Φον ντερ Λάιεν: Δέσμευση για την ΕΕ η οικονομική, πολιτική και κοινωνική συνοχή

Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική συνοχή είναι μια δέσμευση γιατί θέλουμε όλα τα μέλη της ΕΕ να ευημερούν και θέλουμε ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες μας, μέσω των διαφόρων έργων και της χρηματοδότοσης, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία με την οποία άνοιξε το 9ο Φόρουμ Συνοχής στις Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι όλα τα έργα αποφέρουν νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις και βοηθούν τους Ευρωπαϊους πολίτες να εξέλθουν από τη φτώχεια.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η πολιτική συνοχής έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, προκλήσεις που έφεραν ασύμμετρα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι τα κονδύλια της ΕΕ μας επέτρεψαν να ανταποκριθούμε στην πανδημία και τις οικονομικές αντιξοότητες της ΕΕ γρήγορα και να προχωρήσουμε με εφαρμόσιμες και γρήγορες λύσεις για την Ουκρανία, ενώ όταν είχαμε την ενεργειακή κρίση «δεν νοιώσαμε το κρύο».

Σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λαϊεν, η ΕΕ δίνει στις περιφέρειες και στις πόλεις την πρόσθετη ώθηση που χρειάζονται και αυτή τη στιγμή πρέπει να ενισχύσουμε το μοντέλο μας και να έχουμε μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.

Η Επίτροπος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα ανέφερε ότι τώρα είναι μια σημαντική στιγμή για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική συνοχή και η στιγμή της αλλαγής, έχοντας κατά νου ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε ως ένα project ελπίδας και τα έθνη πρέπει να ενωθούν όχι με τη βία, αλλά από επιλογή.

Η πολιτική συνοχής είναι θεμελιώδης για το έργο μας αυτό, σημείωσε η Επίτροπος Φερέϊρα, λέγοντας ότι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην ανταγωνιστική αγορά πρέπει να δράσουμε ώστε οι πολίτες να επωφελούνται από την ένταξη και την ισορροπημένη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Επίτροπο, πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ισότητα για να διασφαλιστεί το ισορροπημένο έργο της ΕΕ, και η συνοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση γιατί μας οδηγεί από την ελπίδα σε δράσεις.

Τους σύνεδρους και τους δημοσιογράφους καλωσόρισε η  Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG Regio) Kύπρια Θέμις Χριστοφίδου.

Το φόρουμ, ομιλητές και συζητήσεις

Το 9ο Φόρουμ Συνοχής διεξάγεται στις 11 και 12 Απριλίου και συγκεντρώνει περίπου 1.000 εκπροσώπους από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές από όλα τα κράτη μέλη, κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, μη κυβερνητικές οργανώσεις  και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο Φόρουμ, εκτός από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα απευθυνθούν στους σύνεδρους η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισόν Μάρος Σέφτσοβιτς, ο Επίτροπος Απασχόλησης Νικολά Σμίτ, πρώην Επίτροποι, τοπικοί αξιωματούχοι (δήμαρχοι, περιφερειάρχες και πρόεδροι συμβουλίων) Ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί, νυν και πρώην αξιωματούχοι από κράτη μέλη και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Το διήμερο Φόρουμ περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσιάσεις, διάφορες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με θέματα όπως ο ρόλος των πόλεων στην περιφερειακή ανάπτυξη, ο ανταγωνισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη, η εξέλιξη της πολιτικής συνοχής για το μέλλον της ΕΕ και η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στην ΕΕ.

Η 9η έκθεση για τη συνοχή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την 9η έκθεση για τη συνοχή στις 27 Μαρτίου, παρουσιάζοντας μια αξιολόγηση της κατάστασης της συνοχής στην ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τη δημιουργία της η ΕΕ βασίζεται σε ένα μοντέλο αλληλεγγύης, ίσων ευκαιριών και συνοχής, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Συνθήκη της Ρώμης έθεσε ως στόχο «τη μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων περιοχών και της υστέρησης των μειονεκτικών περιοχών».

Όπως σημειώνεται, η διεύρυνση του 2004 είναι εμβληματική της επιτυχίας της πολιτικής συνοχής, και 20 χρόνια μετά τη διεύρυνση η πολιτική συνοχή της ΕΕ οδήγησε σε αξιοσημείωτη σύγκλιση. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη συνολικά, το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε από 52% του μέσου όρου της ΕΕ το 2004, σε σχεδόν 80% σήμερα.

Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί από 13% σε 4%. Σε πλήρη αντίθεση με την ύφεση του 2009, το ΑΕΠ έχει ανακάμψει έντονα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, ο ρυθμός της οικονομικής σύγκλισης έχει επιβραδυνθεί επίμονα μετά την ύφεση του 2009.

Ο αντίκτυπος της ύφεσης του 2009 στη σύγκλιση, τις επενδύσεις και το ΑΕΠ ήταν σημαντικός και επίμονος και σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η πολιτική συνοχή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συνολική βελτίωση των οικονομικών δεικτών, της απασχόλησης και των κοινωνικών δεικτών στην ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, η πολιτική συνοχής διαδραματίζει βασικό ρόλο στη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων και κατά την περίοδο 2014-2020, η πολιτική αντιπροσώπευε σχεδόν το 13 % των συνολικών κρατικών επενδύσεων στην ΕΕ συνολικά και το 51 % στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη μέλη.

Αυτές οι επενδύσεις ενίσχυσαν το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης, ωθώντας την οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με βασικές προτεραιότητες πολιτικής, από τη δίδυμη μετάβαση στην καινοτομία, τις επιχειρήσεις και τις δεξιότητες, από τη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και την υγεία έως την προστασία από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν και το αναξιοποίητο δυναμικό και οι θύλακες της φτώχειας μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε περιοχή.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι δημογραφικές αλλαγές θα επηρεάσουν όλες τις περιοχές τις επόμενες δεκαετίες και οι περιφέρειες θα πρέπει να προσαρμοστούν καθώς υπάρχει συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και γήρανση του πληθυσμού.

Οι προκλήσεις τείνουν να είναι πιο έντονες στις αγροτικές και αραιοκατοικημένες περιοχές. Οι επιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις περιφερειακές ανισότητες στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής συνοχής, η οποία έχει κατοχυρωθεί στην ΕΕ από τη Συνθήκη της Ρώμης του 1957, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, αναφέρει η έκθεση.

Τι είναι η πολιτική συνοχής

Η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ και στοχεύει όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ για να υποστηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων και την αντιμετώπιση των διαφορετικών αναπτυξιακών αναγκών σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, 392 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, έχουν διατεθεί για την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027.

Η πολιτική συνοχής παρέχεται μέσω συγκεκριμένων κονδυλίων, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), που επενδύει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όλων των περιφερειών και πόλεων της ΕΕ, το Ταμείο Συνοχής για επενδύσεις στο περιβάλλον και τις μεταφορές στις λιγότερο ευημερούσες χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus για τη στήριξη θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας στις χώρες της ΕΕ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άρση της διαθεσιμότητας λοχία που διερευνάται για υπόθεση διαφθοράς, εν μέσω... μηδενικής ανοχής στη διαφθορά
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Ξεγέλασαν με email εταιρεία στη Λεμεσό και τους έστειλαν εμπόρευμα αξίας 81,606 δολαρίων
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής
Παρενέργειες με την αστοχία στην δολοφονία 24χρονου-Ζήτησε έκθεση γεγονότων από Αρχηγό το Υπ. Υγείας
Βρέθηκε το όχημα διαφυγής της απόπειρας φόνου, εξακολουθεί να καταζητείται ο βασικός ύποπτος
Τρομάζουν οι αριθμοί της καταστροφής στο Λος Άτζελες-Μετρούν πληγές, φοβούνται και λεηλασίες
Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας προς 25 εκατομμύρια δολάρια
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο