Κρίσιμες για την ΕΕ οι Ευρωεκλογές, λένε μέλη των Κοινοβουλίων Ελλάδας-Κύπρου

Η σχοινοβασία στην οποία περιήλθε το οικοδόμημα της ΕΕ μετά την υγειονομική κρίση, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις μεταναστευτικές ροές καθιστούν επερχόμενες ευρωεκλογές κρίσιμες για το μέλλον της Ένωσης, αναφέρθηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ευρωεκλογές εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων», που διεξήχθη σήμερα στη Λευκωσία και στην οποία συμμετείχαν Κύπριοι Βουλευτές και μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως αναφέρθηκε, καθώς η ΕΕ βρέθηκε απροετοίμαστη να απαντήσει αποτελεσματικά στις προκλήσεις των γεγονότων αυτών, ακραία στοιχεία βρήκαν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και ενδεχομένως να σχηματίσουν ισχυρή εκπροσώπηση στη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής.

Κύριες ομιλήτριες στη συζήτηση, στο οίκημα του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας, ήταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και η Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίες τόνισαν την ανάγκη προστασίας της ΕΕ από τους όποιους κινδύνους εμφιλοχωρούν από την αδιαφορία των πολιτών για την ΕΕ και την άνοδο ακραίων στοιχείων στα κράτη μέλη.

Στην αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων συμμετείχαν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μαρία Συρεγγέλα, Γεώργιος Παπανδρέου, Ιωάννης Οικονόμου, Γεώργιος Σταμάτης, Άννα Ευθυμίου, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτριος Μάντζος και Λιάνα Κανέλλη. Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχαν ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Νίκος Τορναρίτης και τα μέλη Γιώργος Λουκαΐδης, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Κωστής Ευσταθίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Χάρης Γεωργιάδης, καθώς και οι Βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Χρύσης Παντελίδης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Η συζήτηση άρχισε με τοποθέτηση του κ. Τορναρίτη, που είπε πως η ΕΕ βρίσκεται ολοένα και περισσότερο μπροστά σε ένα «άναρχο περιβάλλον», με δύο συρράψεις να την επηρεάζουν, λέγοντας πως το διακύβευμα για τους Ευρωπαίους είναι η διατήρηση της ΕΕ. Είπε επίσης ότι η ΕΕ αποτελεί την ελπίδα για επανεκκίνηση των συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι η επικέντρωση πρέπει να είναι στο διεθνές δίκαιο, λέγοντας πως ειδικά η Κύπρος που βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο μέτρα και δύο σταθμά, οφείλει να προβάλλει την ίδια σταθερή αντίδραση προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο. Αναφερόμενη στη Μέση Ανατολή, η  κ. Δημητρίου είπε πως είναι αναγκαία η ενιαία εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Αναφέρθηκε και στον ρόλο της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ενώ είπε πως πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι η λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει καίρια για την σταθερότητα στην περιοχή. Διατύπωσε περαιτέρω τη θέση ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας.

«Αργήσαμε στο μεταναστευτικό, δεν γίνεται να ζητούμε άρση της νομικής προστασίας για τη Συρία χωρίς αποτέλεσμα», είπε. Επίσης εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς. Είπε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή, αλλά «στην Κύπρο δεν κατέστη δυνατόν», σημειώνοντας ότι το ΕΛΑΜ ενδεχομένως να έχει άνοδο στις Ευρωεκλογές.

Η κ . Δημητρίου συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη έχει «τα πάνω και τα κάτω της» και «πρέπει να την προστατεύσουμε παρόλο που δεν συναντήσαμε τη στήριξη που αναμέναμε σε Κυπριακό και μεταναστευτικό».

Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη είπε ότι οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες «από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι τώρα». Τα δεδομένα άλλαξαν, συνέχισε, καθώς υπάρχει καταπάτηση ευρωπαϊκού εδάφους, από τη Ρωσία, ενώ είπε πως «κλείναμε τα μάτια στην Κριμαία, η βγάζαμε κορώνες, ‘αέρας φρέσκος’ που δεν άγγιζε την Ρωσία»

Είπε ακολούθως ότι η ΕΕ αφέθηκε σε εξάρτηση από τη Ρωσία στην ενέργεια και σε όπλα από τις ΗΠΑ, ενώ για την η κρίση στη Μέση Ανατολή είπε ότι αποτελεί «κωδωνοκρουσία» για την Ένωση, που απέφευγε να ασχοληθεί με την περιοχή.

Λέγοντας ακολούθως ότι αυτές οι εκλογές δεν μπορεί να προσεγγιστούν ως ευκαιρία για αποχή και αντίδραση σε μικροκομματικό επίπεδο, διερωτήθηκε τι θα σημαίνει για την Κύπρο εάν από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη η ΕΕ είναι χωρίς ηγεσία, όταν βρεθούν «όλοι οι ψεκασμένοι της Ευρώπης μαζεμένοι».

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως «οι ψεκασμένοι είναι πληρωμένοι από τον Πούτιν - με δαπάνες που ξεπερνούν το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία - για ένα πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άγνωστους για να αποδυναμώσουν και να ξεφτιλίσουν την ΕΕ».

Είπε εξάλλου ότι το Κυπριακό είναι το «υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα» για την Βουλή των Ελλήνων, λέγοντας πως ποτέ δεν θα συμβιβαστεί με την κατοχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η ένταξη της Ελλάδας και αργότερα της Κύπρου στην ΕΕ είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Για Ελλάδα και Κύπρο υπήρχαν αυξημένοι λόγοι και πρόσθετο όφελος για διαχείριση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων, συνέχισε, σημειώνοντας την αδυναμία και απροθυμία της ΕΕ να εμπλακεί σε θέματα υψηλής γεωπολιτικής. 

Η Βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, είπε ότι συμφωνεί για την κρισιμότητα των Ευρωεκλογών, εξέφρασε όμως διαφωνία για τις θέσεις που διατυπώθηκαν για να καταδείξουν αυτή την κρισιμότητα. Η ΕΕ «δεν καταδίκασε τη γενοκτονία στη Μέση Ανατολή» είπε ενώ πρόσθεσε ότι «δεν παίζει το Κυπριακό στις εκλογές».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρθηκε σε Ευρωεκλογές «εν μέσω μνημονίων», αλλά και στο «πραξικόπημα στην Ουκρανία που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που δεν είδε η ΕΕ», η οποία τώρα δεν βλέπει τι γίνεται στη Γάζα. «Τα ωραία λόγια όταν κονταροκτυπιούνται με τις πράξεις» δεν πείθουν, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι Ευρωπαϊστής είναι αυτός που υπερασπίζεται τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.

Ο Βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, δηλώνοντας ότι «δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συμβιβαστούμε με τα κατοχικά τετελεσμένα στο Κυπριακό» ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να γειωθεί σε ζητήματα που αφορούν τις κοινωνίες και να καταλάβει ότι ο κόσμος άλλαξε και άλλαξαν τα δεδομένα που έκαναν την Ευρώπη πιο αγαπητή. 

Η Βουλευτής ΣΥΖΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα στο μεταναστευτικό. "Θα γίνουμε αποθήκες ψυχών και θα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα άκρα", είπε και συμπλήρωσε ότι "η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να είναι οι καλοί Σαμαρείτες".

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν λύνεται κανένα πρόβλημα με τις αρχές του ιδεαλισμού, αλλά η λύση βρίσκεται στις αρχές του πραγματισμού. "Δεν θα περιοριστεί η ακροδεξιά, με επίθεση εναντίον της" είπε προσθέτοντας ότι "η ακροδεξιά θα μειωθεί με επίθεση στα προβλήματα που αξιοποιεί η ακροδεξιά και ανέρχεται.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως κάνοντας αυτοκριτική, διαπιστώνεται ότι η απάθεια που επιδείχθηκε ώστε να μην ασχοληθούμε με το μεταναστευτικό έγκαιρα σε επίπεδο ΕΕ είναι που οδήγησε στην «εκκόλαψη του αυγού του φιδιού». Όταν η Ευρώπη αποτυγχάνει και περιορίζεται στο να διαχειρίζεται γραφειοκρατικά τα ζητήματα τεχνολογίας, εμφιλοχωρούν οι ακραίες θέσεις, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο εγχείρημα για κατάργηση ομοφωνίας στις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΕ, σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια εξέλιξη, Ελλάδα και Κύπρος θα απομονωθούν. «Πρέπει να ενεργούμε στοχευμένα και συντονισμένα» συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής ΝΔ Γεώργιος Σταμάτης παρατήρησε ότι η Ευρώπη έχει κάνει λάθη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις Ευρωεκλογές θα κριθούν οι ηγεσίες των κρατών και αναφερόμενος σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, είπε πως οφείλει να υπενθυμίσει ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και "οφείλουμε να διαχωρίσουμε την τρομοκρατία από τη δημοκρατία".

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι η ΕΕ λύνει πολλά από τα προβλήματα που ως κράτος "δεν καταφέραμε να λύσουμε για δεκαετίες". Διερωτήθηκε τι προτείνουν αυτοί που πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι αναλώσιμη αλλά και πώς θα αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά.

Ο Βουλευτής  ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ παραμένει ο «ιδανικότερος τόπος» για να ζει κανείς. Παρατήρησε ακολούθως ότι "βιώνουμε το τέλος της αθωότητας, των ψευδαισθήσεων και αφέλειας", προσθέτοντας ότι πρέπει να τελειώσει η ασάφεια, καθώς τα άκρα κερδίζουν έδαφος επειδή έχουν καθαρή θέσεις, «καταδικαστέες, αλλά ξεκάθαρες».

Ο Μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου ανέφερε πως στον δημόσιο διάλογο για τις Ευρωεκλογές δεν έχει διεξαχθεί συζήτηση όπως αυτή που διεξήχθη από τους Βουλευτές στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, αλλά τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το πεδίο των συγκρούσεων επί των εθνικών Κυβερνήσεων.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συνέστησε όπως δεν παραδώσουμε "τόσο εύκολα την ομοφωνία", προσθέτοντας πως αν υπήρχε ευρωπαϊκός στρατός για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, ίσως η ομοφωνία να μην ήταν καίριας σημασίας για Κύπρο και Ελλάδα.

Στην καταληκτική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε πως δίνεται μάχη ώστε η ΕΕ να μην καταλήξει σε συνασπισμό κρατών με κατάργηση της ομοφωνίας, αλλά να διατηρηθεί η «μαγεία της ισότητας των κρατών».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος