Σοκαριστικές καταγγελίες στη Βουλή-Σεξουαλική κακοποίηση μαθητή, θύμα και θύτης στο ίδιο σχολείο
Φοινιώ Σάββα 15:44 - 11 Απριλίου 2024
Σοκαριστικές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία συζήτησε σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, τα σοβαρά περιστατικά βίας και παραβατικότητας στα σχολεία, με κάποιες από αυτές να κάνουν λόγο για σεξουαλική κακοποίηση μαθητή από συμμαθητές του, αλλά και για σεξουαλική παρενόχληση μαθητών προς τους καθηγητές τους. Τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν deadline στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να προβεί στις διορθωτικές κινήσεις, σε αντίθετη περίπτωση θα βγουν μπροστά και θα προβούν σε δημόσιες καταγγελίες για τα κακώς έχοντα στα σχολεία.
Η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε το θέμα της παραβατικότητας και των εγκληματικών ενεργειών στα σχολεία και την απουσία στήριξης των θυτών και των θυμάτων, μετά από αυτεπάγγελτη εισήγηση του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής και βουλευτών του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά και Χρύσανθου Σαββίδη, στην παρουσία της υπουργού Παιδείας, της ηγεσίας της Αστυνομίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της επιτροπής, η οποία όπως μαθεύτηκε πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, προέβη σε αποκαλύψεις που προκάλεσαν σοκ, κάνοντας λόγο για σεξουαλική κακοποίηση μαθητή από συμμαθητές του, εντός του σχολείου.
«Έχουμε περιστατικό για σεξουαλική παρενόχληση-κακοποίηση μαθητή από τους συμμαθητές του σε Γυμνάσιο της Λευκωσίας, όπου ενάμιση μήνα σχεδόν μετά το θλιβερό γεγονός, τις καταγγελίες και άμεσες παρεμβάσεις, το θύμα είναι στο ίδιο σχολείο με τους θύτες. Δεν μπορεί να μπει στην τάξη, δεν μπορεί να πάει σχολείο, δεν μπορεί να έχει κανονική ζωή, επειδή οι διαδικασίες μας αργοπορούν, επειδή δεν ευαισθητοποιούνται οι αρμόδιοι και δεν κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει πάρα πολλοί παράγοντες. Υπάρχουν καταγγελίες και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις μαθητών σε εκπαιδευτικούς. Άλλα αποκρύπτονται και άλλα καταγγέλλονται».
Ο κ. Τρυφωνίδης, συνεχίζοντας, επεσήμανε πως τα παιδιά που είναι θύτες στο περιστατικό με το συμμαθητή τους, είχαν αποβληθεί από άλλο σχολείο, όπου φαίνεται να είχαν πράξει το ίδιο και η λύση που έδωσαν οι αρμόδιοι ήταν η μετακίνησή τους σε άλλο σχολείο.
«Όλη αυτή τη θλιβερή κατάσταση έχει αποτυπωθεί από όλους τους συναδέλφους στην Επιτροπή Παιδείας, οι αρμόδιοι παράγοντες και η υπουργός Παιδείας εξέφρασαν πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα, να συμμαζέψουν την κατάσταση, ώστε να μην έχουμε την αύξηση αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προστασία των θυμάτων, αλλά και των θυτών, ώστε να μην ξαναγίνουν αυτά τα θλιβερά φαινόμενα».
Έδωσε deadline ο Μυλωνάς
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς επεσήμανε πως το συμπέρασμα της συζήτησης είναι ότι υπάρχουν σοβαρά κενά λειτουργίας και συντονισμού των θεσμών, υπάρχουν παραδοχές για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές, είναι τα θύματα και οι θύτες. Υπάρχει απουσία δομών για στήριξη και των δύο κατηγοριών παιδιών. Ως Επιτροπή το έχουμε δηλώσει ευθαρσώς ότι αν μέχρι τον Ιούνιο δεν έχουμε ενώπιον μας συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία και λειτουργία όσων δομών χρειάζονται για να προστατευτούν τα παιδιά, θα γίνει δημοσιογραφική διάσκεψη από εμένα για να καταγγείλω την εκτελεστική εξουσία, την Αστυνομία και όποιος έχει την ευθύνη».
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε σε ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα στα σχολεία, που είναι τα ναρκωτικά, κάνοντας λόγο πως είναι καθημερινό φαινόμενο, ωστόσο υπάρχει απουσία στήριξης των παιδιών που είναι χρήστες.
Κληθείς να σχολιάσει για το λόγο που ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρία, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως σε διάφορα ερωτήματα, η μία υπηρεσία έριχνε το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλη υπηρεσία, κάτι που υπογράμμισε την απουσία συντονισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και την έλλειψη αποφασιστικότητας και πολιτικής βούλησης.
«Αν για παράδειγμα μπορούμε να περιμένουμε για άλλα θέματα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και κυκλοφοριακή συμφόρηση, στα θέματα των ψυχών των παιδιών που ταλαιπωρούνται, δεν υπάρχει υπομονή και ανοχή. Εξ ου και εκβιάζουμε με την δημοσιογραφική διάσκεψη. Όλες οι καταγγελίες που έρχονται προς εμένα και τους συναδέλφους βουλευτές και είναι πολλές, για σοβαρά εγκλήματα, που σε άλλες περιπτώσεις θα κινητοποιούσαν το σύμπαν, δεν μπορούν να γίνουν ανεχτά. Είναι υποχρέωση για εκείνους που εντέλλονται για να υπηρετούν το λαό, να λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας».
Ερωτηθείς για το τι ζητά η Επιτροπή Παιδείας, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως εκείνο που πρέπει να γίνει η εφαρμογή της νομοθεσίας. «Η νομοθεσία του 2021 προνοεί τη δημιουργία κέντρων ημέρας και χώρων υποδοχής των παιδιών θύματα και θύτες και στήριξή τους από ψυχίατρους και ψυχολόγους και όλων των υπηρεσιών που υπάρχουν. Είναι στις αυλές αυτά τα παιδιά, έχουν μείνει από απουσίες, για τους θύτες δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον. Πρέπει να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, που έχει και κενά, επειδή για κάτω των 14 είναι άλλη νομοθεσία και άνω των 14 έχουν ποινικές ευθύνες».
Ζητά δραστικές πράξεις ο Κάρουλας
Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, τόνισε πως το θέμα της παραβατικότητας στα σχολεία είναι πολύ σοβαρό και υπέδειξε πως όλοι έχουν ευθύνη για το ζήτημα, σημειώνοντας πως εκείνο που χρειάζεται είναι δραστικές πράξεις.
«Το βασικότερο είναι να ξεκαθαριστεί ποιος συντονίζει τις διαδικασίες, την εμπλοκή των αρχών, είτε είναι σχολείο, είτε είναι ψυχίατροι, είτε είναι Αστυνομία, είτε Κοινωνικής Πρόνοιας. Όλοι αποτελούν κρίκους της αλυσίδας πρόληψης και διαχείρισης και χρειάζεται ουσιαστικά ξεκαθάρισμα ρόλο και η συνέχεια της διαχείρισης του θύματος και του θύτη. Παρατηρείται πανσπερμία νομοθεσιών. Χρειάζεται, όμως, ο απαραίτητος και δημιουργικός συντονισμός και πρωτόκολλο αλληλοενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης σε κάθε πηγή, σημείο, άτομο που εμπλέκεται σε περιστατικά παραβατικότητας».
Ο κ. Κάρουλας, καταλήγοντας, υπέδειξε πως πρώτιστο μέλημα για όλους πρέπει να αποτελεί η ενδυνάμωση της οικογένειας. «Εκεί που χρειάζεται η παρέμβαση να γίνεται, ώστε αυτά που χτίζονται στις σχολικές μονάδες, να μην χαλά το απόγευμα στο σπίτι. Ζητήσαμε να έρθουν ενώπιον μας τα κενά στις παρεμβάσεις και νομοθεσίες, ώστε στα πλαίσια σαφούς χρονοδιαγράμματος να δράσουμε άμεσα».
Η απάντηση της υπουργού Παιδείας
Από πλευράς της, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της υπέδειξε πως η συζήτηση ήταν αρκετά σοβαρή και ότι πρώτιστο μέλημα είναι η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση στα θέματα της βίας και της παραβατικότητας.
«Η έγνοια μας είναι το ασφαλές σχολείο για όλους. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη βία και παραβατικότητα και ειδικά ακραία περιστατικά σε σχολικό χώρο. Είναι αδιανόητο για μας να παλεύουμε να βελτιώσουμε μαθησιακά αποτελέσματα, να παλεύουμε για τη βελτίωση του κλίματος του σχολείου και ταυτόχρονα να ανεχόμαστε περιστατικά βίας, που θυματοποιούν παιδιά μας ή φέρνουν σε δύσκολη θέση ακόμη και εκπαιδευτικούς. Έχουμε ήδη προβεί σε πάρα πολλές ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, να έχουμε μειώσεις στο θέμα της βίας και παραβατικότητας».
Η υπουργός Παιδείας, συνεχίζοντας, ανέφερε πως υπάρχουν νομοθεσίες και πρωτόκολλα που έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα, ενώ έχει περάσει από το Υπουργικό και μία σειρά από παιδαγωγικά μέτρα, μετά από έρευνα, με στόχο τη βελτίωση του σχολείου.
«Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι η βία δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο σχολείο. Δυστυχώς, αρχίζει πολύ νωρίτερα, από την οικογένεια, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και έτσι, στα 16 και τα 17 είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνο από το σχολείο το φαινόμενο και δυστυχώς συνεχίζει και εκτός σχολείου, βλέποντας τι συμβαίνει στα γήπεδα και την κοινωνία. Έχει γίνει αντιληπτό από όλους ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το σχολείο. Όμως, το σχολείο αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, έχει ήδη προβεί σε σειρά μέτρων και συνεχίζουμε αυτή τη δράση».
Η κα. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και σε ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα και είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος των μαθητών, που θα περιέχει την πορεία τους από την ημέρα ένταξης στην προδημοτική, μέχρι την αποφοίτηση στο Λύκειο, ώστε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, να μπορούν να παρέμβουν εκεί και όπου χρειάζεται.
«Επίσης, σύντομα θα έχουμε πρόταση για εναλλακτικό πρόγραμμα παιδιών, για πολύ ακραία περιστατικά που θα επιτρέπει να βγαίνει από το σχολείο το παιδί, να παρακολουθεί τη φοίτησή του και να στηρίζεται από ειδικούς και μετά να επανέρχεται. Ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός, δυστυχώς βλέπουμε τα περιστατικά δεν υπάρχει οικογένεια πίσω από το παιδί, άρα χρειάζονται αρκετές υπηρεσίες που πρέπει να είναι εκεί από την αρχή για να στηρίξουν τα παιδιά. Ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει ως στόχο το ασφαλές σχολείο και δουλεύουμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση».