Ελεύθερη και η Ουκρανή για το ξέπλυμα 8 εκατομμυρίων με φόντο την απόφαση του Εφετείου
13:35 - 17 Απριλίου 2024
Με φόντο την απόφαση του Εφετείου, που ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και διέταξε όπως αφεθεί ελεύθερος υπό όρους ο Ουκρανός που κατηγορείται για ξέπλυμα, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ακολούθησε την ίδια γραμμή, αφήνοντας ελεύθερη και την Ουκρανή που είχε συλληφθεί μετά την καταγγελία της για ληστεία, με την έκβαση της απόφασης να είναι μετέωρη και για τους δυο κατηγορούμενους.
Και αυτό διότι, πέραν του των όσων καταγράφει η απόφαση του Εφετείου, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε αλλά τέθηκε το θέμα της κράτησης της 31χρονης Ουκρανής που κατηγορείται για ξέπλυμα οκτώ εκατομμυρίων, αναφέρθηκε πως το μαρτυρικό υλικό δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποιο είναι το γενεσιουργό αδίκημα. Θέση την οποία εξέφρασε η υπεράσπιση της κατηγορούμενης, που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Μαρία Νεοφύτου, Μαρίνο Αρμεύτη και Χρίστο Χαραλάμπους, οι οποίοι έφεραν ένσταση στην περαιτέρω κράτηση της πελάτη σας τους, με βάση και την απόφαση του Εφετείου.
Η Μαρία Νεοφύτου, πέραν του πιο πάνω, αναφέρθηκε στο μαρτυρικό υλικό και στην βάση του οποίου η Κατηγορούσα Αρχή αποδίδει στην κατηγορούμενη 40 κατηγορίες, που ενδέχεται να μειωθούν κατά το ήμισυ, οι οποίες κατά τη θέση της Εισαγγελίας έχουν να κάνουν με τις επισκέψεις της κατηγορούμενης στην Κύπρο, κατά τις οποίες εισήγαγε χρήματα.
Ωστόσο, η Κατηγορούσα Αρχή, καλείται να στοιχειοθετήσει την υπόθεση, για την οποία διεξάγονται δύο διαφορετικές δίκες. Στην μία δικάζεται η 31χρονη Ουκρανή, με το Κακουργιοδικείο να αποδέχεται τη θέση της υπεράσπισης και να την αφήνει ελεύθερη, και στην δεύτερη ο 43χρονος Ουκρανός, ο οποίος, σύμφωνα με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής, ήταν ο αποδέχτης των χρημάτων.
Εντούτοις, όπως προκύπτει από την απόφαση του Εφετείου, σε βάρος του το περισσότερο μαρτυρικό υλικό βασίζεται στα λεγόμενα της Ουκρανής, η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Εφετείου, ο κατηγορούμενος από 40 κατηγορίες θα αντιμετωπίζει εν τέλει μία.
Είναι για αυτό το λόγο που το Εφετείο διέταξε όπως αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, αφού κατέληξε πως η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε διαφορετικά δεδομένα ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, στην βάση των οποίων διέταξε την κράτηση του 43χρονου ως υπόδικου στις Φυλακές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, υποδεικνύοντας πως σε περίπτωση που δεν καταθέσει η Ουκρανή, τότε «σε τέτοια περίπτωση ο βαθμός σοβαρότητας της υπόθεσης διαφοροποιείται ουσιωδώς».
Στην απόφαση του το Εφετείο, στο οποίο προσέφυγαν οι δικηγόροι του κατηγορούμενου, Αντώνης Δημητρίου, Μαρίνος Καούλλας και Αντρέας Δημητρίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «η όποια σύνδεση του Εφεσείοντα (Ουκρανού) με την υπόθεση φαίνεται να προκύπτει από την ανακριτική κατάθεση της Ουκρανής, η οποία τον περιγράφει ως ένα ''φίλο ενός φίλου'' της, στον οποίο έχει εμπιστοσύνη να φυλάσσει τα χρήματα της αλλά και στον οποίο παρέδωσε το κιβώτιο με όσα χρήματα είχαν παραμείνει μετά που της έκλεψαν τα υπόλοιπα», σημειώνοντας πως η Εισαγγελία χαρακτήρισε την Ουκρανή κατηγορούμενη ως «εν δυνάμει μάρτυρα».
Ερωτηθείς δε ως προς το πώς δόθηκε η κατάθεση της Ουκρανής στο πρωτόδικο Δικαστήριο, εφόσον αυτή δεν είναι μάρτυρας, η Εισαγγελία απάντησε ότι υπάρχει πιθανότητα να τη συμπεριλάβουν ως μάρτυρα επί του κατηγορητηρίου του Κακουργιοδικείου, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση επί του θέματος, αφού αυτό θα εξεταστεί όταν δουν τις προθέσεις της. Δήλωσε δε ότι, εάν δεν τεθεί το όνομα της στον κατάλογο μαρτύρων, η κατάθεση της δεν θα δοθεί στο Κακουργιοδικείο ως μέρος του μαρτυρικού υλικού, ενώ το κατηγορητήριο θα περιέχει μόνο μία κατηγορία αντί των 40 που περιέχει τώρα, που αφορά την τελευταία εισαγωγή χρημάτων κατά την 1.3.2024 και όχι για τις άλλες 19 που φέρονται να έχουν προηγηθεί.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, το Εφετείο υπέδειξε πως «σε τέτοια περίπτωση ο βαθμός σοβαρότητας της υπόθεσης κατά του Εφεσείοντα (Ουκρανός) διαφοροποιείται ουσιωδώς. Ενώ τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν σε 20 περιστατικά εισαγωγής συνολικού ποσού περί τα €7.500.000, η Εφεσίβλητη (Εισαγγελία) δέχεται ότι τελικώς ο Εφεσείων ενδέχεται να αντιμετωπίσει μόνο μία κατηγορία που να αφορά σε ποσό €420.000. Ακόμη όμως και σε σχέση με αυτήν την κατηγορία η υπόθεση εναντίον του αποδυναμώνεται εάν η Ουκρανή δεν είναι μάρτυρας κατηγορίας».
Περαιτέρω, το Εφετείο σημειώνει πως «θα πρέπει όμως καθηκόντως να διευκρινίσουμε και κάτι άλλο, κατά τη γνώμη μας εξίσου ουσιώδες. Με τις κατηγορίες συνωμοσίας αποδίδεται στον Εφεσείοντα πως σε 20 περιπτώσεις συνωμότησε να καταδολιεύσει τη Δημοκρατία μέσω των εισαγωγών μετρητών με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και με τις κατηγορίες για νομιμοποίηση αποδίδεται σε αυτόν ότι στις 20 αυτές ημερομηνίες έλαβε τα επιμέρους χρηματικά ποσά γνωρίζοντας ότι αυτά αποτελούσαν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες. Αυτό το οποίο παρατηρείται όμως, είναι ότι δεν έχει υποδειχθεί επί του παρόντος κάποιο στοιχείο στο όλο μαρτυρικό υλικό που προέρχεται από τη Ουκρανή., το οποίο να κατατείνει στο να συνδέσει τα χρήματα με παράνομες δραστηριότητες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή