Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησε ευρωβουλευτή για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας-Επέβαλε πρόστιμο και κυρώσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλε πρόστιμο σε ευρωβουλευτή που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Η Λετονή ευρωβουλευτής, Tatjana Ždanoka αντιμετωπίζει κυρώσεις μετά την παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας των ευρωβουλευτών, μετέδωσε ο Politico.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλε κυρώσεις στην Τατιάνα Ζντανόκα, ευρωβουλευτή της Λετονίας, η οποία κατηγορήθηκε φέτος σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο, η ρωσική ερευνητική εφημερίδα The Insider ανέφερε ότι η Ζντανόκα εργαζόταν επί χρόνια για λογαριασμό της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της διαδόχου της KGB της σοβιετικής εποχής. Η ίδια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας στους ευρωβουλευτές τον Φεβρουάριο ότι ήταν απλώς μια «πράκτορας για την ειρήνη».

Η μυστικές υπηρεσίες της Λετονίας έχει κινήσει ποινική διαδικασία εναντίον της, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο.

Το Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε τη δική του έρευνα για την ευρωβουλευτή και η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σειρά κυρώσεων κατά της Ζντανόκα, αφού διαπίστωσε ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας των ευρωβουλευτών.

Η Λετονή πολιτικός - η οποία είναι ευρωβουλευτής από το 2004, και μετείχε στην ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2022 - παραβίασε τμήματα του κώδικα που αφορούν την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και τη λήψη δώρων, δήλωσε η Μετσόλα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόστιμο και κυρώσεις για την Λετονή ευρωβουλευτή

Οι κυρώσεις θα συνίστανται σε πενθήμερο πρόστιμο της ημερήσιας αποζημίωσής της, ύψους 1.750 ευρώ, ενώ θα της απαγορευτεί επίσης η άσκηση ορισμένων ρόλων εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος της θητείας της τον Ιούλιο, μετά τη οποία δεν αναμένεται να είναι πλέον ευρωβουλευτής. Η Ζντανόκα δεν άσκησε έφεση, πρόσθεσε ο Mετσόλα.

Από τότε που προέκυψαν οι κατηγορίες κατά της Λετονής ευρωβουλευτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκτεθεί από ένα άλλο σκάνδαλο ρωσικής επιρροής που αφορά ένα τσεχικό μέσο ενημέρωσης με την ονομασία «Φωνή της Ευρώπης», το οποίο σύμφωνα με τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες πλήρωνε ευρωπαίους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας.

Δειτε Επισης

Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών