Α. Δημητρίου: Παράθυρο ευκαιρίας η κάθοδος Ολγκίν για το Κυπριακό

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κάλεσε τους τελειόφοιτους μαθητές 11 λυκείων να πιστεύουν και να προασπίζονται τη δημοκρατία και να τολμούν να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να λένε την άποψή τους, στην εκδήλωση της Τράπεζας Κύπρου «Οι νέοι ρωτούν», που διοργανώθηκε την Παρασκευή.

Η εκδήλωση είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται. Στις προηγούμενες φιλοξενήθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι μαθητές προέρχονταν από τα λύκεια Λευκάρων, Παραλιμνίου, Παλουριώτισσας, Τέρρα Σάντα, Απεήτειος Σχολή Αγρού, Παλιομετόχου, Κύκκου Α και Β, Μακαρείου Γ’ Λάρνακας, Λιβαδιών και Πασκάλ.

«Οι νέοι πρέπει να ρωτούν και πρέπει να συμμετέχουν. Υποχρεούμαστε και πρέπει να σας ακούμε και να βρούμε τρόπους να ακούγεται περισσότερο η φωνή των νέων», είπε η Πρόεδρος της Βουλής στην εναρκτήρια τοποθέτησή της. Οι μαθητές ρώτησαν την κ. Δημητρίου για το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, για την ακρίβεια και τη διαφθορά, για τις γυναικοκτονίες και τον ρατσισμό.

«Παράθυρο ευκαιρίας» η κάθοδος της προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ

Η Πρόεδρος της Βουλής, κληθείσα να σχολιάσει τη διορατικότητα των πολιτικών αποφάσεων για το Κυπριακό, είπε ότι διανοίγεται «παράθυρο ευκαιρίας» με την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό και τόνισε τη σημασία της στήριξης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

«Μπορούμε να σταθούμε ενάντια στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών; Εμείς που καταγγέλλουμε την Τουρκία που δεν τα εφαρμόζει, μπορούμε να ταχθούμε ενάντια; Αυτά κάνουν λόγο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις που δεν τελεσφόρησαν εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

«Η μοναδική οδός είναι η διπλωματία», είπε, σημειώνοντας ότι κατά καιρούς «έχουν στηθεί καριέρες και αφηγήματα στο Κυπριακό» και σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να έχει μέλλον η πατρίδα μας αν δεν λυθεί το Κυπριακό»

Αναφερόμενη στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είπε ότι είναι εξαιτίας της διορατικότητάς του που η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, καθώς οραματίστηκε ότι η καλύτερη διπλωματική ασφάλεια για την Κύπρο θα ήταν η ένταξή της στην ΕΕ και σημείωσε ότι ένας πολιτικός δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα αλλά να σκέφτεται και τι χρειάζεται να γίνει μετά από 20-30 χρόνια.

«Καλύτερο από το τίποτα» το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Μεταναστευτικό

Ερωτηθείσα για το μεταναστευτικό, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το πακέτο μέτρων που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο «δεν είναι αρκετό και δεν μας ικανοποιεί», διερωτήθηκε, ωστόσο αν «είναι καλύτερα να μην έχουμε τίποτα», σημειώνοντας ότι χρειάζεται ευθύνη, αναφερόμενη στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της αριστεράς που το καταψήφισαν.

Σημείωσε ότι η ΕΕ καθυστέρησε πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του θέματος και τώρα βιώνουμε τις συνέπειες. Ωστόσο, είπε, «δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς την ΕΕ», σημειώνοντας ότι χρειάζεται κοινή κατεύθυνση και πολιτική από ΕΕ.

Είπε ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής έχουν δυσανάλογο βάρος και οι αριθμοί δεν συνάδουν με τα δεδομένα που μπορεί να φιλοξενήσει η Κύπρος.

Απαντώντας για το τι μέτρα χρειάζονται, είπε ότι χρειάζεται κοινή πολιτική της ΕΕ, εφαρμογή συμφωνίας με Λίβανο και συνομολόγηση αντίστοιχης με την Αίγυπτο συμφωνίας της ΕΕ με τον Λίβανο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρέπει να προχωρήσει η κλειστή δομή, ένας χώρος που θα παραμένει κάποιος μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του, ώστε να μπορεί να απελαύνεται αν δεν εγκριθεί. Επίσης, είπε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η παράνομη εργοδότηση, αλλά και να γίνουν συμφωνίες σε διμερές επίπεδο για επιστροφές μεταναστών.

«Αναμένουμε ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το τι έγινε στον Λίβανο», είπε, σημειώνοντας ότι θα θέσει το θέμα και στη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων στην Ισπανία, επιδιώκοντας να γίνει συνάντηση για το θέμα, με τις χώρες πρώτης εισόδου να βγαίνουν μπροστά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον ρατσισμό, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι καταδικαστέος και ότι «το να λειτουργούμε απάνθρωπα ή ρατσιστικά δεν λύνει το πρόβλημα». Σημείωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί το θέμα του μεταναστευτικού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αντιμετώπιση διαφθοράς, ακρίβειας, πράσινης μετάβασης

Ερωτηθείσα για το τι κάνει η Βουλή για τα θέματα διαφθοράς, η κ. Δημητρίου είπε ότι το θέμα της διαφθοράς είναι μέσα στα πρώτα τρία που απασχολούν τους Κύπριους και την ΕΕ. «Καταλάβαμε όλοι ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες γιατί θα το βρίσκουμε μπροστά μας». Είπε ότι έγιναν πράγματα, όπως η Αρχή κατά της Διαφθοράς, ενώ είπε ότι έγιναν οι νομοθετικές υποδείξεις της Greco. «Ό,τι χρειάζεται θα το κάνουμε», είπε, σημειώνοντας ότι είναι και θέμα κουλτούρας και εκπαίδευσης, και εκφράζοντας την ενόχλησή της όταν ομαδοποιούνται όλοι υπό τον ίδιο  παρονομαστή.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η μεσαία τάξη, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η πρόταση του ΔΗΣΥ για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα, ενώ είπε ότι «η λύση δεν είναι να βάζουμε φόρους».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι οι πολλαπλές συντάξεις είναι προκλητικές και είναι θέμα το οποίο «πρέπει να λύσουμε αμέσως», όχι δημιουργώντας κάτι παραπλήσιο, όπως το φιλοδώρημα.

Πρόσθεσε ότι έχουμε αργήσει πολύ να προχωρήσουμε με την πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι μπήκαν οι βάσεις, αλλά αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

Συμμετοχή νέων στα κοινά

Οι μαθητές έθεσαν το ζήτημα της μείωσης του ορίου ηλικίας και για το εκλέγειν και για το εκλέγεσθαι, στα 16 και 18 αντίστοιχα. Η κ. Δημητρίου απάντησε ότι δεν είναι απλώς θέμα νομοθεσίας, καθώς αυτό είναι εύκολο να περάσει. Διερωτήθηκε, όμως αν υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες για τους νέους για να εκλεγούν, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Είπε ότι μέσα από θεσμούς όπως η Παιδοβουλή και η Βουλή των Νέων οι νέοι καταθέτουν εισηγήσεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη.

«Πρέπει να τους καλλιεργήσουμε την παιδεία για να συμμετέχουν», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει και εντός των αναλυτικών προγραμμάτων. Επίσης, είπε, πρέπει «να τους καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες να λένε την άποψή τους, να ξέρουν τι συμβαίνει γύρω τους».

Σημείωσε ότι «μας ανησυχήσει το γεγονός ότι δεν έχουμε παρουσία νέων και γυναικών», στη Βουλή, σημειώνοντας ότι είναι υπέρ των ποσοστώσεων και κάλεσε τους πολίτες να καταλάβουν ότι με την ψήφο τους μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Σε αντίστοιχη ερώτηση για τη μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή, η κ. Δημητρίου παρακίνησε τις μαθήτριες «να τολμάτε, να βγείτε μπροστά, ακόμα κι αν όλοι είναι εναντίον σας. Πρώτα θα σας χλευάσουν, μετά θα σας πολεμήσουν, στο τέλος θα νικήσετε», είπε, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει με συμφιλίωση οικογενειακής ζωής και με προβολή προτύπων. Αναφέρθηκε, επίσης σε ψήφισμα του ΟΗΕ για τη συμμετοχή γυναικών στη διαδικασία επίλυσης διενέξεων.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Ερωτηθείσα για τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τους πολιτικούς, είπε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους να μεταφέρουμε τα μηνύματα μας» και «να αξιοποιήσουμε με σωστό τρόπο τις πλατφόρμες, όχι για να βρίζουμε ή να κάνουμε προπαγάνδα ή να διαδίδουμε ψευδείς ειδήσεις, αλλά για να ανταλλάζουμε απόψεις».

Είπε ότι η ίδια επιλέγει να παρακολουθεί πολλούς πολιτικούς στο εξωτερικό μέσα από τα ΜΚΔ.

Σημείωσε, ωστόσο, την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει από φαινόμενα που φτάνουν όρια bullying, ρητορικής μίσους και άλλων αδικημάτων, σημειώνοντας ότι συνήθως τα υφίστανται γυναίκες και νέοι. Κάλεσε τους μαθητές να προστατεύουν τους συμμαθητές τους, όταν υπόκεινται σε τέτοιες συμπεριφορές.

Γυναικοκτονίες

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέτρα λαμβάνει η Βουλή για την αποτροπή φαινομένων βίας κατά των γυναικών, είπε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που ποινικοποίησε τον σεξισμό, η πρώτη χώρα που εισήγαγε ως ιδιώνυμο αδίκημα τη γυναικοκτονία, σημειώνοντας ότι με την εισαγωγή του όρου είναι «ευθύνη του νομοθέτη να δώσει φως» σε αυτό το φαινόμενο.

Είπε, ωστόσο, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι «έχουμε πολλές νομοθεσίες που δεν εφαρμόζονται», σημειώνοντας για παράδειγμα τη νομοθεσία για τον ρατσισμό και διερωτώμενη πόσες υποθέσεις οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και πόσες καταδίκες είχαμε.

Προστασία Δημοκρατίας και κράτους δικαίου

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν ήταν ποτέ δεδομένα το κράτος δικαίου, η ελευθερία, η δημοκρατία. «Κάποιοι δεν τα λαμβάνουν υπόψη και θεωρούν ότι με ακραίες συμπεριφορές μπορούν να κερδίσουν εκλογές», είπε. «Εσείς πρέπει να απαντήσετε σε αυτό που επιχειρείται. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε εποχές που δεινοπάθησε η ανθρωπότητα και η Κύπρος, με έξαρση του εθνικισμού», σημειώνοντας ότι εποχές σκοταδισμού οδήγησαν την ανθρωπότητα σε δύο παγκοσμίους πολέμους.

«Γι’ αυτό ήρθε η ΕΕ, ως αναγκαιότητα, ως συνεργασία ειρήνης», είπε, καλώντας τους μαθητές να πιστεύουν στη δημοκρατία, να σέβονται την άποψη του άλλου, να μη σπέρνουν τον σκοταδισμό. «Υπάρχει ελπίδα και προοπτική», είπε, καλώντας τους να είναι αισιόδοξοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.