Υφ. Πολιτισμού: Ο πολιτισμός μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη
15:21 - 14 Απριλίου 2024
Αρχή της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι ότι ο πολιτισμός μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη και ενίσχυση της παιδείας, ενώ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα συνεισφοράς σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η οικονομική ανάπτυξη και πρόοδος της χώρας, δήλωσε σε χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον αείμνηστο δάσκαλο και λαογράφο, Νέαρχο Κληρίδη, που έγινε στον Αγρό.
Η κ. Κασσιανίδου είπε στον χαιρετισμό της ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει πλέον αναλάβει την ευθύνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, τόσο της υλικής όσο και της αύλης, αλλά και την στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού. Επεσήμανε ότι αρχή της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι ότι ο πολιτισμός μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη και ενίσχυση της παιδείας μας, ενώ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα συνεισφοράς σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η οικονομική ανάπτυξη και πρόοδος της χώρας μας.
Γι’ αυτό, συνέχισε, και «ως Υφυπουργείο στηρίζουμε δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, ενώ θεωρείται, ταυτόχρονα, ένας τρόπος διαφύλαξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας».
Μια τέτοια δράση, είπε η κ. Κασσιανίδου, είναι και η σημερινή, στην οποία τιμάται ο μεγάλος δάσκαλος και λαογράφος, Νέαρχος Κληρίδης.
«Η προστασία και ανάδειξη της παραδοσιακής/λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, που τόσο επωφελήθηκε από το έργο του Νέαρχου Κληρίδη είναι βέβαια αναπόσπαστό μέρος αυτής της προσπάθειας», σημείωσε προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό, είμαστε ευγνώμονες για τη δράση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Νέαρχος Κληρίδης, που έχει ιδρυθεί προς τιμήν του, και για την προσπάθεια που καταβάλλει για τη συνεχή προώθηση της πολιτιστικής, πνευματικής και ακαδημαϊκής προόδου στην Κύπρο».
Η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας προσδίδει προστιθέμενη αξία σε μια περιοχή, αποτελεί πλατφόρμα για τη δημιουργία κοινωνικής και οικονομικής αξίας και συμβάλλει στη δημιουργία νέων μορφών ενεργού συμμετοχής των πολίτων».
Δήλωσε ότι από τους κύριους εκπροσώπους της πολιτικής αυτής είναι το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων, το οποίο ιδρύθηκε στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ).
Εξήγησε ότι ως αποστολή του έχει την καταγραφή, διάσωση, μελέτη, ανάπτυξη και ανάδειξη της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παιδείας, των γραμμάτων, των τεχνών και ευρύτερα του συνόλου της παραγόμενης σήμερα πολιτιστικής δημιουργίας των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους.
Παράλληλα, συνέχισε, βασική επιδίωξή του είναι το πολιτιστικό «κεφάλαιο» του Τροόδους να μελετηθεί, να προστατευτεί και να αναδειχθεί, στηρίζοντας την τοπική οικονομία, εντάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του Τροόδους στις τοπικές δραστηριότητες και αναβαθμίζοντας το πλαίσιο ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι η απόδοση της αρμόζουσας τιμής σε πνευματικούς ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των γραμμάτων είναι μια επιβαλλόμενη υποχρέωση και μια ελάχιστη ανταπόδοση για τη μεγάλη προσφορά τους στην κοινωνία.
Σημείωσε ότι ο Νέαρχος Κληρίδης, ο ακούραστος αυτός εργάτης του πνεύματος, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς και αποτελεί πρότυπο, αφού αγωνίστηκε επίμονα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για να υλοποιήσει το όνειρό του, να γίνει δάσκαλος.
«Ανέπτυξε πλούσιο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, προσφέροντας τα μέγιστα, όχι μόνο στη γενέτειρά του, τον Αγρό, αλλά και στον τόπο ολόκληρο», είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού προσθέτοντας ότι συγκαταλέγεται στους πολυγραφότατους Κύπριους συγγραφείς, αφού έχει γράψει και δημοσιεύσει δεκάδες αυτοτελή έργα και εκατοντάδες μελέτες.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι ο Νέαρχος Κληρίδης, ως γνήσιος ευπατρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην πνευματική άνοδο της πατρίδας του και συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση και διάσωση του λαϊκού πολιτισμού. «Mε κόπο και αφοσίωση συνέλεξε, μελέτησε και δημοσίευσε δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, ήθη, έθιμα και θρύλους του νησιού μας», είπε η κ. Κασσιανίδου.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Νέαρχος Κ. Κληρίδης».
Πηγή: KYΠΕ