Κυπριακό, όπως καρδιογράφημα-Πώς οι εμπλεκόμενοι δημιουργούν ή εξανεμίζουν την προοπτική

Με καρδιογράφημα ασθενή που τη γλίτωσε από καρδιακή προσβολή μοιάζει το Κυπριακό και οι προοπτικές του, αφού μετά την περίοδο της απόλυτης στασιμότητας, έδειξε να αποκτά παλμό, ύστερα από τον διορισμό της Μαρίας Άνγχελα Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Από τον διορισμό της και την έναρξη των ταξιδιών της προς τη Λευκωσία μέχρι σήμερα, το Κυπριακό πότε βρίσκεται στα πάνω και πότε στα κάτω του.

Από τη μια τόσο η κα. Ολγκίν όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχειρούν με τις φειδωλές τους δηλώσεις να κρατήσουν στη ζωή τη νέα προσπάθεια κι από την άλλη ο κατοχικός ηγέτης, με κάθε ευκαιρία που θα βρει μπροστά του ένα μικρόφωνο, φροντίζει να διαλύσει κάθε υπόνοια, οποιοδήποτε αισιόδοξου, ότι το Κυπριακό μπορεί να επιστρέψει στις ράγες των διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη, αφού από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ μοιάζει αμετακίνητος από τις εκτός πλαισίου θέσεις του, που δεν γίνονται αποδεκτές ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ούτε από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, αναζητούνται άλλοι τρόποι, έτσι ώστε η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να προσέλθουν, χωρίς να έχουν ανεφάρμοστες αξιώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει τριμερή με Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες και μοντέλο Ιρλανδίας ο Τατάρ

Ευθύνη για το αλαλούμ που επικρατεί, έχουν όλες οι πλευρές, αφού ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η Λευκωσία φροντίζουν να δώσουν στους πολίτες μια διαφανή και συνολική εικόνα των προθέσεων και των προσπαθειών τους. Αντίθετα, αφήνουν το γήπεδο στον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος έχει το… χάρισμα αλλά και την όρεξη να περιγράφει για ώρες, γιατί η Ομοσπονδία έχει πεθάνει, ποιος ευθύνεται για την αποτυχία στο Κρανς Μοντάνα, πόσες προσπάθειες απέτυχαν στο Κυπριακό και ποια θεωρεί ο ίδιος ως τη μοναδική επιλογή.

Ακόμα κι εκείνοι που έβλεπαν το ποτήρι μισογεμάτο, άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και συνεπώς, η δική μας πλευρά θα πρέπει να αρχίσει να επεξεργάζεται εναλλακτικές επιλογές, έτσι ώστε να ανακόψει τις επιδιώξεις του κατοχικού ηγέτη.

Πάντως, οι όποιες ελπίδες για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, στην παρούσα φάση επενδύονται σε τρίτους και σε σενάρια που προϋποθέτουν, άδολη και πλήρη στήριξη της Κύπρου από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Πρώτος σταθμός αυτής της προσπάθειας, θεωρείται το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου θα περιλαμβάνονται και τα Ευρωτουρκικά.

Πολλοί αναλυτές επιμένουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά στην παρούσα φάση που βρίσκεται στρυμωγμένος πολιτικά και οικονομικά, έχει ανάγκη τη στήριξη που μπορεί να του παρέχουν οι Βρυξέλλες. Για αυτό θεωρούν πως είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε να ζητηθεί η αναδίπλωση του στο Κυπριακό, η άσκηση πίεσης στον πλήρως ελεγχόμενο από τον ίδιο Ερσίν Τατάρ, έτσι ώστε να συνεχίζει να λαμβάνει μια σειρά ωφελημάτων που του παρέχονται σε διάφορα επίπεδα, οικονομικά, διπλωματικά, πολιτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι προγραμματισμένο για τις 17 και 18 Απριλίου. Αν και η ατζέντα του δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη επίσημα από τις Βρυξέλλες, έχει ήδη συμφωνηθεί από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση για τα Ευρωτουρκικά, πως θα βρίσκεται στην ατζέντα, ενώ τα συμπεράσματα της Συνόδου, αποτελούν ήδη προϊόν συζήτησης μεταξύ των αντιπροσωπειών των 27 στις Βρυξέλλες. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι μετά κι από την επιτυχημένη διπλωματική και όχι μόνο προσπάθεια της Κύπρου για το Σχέδιο Αμάλθεια, αλλά και ύστερα από την έντονη έξαρση του Μεταναστευτικού, με τις μαζικές αφίξεις παράνομων μεταναστών, να λάβει ως προστιθέμενη αξία, την ανάλογη πολιτική στήριξη, από κράτη μέλη που διατηρούν γέφυρες επικοινωνίας με την Άγκυρα και έχουν ήδη σχέσεις αλληλεξάρτησης, με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κάτι τέτοιο, μοιάζει τη δεδομένη στιγμή, ως η μόνη εναλλακτική επιλογή, στην προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και να γίνουν εκείνα τα βήματα που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο που επιβάλλουν και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μακριά από οποιοδήποτε κίνδυνο προκαλούν οι ακραίες θέσεις που επανέλαβε μόλις την περασμένη εβδομάδα στον Αντόνιο Γκουτέρες ο κατοχικός ηγέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Euronews, στο προσχέδιο Συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών, η ΕΕ χαιρετίζει το διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ως προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει. Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη της προόδου στις συνομιλίες διευθέτησης της Κύπρου, η οποία μπορεί επίσης να ενισχύσει τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας», τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξει η τελική επιλογή λέξεων και εκφράσεων για το κείμενο, με χώρες όπως η Γερμανία να προσπαθούν να τονίσουν τα θετικά μηνύματα προς την Άγκυρα. Καθοριστική θα είναι και η συζήτητη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των ηγετών στις 17 ή 18 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Μόλις προχθες, με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη ο κατοχικός ηγέτης, ξεκαθάρισε με λίγα λόγια, πως έδωσε το μήνυμα στον Γενικό Γραμματέα πως η αντίληψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι αρχίζει μια νέα διαδικασία είναι λανθασμένη. «Για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, δηλώσαμε ότι μια νέα διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της νέας μας πολιτικής που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, και εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, μπορεί να γίνει με τη συνεργασία των δύο κρατών. Είπαμε ότι δεν θα γίνει μια συμφωνία που θα μας κάνει 'μπάλωμα' στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεδίπλωσε τις θέσεις του ενώπιον του Γκουτέρες ο Τατάρ-Έθεσε θέμα Πύλας κι Αστρομερίτη, επέμεινε για δύο κράτη

Επανέλαβε μάλιστα πως, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο κοινό έδαφος». Μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια και με την υποστήριξη της Τουρκίας, μέχρι τέλους. «Δηλώσαμε ότι αν πιστεύουν ότι θα μας πιέσουν και θα μας αναγκάσουν να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα εμπάργκο και οι απομονώσεις, θα ήταν λάθος, δεν θα το δεχτούμε αυτό. Ακολουθούμε μια νέα πολιτική, την οποία εξηγήσαμε πριν τρία χρόνια στη Γενεύη. Κανείς να μην περιμένει να μπούμε σε μια διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες μας», επεσήμανε.

Από την πλευρά της η Λευκωσία, όπως συνηθίζει τον τελευταίο ένα χρόνο, δεν μπαίνει στη διαδικασία να ανοίξει διάλογο με τον κατοχικό ηγέτη και να αντικρούσει τα επιχειρήματα που ο ίδιος επαναλαμβάνει δημόσια. Αντιθέτως, ακολουθεί την τακτική υποβάθμισης των δηλώσεων του και περιορίζεται στις επαφές της, τόσο με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών όσο και με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σημειώνεται πως το επόμενο ταξίδι της κας. Ολγκίν στην Κύπρο, τοποθετείται χρονικά εντός στις αρχές Μαΐου, όταν ήδη θα έχουν ξεκαθαρίσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τα Ευρωτουρκικά, που αρκετοί συνδέουν με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δειτε Επισης

Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή