Προς πάσα κατεύθυνση και σε δύο τομείς συνεχίζονται οι προσπάθειες της Λευκωσίας για το μεταναστευτικό

Στη Συρία στρέφεται η προσοχή τα επόμενα εικοσιτετράωρα όσον αφορά το μεταναστευτικό σε διπλωματικό επίπεδο, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Λίβανο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη τη Δευτέρα. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μεταβαίνει σήμερα στη Δανία, αύριο στη Τσεχία και την Παρασκευή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση για χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών στη Συρία ως ασφαλείς. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία προσπάθεια της Λευκωσίας να εστιάσει σε χώρες που έχουν στο παρελθόν ανταποκριθεί θετικά στην ιδέα, ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες για έναρξη της συζήτησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννου, στο πλαίσιο του 14ου Nicosia Economic Congress, «η Κυπριακή Κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλία από το περασμένο καλοκαίρι, με σκοπό να συζητηθεί και να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, στη βάση των πραγματικοτήτων που επικρατούν στη χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή και ακολουθώντας την αξιολόγηση που έχει γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, σύμφωνα με την οποία περιοχές της Συρίας θεωρούνται ασφαλείς». «Ενδεχόμενη κατάληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς, σε πιλοτική αρχικά φάση, θα επιτρέψει την προώθηση των επιστροφών Σύρων υπηκόων σε αυτές, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν την προστασία τους, περιορίζοντας αισθητά την εκμετάλλευση που παρατηρείται σήμερα», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή, αυτό που παραμένει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μεταναστευτικό, μετά την πρόοδο που παρατηρήθηκε τον τελευταίο ένα χρόνο, είναι οι Σύροι υπήκοοι, καθώς όλοι όσοι έχουν συριακή καταγωγή θεωρούνται πρόσφυγες και με την υποβολή της αίτησής τους λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. «Η πρωτοβουλία μας τυγχάνει ήδη στήριξης από αρκετούς εταίρους μας στην Ένωση, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα καθορισμού μιας νέας διαδικασίας διαχείρισης των Σύρων από τα κράτη μέλη. Αναχωρώ για επαφές με τους ομολόγους μου σε Δανία, Τσεχία και Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση της πρωτοβουλίας μας και συζήτηση πρακτικών τρόπων για έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεξέταση της κατάστασης στην Συρία», πρόσθεσε.

Το έργο αυτό δεν θεωρείται εύκολο, παρά το γεγονός πως το αίτημα εδράζεται σε πραγματικότητες επί του εδάφους, καθώς το καθεστώς της Συρίας ως μη ασφαλής χώρα είναι πολιτικά συνδεδεμένο με το καθεστώς Άσαντ, επί του οποίου η ΕΕ έχει σε ισχύ κυρώσεις. Εάν ξεκινήσει να θεωρείται ασφαλής η χώρα, επί της ουσίας σημαίνει πως έχει πλέον αποκτήσει κάποια σταθερότητα και αυτή προκύπτει ενόσω παραμένει στην προεδρία ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Συνεπώς, στην όποια πολιτική απόφαση αναμένεται να ληφθούν υπόψη ευρύτεροι προβληματισμοί, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το ίδιο το μεταναστευτικό.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, συνεχίζονται οι προσπάθειες τόσο προς την κατεύθυνση της ΕΕ όσο και του Λιβάνου, για το ζήτημα του περιορισμού των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα. «Ως Κύπρος, πιέζουμε τόσο προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς την πλευρά του Λιβάνου, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει ο Λίβανος, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασυνδεθεί με την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας της χώρας να ασκεί αποτελεσματικότερη επιτήρηση στην ακτογραμμή του, ώστε να αναχαιτίζει τον απόπλου σκαφών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ο Frontex και η Europol για να συμβάλουν τόσο στην επιτήρηση των ακτών του Λιβάνου όσο και στην προσπάθεια εξάρθρωσης των κυκλωμάτων των διακινητών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να τύχει ενισχυμένης στήριξης και να επιδείξει αντανακλαστικά αντίστοιχα με της Αιγύπτου. «Έχουμε δει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μηδενικές σχεδόν μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο, παρόλο τον υψηλό αριθμό παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται εκεί. Και το ίδιο μοντέλο θέλουμε να δούμε και να ακολουθηθεί και στον Λίβανο», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Επανέλαβε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και από τη επίσκεψη στο Λίβανο, θα συνομιλήσει ξανά με την κ. Φον ντερ Λάιεν και δεν αποκλείεται να επισκεφθεί ξανά τη χώρα με την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Δειτε Επισης

Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου