Ιωάννου: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για διαχείριση του Μεταναστευτικού

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να καταβάλλει το άπαν των δυνατοτήτων της για την κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη διαχείριση του Μεταναστευτικού, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή, πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι επίσης να σπάσουν οι παγιωμένες και χρονοβόρες πρακτικές που αποτελούσαν τροχοπέδη για την πρόοδο, προς ένα σύγχρονο περιβάλλον με προοπτικές ανάπτυξης.

Σε ομιλία του την Τρίτη στο 14ο Nicosia Economic Congress ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε εκτενώς την πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με το Μεταναστευτικό, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης της γης.

Μεταναστευτική πολιτική και αποτελεσματικότητα μέτρων

Αναφέροντας ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες μέρες ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία αλλά και πως ως ένα φαινόμενο που υπάρχει διά μέσου των αιώνων, είναι εδώ για να μείνει, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη υιοθέτησε εξ αρχής μια νέα, ολιστική προσέγγιση, η οποία εδράζεται σε τέσσερις κεντρικούς πυλώνες, τη μείωση των αφίξεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, την αύξηση του αριθμού των επιστροφών και τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, μεταξύ των οποίων μια δέσμη δράσεων, με επίκεντρο τον περιορισμό των οικονομικών οφελών, εντατικοποίηση των ελέγχων σε τομείς της βιομηχανίας για πάταξη της παράνομης εργοδότησης, διασύνδεση του συστήματος της Υπηρεσίας Ασύλου με εκείνο του Υπουργείου Εργασίας, ώστε ο εργοδότης να ενημερώνεται για το καθεστώς ασύλου του εν δυνάμει εργοδοτούμενου πριν την πρόσληψη αλλά και ενημέρωση των εν δυνάμει μεταναστών για τα πραγματικά δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο, μέσα από τη διενέργεια διαδικτυακής εκστρατείας σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής αλλά και πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών, ενισχύοντας αφενός την ανταλλαγή πληροφοριών με γειτονικές χώρες προέλευσης και, αφετέρου, δημιουργώντας ειδικό κλιμάκιο στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, με αποκλειστική αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.

Όπως εξήγησε, αποτέλεσμα των πιο πάνω δράσεων ήταν η μείωση των αφίξεων κατά 37%, την ίδια ώρα που ο αριθμός των νέων αιτήσεων ασύλου επίσης κατέγραψε πτώση κατά σχεδόν 50%. «Κατακόρυφη μείωση κατά 85% είχαμε ιδιαίτερα τους νέους αιτητές ασύλου από χώρες της Αφρικής, κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα με τις μαζικές αφίξεις από την Αφρική έχει εν πολλοίς εκμηδενιστεί» πρόσθεσε.

Εξήγησε ακόμη πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που κατά μέσο όρο έφτανε τους 12 μήνες, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε σταδιακή αύξηση και εν τέλει υπερδιπλασιασμό του αριθμού των εξεταστών αιτήσεων ασύλου στους 85 από 35 που ήταν τον περσινό Μάρτιο, υποδεικνύοντας πως χάρη στην αύξηση των εξεταστών, κατέστη δυνατό να μειωθεί η περίοδος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε τρεις μήνες το μέγιστο, δεδομένου ότι εξετάζονται κατά μέσο όρο 2.200 αιτήσεις μηνιαίως.

«Ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος εξέτασης των αιτήσεων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της πολιτικής μας, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά πλέον σε οποιονδήποτε θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο άφιξης στην Κύπρο, με σκοπό την κατάχρηση του συστήματος και εξασφάλιση μακροχρόνιας παραμονής και εργοδότησης», τόνισε.

Ανέφερε ακολούθως ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για βελτίωση των υποδομών, υποδεικνύοντας ότι στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα ολοκληρώθηκαν οι βελτιωτικές εργασίες για μετατροπή του σε κλειστή δομή, περιορίζοντας έτσι την έξοδο και τη μετακίνηση των μεταναστών, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου.

Το πιο βασικό, συνέχισε, είναι ότι έχουν αρχίσει τα κατασκευαστικά έργα για δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στην Μεννόγεια, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 800 προσώπων. «Η δημιουργία ενός προαναχωρησιακού κέντρου, όπου θα μπορούν να κρατούνται τα άτομα των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί τελεσίδικα και είναι υπό απέλαση, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου για ενίσχυση του τομέα των απελάσεων», υπέδειξε.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι υιοθετήθηκαν ακόμη στοχευμένα μέτρα, που οδήγησαν σε αύξηση των αποχωρήσεων, όπως η στόχευση των επιχειρήσεων στη βάση των προγραμματισμένων πτήσεων επιστροφής του Frontex, τόσο όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, όσο και σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις, αλλά και τις χώρες καταγωγής που αφορούν οι πτήσεις του Οργανισμού, όπως επίσης και η προώθηση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών με παραχώρηση οικονομικού κινήτρου, το οποίο κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής αλλά και η αξιοποίηση στο έπακρον του προγράμματος μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη μέλη.

Όπως εξήγησε, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω μέτρων επετεύχθη η αύξηση σε πολύ μεγάλο βαθμό των αποχωρήσεων από την Κύπρο.

«Ενδεικτικά, για ολόκληρο το 2023 είχαμε αύξηση στον συνολικό αριθμό των αποχωρήσεων κατά 66% σε σύγκριση με το 2022. Το ίδιο θετικό πρόσημο κατέγραψαν και οι πρώτοι μήνες του 2024, προσελκύοντας εγκωμιαστικά για τη χώρα μας σχόλια από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Γιόχανσον», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων και στην τέταρτη θέση σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών και απελάσεων.

Κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε στην ομιλία του πως την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση δίνει την απαραίτητη σημασία στην ένταξη και κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών με τον καταρτισμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, στην οποία περιλαμβάνονται 50 δράσεις που αφορούν τη στέγαση, την απασχόληση, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την υγεία.

Όπως είπε, το Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη και την Κοινωνική Συμπερίληψη Μεταναστών 2024-2026 είναι τώρα υπό δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του μήνα, ώστε να αρχίσει η υλοποίησή του εντός του έτους.

Επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας

Εξηγώντας πως αυτό που παραμένει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός αφίξεων Σύρων υπηκόων που φτάνουν στην Κύπρο μέσω των θαλάσσιων οδών από τη Συρία και κυρίως τον Λίβανο αλλά και πως με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η Συρία θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μη ασφαλής χώρα και ως εκ τούτου όλοι όσοι έχουν συριακή καταγωγή θεωρούνται πρόσφυγες και με την υποβολή της αίτησής τους λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εδώ και καιρό προειδοποιούσε για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στήριξης προς τον Λίβανο, εφαρμόζοντας όμοιες πρακτικές όπως στην περίπτωση της Τουρκίας και στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης μιας συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λιβάνου, κατ’ αντίστοιχο τρόπο που έγινε με την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο αυτό ο. κ. Ιωάννου χαιρέτισε την πρόθεση της Επιτροπής, όπως εκφράστηκε από τον Αντιπρόεδρό της στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, για έναρξη της διαδικασίας που θα καταλήξει στην υπογραφή μιας συμφωνίας, υποδεικνύοντας ωστόσο την ίδια στιγμή πως για να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία απαιτείται χρόνος, που, υπό τις περιστάσεις, δουλεύει εναντίον των αντοχών και των δυνατοτήτων της Κύπρου.

«Για αυτό και ως Κύπρος, πιέζουμε τόσο προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς την πλευρά του Λιβάνου, ώστε η μεν Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει ο Λίβανος, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασυνδεθεί με την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του Λιβάνου να ασκεί αποτελεσματικότερη επιτήρηση στην ακτογραμμή του, έτσι ώστε να αναχαιτίζει τον απόπλου σκαφών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ο Frontex και η Europol για να συμβάλουν τόσο στην επιτήρηση των ακτών του Λιβάνου όσο και στην προσπάθεια εξάρθρωσης των κυκλωμάτων των διακινητών», πρόσθεσε.

Τόνισε πως κατά τις χθεσινές επαφές που είχε κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αξιωματούχους του Λιβάνου, αναγνωρίστηκε από τις δύο πλευρές ότι το μεταναστευτικό είναι κοινό πρόβλημα και κοινή πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του, αναφέροντας πως η ηγεσία του Λιβάνου ανέλαβε τη δέσμευση όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επιτήρησης προς εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης και συμφωνήθηκε όπως υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε Κύπρο, Λίβανο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ανάληψη δράσεων μεταξύ Λιβάνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλία από το περασμένο καλοκαίρι, με σκοπό να συζητηθεί και να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, στη βάση των πραγματικοτήτων που επικρατούν στη χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή και ακολουθώντας την αξιολόγηση που έχει γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, σύμφωνα με την οποία περιοχές της Συρίας θεωρούνται ασφαλείς.

«Ενδεχόμενη κατάληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς, σε πιλοτική αρχικά φάση, θα επιτρέψει την προώθηση των επιστροφών Σύρων υπηκόων σε αυτές, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν την προστασία τους, περιορίζοντας αισθητά την εκμετάλλευση που παρατηρείται σήμερα», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης τυγχάνει ήδη στήριξης από αρκετούς εταίρους στην ΕΕ, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα καθορισμού μιας νέας διαδικασίας διαχείρισης των Σύρων από τα κράτη μέλη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αύριο αναχωρεί για επαφές με τους ομολόγους του σε Δανία, Τσεχία και Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση της πρωτοβουλίας αυτής και συζήτηση πρακτικών τρόπων για έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεξέταση της κατάστασης στην Συρία.

Καταλήγοντας σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι είναι εδώ για να μείνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το παράδειγμα της χώρας μας αποτελεί τρανή απόδειξη ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα που περιορίζεται μόνο στο εσωτερικό μιας χώρας και πως  η εξωτερική διάσταση είναι, δυστυχώς, εκείνη που καθορίζει ανά περιόδους τις εξελίξεις.

«Η εγγύτητα της Κύπρου με περιοχές που βιώνουν μακροχρόνιες πολιτικές κρίσεις και στρατιωτικές διαμάχες, δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό», πρόσθεσε.

Εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης γης

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, ώστε να επιτευχθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός εκσυγχρονισμός, ιδιαίτερα ενόψει της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μεταφορά της αδειοδότησης στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως με μια σειρά από ενέργειες που στοχεύουν στην απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, επιδιώκεται η αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όπως ανέφερε, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε, έχει προχωρήσει η πρόσληψη 87 ατόμων, που εκπαιδεύτηκαν και τοποθετήθηκαν στις υφιστάμενες πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές, με προγραμματισμό να μεταφερθούν στους νέους Οργανισμούς από την 1η Ιουλίου, ενώ επιπρόσθετα, υιοθετήθηκε μια δέσμη μέτρων για τη ριζική τροποποίηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, με απώτερο σκοπό την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών και, εν τέλει, τη διευκόλυνση της ανάπτυξης.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στη δέσμη 22 μέτρων, με την οποία αναδιοργανώνεται ολόκληρη η διαδικασία αδειοδότησης και εισάγεται ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων. Όπως εξήγησε, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υλοποίησής τους την 1η Ιουλίου, έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί οι 11 από τις 22 δράσεις, ενώ άλλες 10 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας.

«Με μέτρα, όπως η εκ των προτέρων εξασφάλιση πιστοποιητικού εξωτερικής οριοθέτησης, η διεκπεραίωση των απαραίτητων δεσμεύσεων, η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας οικοπεδοποίησης, αλλά και ο καταρτισμός ενός κοινού και ενιαίου εγχειριδίου για όλες τις αρχές αδειοδότησης, η εκπαίδευση του προσωπικού και των μελών του ΕΤΕΚ και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», επιχειρούμε περιορίσουμε τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τερματίσουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Ανέφερε ακολούθως πως είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους η νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση της υποχρέωσης για εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις, ενώ την ίδια ώρα, εισάγεται ο θεσμός του Ελεγκτή Δόμησης και αποδίδεται μεγαλύτερη έμφαση στον επιτόπιο έλεγχο της οικοδομικής ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο των Αρχιτεκτόνων και των Πολιτικών Μηχανικών, στους οποίους μεταφέρεται πλέον η ευθύνη για την ορθότητα της πληρότητας της μελέτης.

Σημείωσε επίσης πως παράλληλα με τις αλλαγές στην πολεοδομική διαδικασία αδειοδότησης, έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, όπως, είπε, από τις 2 Ιανουαρίου 2024, τέθηκε σε εφαρμογή η νέα διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, με την εισαγωγή νέων πρακτικών που αφορούν αιτήσεις οριζόντιων και κάθετων διαχωρισμών τεμαχίων για τη δημιουργία νέων τίτλων οικοπέδων και άλλων μονάδων, εξηγώντας ότι για την υποβολή αίτησης διαχωρισμού, απαιτείται η εκ των προτέρων εξωτερική οριοθέτηση και η διενέργεια της χωρομετρικής εργασίας, για να επιτυγχάνεται η ταχύτερη αξιολόγησή τους και να διασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη θα υλοποιηθεί εντός των πραγματικών ορίων ενός τεμαχίου.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχει εισαχθεί ο θεσμός του ιδιώτη αρμόδιου χωρομέτρη, προσφέροντας έτσι ευελιξία στους πολίτες, που μπορούν πλέον να απευθύνονται οι ίδιοι σε χωρομέτρη της επιλογής τους και να εκτελούν τις οικοδομικές εργασίες βάσει των δικών τους χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς να χρειάζεται η διεκπεραίωση των χωρομετρικών εργασιών από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

«Πέρα από την απάλειψη της αχρείαστης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες στην προσπάθειά τους να εξυπηρετηθούν, οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν ή προωθούνται, εξασφαλίζουν ουσιαστική μείωση του συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης της αίτησης και της έκδοσης των τίτλων κατά μέσο όρο στους τρεις μήνες», υπογράμμισε.

Στεγαστική πολιτική

Σε ό,τι αφορά τη νέα ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, η οποία, όπως ανέφερε, στοχεύει στη σταδιακή αύξηση του οικιστικού αποθέματος και την προσφορά επιλογών προσιτής στέγης στους πολίτες που το έχουν ανάγκη, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, η ενιαία στεγαστική πολιτική δημιουργεί λύσεις σε κοινωνικό-οικονομικά ευάλωτους πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Υπενθύμισε ότι από τον Δεκέμβριο τέθηκαν σε εφαρμογή δύο από τις δράσεις της στεγαστικής πολιτικής και συγκεκριμένα το Σχέδιο “Built to Rent” και τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα, τονίζοντας πως μέσω του καινοτόμου για τη χώρα μας Σχεδίου “Built to Rent”, παραχωρείται επιπλέον δωρεάν συντελεστής δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος, με υποχρέωση παραχώρησης του συνόλου των πρόσθετων μονάδων που θα παραχθούν με προσιτό ενοίκιο για περίοδο τουλάχιστον έξι ετών και πως σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο, δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο στους επαγγελματίες ανάπτυξης γης, με στόχο την ενίσχυση της αγοράς με επιπρόσθετες 800 οικιστικές μονάδες εντός των επόμενων τριών χρόνων.

Σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και της διάθεσης νέων μονάδων στέγασης. Τα κίνητρα, όπως εξήγησε, προβλέπουν την παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος, με υποχρέωση πώλησης του 25% των επιπλέον μονάδων που θα παραχθούν για σκοπούς προσιτής στέγης, σε τιμή μέσου κατασκευαστικού κόστους, και του 20% προς όφελος του ιδιοκτήτη σε τιμές ελεύθερης αγοράς. «Εναλλακτικά, οι επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα που θα αξιοποιήσουν τα πολεοδομικά κίνητρα, θα μπορούν να το πράξουν καταβάλλοντας χρηματικό ποσό, ως εξαγορά, για αξιοποίηση για σκοπούς παραγωγής προσιτής στέγης. Η εξαγορά θα γίνεται σε τιμή που καθορίζει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αυξημένη κατά 50% της αξίας της Γενικής Εκτίμησης του συντελεστή δόμησης» συμπλήρωσε.

Καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί την ατμομηχανή για την ανάπτυξη, με ουσιαστική συμβολή στην επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την επιχειρηματικότητα της Κύπρου και πως η Κυβέρνηση, αναγνωρίζει ότι για να στεφθούν οι πολιτικές της με επιτυχία, απαραίτητο συστατικό είναι η σύμπραξη και η συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του