν πριν; Είναι σαφές τι γίνεται. Αν υπάρχουν τέτοιες υπόνοιες, ο έλεγχος αυτός έπρεπε να γίνει πριν υποβληθεί».

Η απάντηση Υπουργείου Παιδείας

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας πήρε και πάλι το λόγο και απάντησε στις αναφορές του κ. Χριστοφίδη, τονίζοντας πως δεν είπε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό στο ΤΕΠΑΚ κα θα ήταν ανέντιμο από μέρους της να το κάνει.

«Ξεκινήσαμε από τις σχολικές εφορίες τον έλεγχο, για να συγυρίσουμε τα οικονομικά τους. Ο λόγος που γίνεται δεν είναι για να κρίνουμε κάποιο, αλλά για να διορθώσουμε εκεί που δεν γίνεται σωστά και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα λάθη. Ξεκινούμε με αυτό το Πανεπιστήμιο και θα προχωρήσουμε με άλλους οργανισμούς. Ο κάθε οργανισμός και το κάθε Υπουργείο μπορεί να βοηθηθεί. Είναι μία διαδικασία που θα πάρει πολύ χρόνο για να γίνει».

Ο κ. Χριστοφίδης, με έντονο ύφος, ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο δεν έγινε ο έλεγχος πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, για να του απαντήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ότι υπήρχε διαφωνία μεταξύ Πρυτανείας και Διοικητικού Συμβουλίου με το Υπουργείο Παιδείας, για να μην γίνει αυτός ο έλεγχος.

Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτη Ζαφείρη, ο οποίος τόνισε πως αυτά που ακούστηκαν δεν έχουν βάση. Ο κ. Μυλωνάς του απάντησε, λέγοντας πως «εσείς ζητήσατε να γίνετε ο ελέγχον λειτουργός και σας είπαν από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορείτε να γίνετε».

Ο κ. Ζαφείρης έκλεισε την παρένθεση, αναφέροντας πως δεν υπήρχε καμία διαφωνία μεταξύ της Πρυτανείας και του Διοικητικού Συμβουλίου με την Κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Αυτά προνοεί η αστυνομική διάταξη όταν εντοπιστεί νεκρός-Συνεχίζονται οι έρευνες όταν υπάρχουν υπόνοιες από Αστυνομία
Αισχροκέρδεια σε βάρος των πυρόπληκτων καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Λος Άντζελες
Φωτογραφίες ντοκουμέντα: Πώς έπιασαν στα πράσα το κύκλωμα προστασίας των οίκων ανοχής
Πύρινο μέτωπο στο Λος Άντζελες-Οι φωτιές απειλούν ξανά κατοικημένες περιοχές
Ο Μπάιντεν θα μιλήσει σύντομα με τον Νετανιάχου για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους στη Γάζα
Απαιτεί άμεση, ανεξάρτητη διερεύνηση και την τιμωρία των εμπλεκομένων το VOLT
Σε διαθεσιμότητα ο ιατροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπους για την αστοχία με Πακιστανό-Αρχίζει πειθαρχική έρευνα
Στήνουν στον τοίχο τα κόμματα Αρχηγό και Χαρτσιώτη για υπόθεση Πακιστανού-Ζητούν ανάληψη ευθυνών, αναδεικνύουν ανικανότητα και διαφθορά
Σε ετοιμότητα ο αμερικανικός στρατός για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών στο Λος Άντζελες
Σε κανονικούς ρυθμούς από Δευτέρας η Βουλής-Πρώτη Ολομέλεια του 2025 στις 16 Ιανουαρίου