Μήνυμα ενότητας από Αννίτα στο Συνέδριο της ΝΔ-«Οι απάντησε στις προκλήσεις είναι ακόμη περισσότερη Ευρώπη»

Τους άρρηκτους ιστορικούς και εθνικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την προτεραιότητα που δίνουν οι δύο χώρες στην επίλυση του Κυπριακού, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, κατά την ομιλία της στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα.

Μιλώντας για την «ιστορική συνέχεια του ελληνισμού στην Κύπρο», η κ. Δημητρίου τόνισε ότι «έχουμε υπέρτατο χρέος, παρά τις δυσκολίες και την αδιαλλαξία της Άγκυρας, να είμαστε πανέτοιμοι με αποφασιστικότητα στην πρώτη γραμμή, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα».

«Μια λύση που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, η οποία θα οδηγεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυριάρχου κράτους, απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, απαλλαγμένου από την παρουσία ξένων στρατευμάτων», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης της Κύπρου στον αγώνα για λύση, ενώ ευχαρίστησε, επίσης, την ελληνική πλευρά για «τις διαβεβαιώσεις ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει πάντα μέσα απ' το Κυπριακό».

Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία του συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου και στο πλαίσιο της ΕΕ, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου διακυβεύεται το πώς θα προχωρήσει συλλογικά η Ευρώπη έως το 2050. Όπως ανέφερε η ίδια, σε αυτή τη στιγμή, όπου μαίνεται μια σειρά κρίσεων και προκλήσεων, η απάντηση «δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, δεν είναι μεγαλύτερη περιχαράκωση, δεν είναι αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών». «Είναι ακόμη περισσότερη Ευρώπη, ακόμη βαθύτερη ενοποίηση, ακόμη περισσότερη δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Ευρύτερα, μιλώντας για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Πειραιώς και του ΔΗΣΥ, κάνοντας λόγο για κοινά αξιακά οράματα.

Ανατρέχοντας στις ιστορικές ρίζες των δύο κομμάτων, επισήμανε ότι «Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός διάγουν βίους παράλληλους», ως δύο παρατάξεις που «γεννήθηκαν μέσα απ' τις στάχτες των εθνικών μας δυσκολιών, με βασικό στόχο την επιβίωση του έθνους, την αναγέννηση Ελλάδας και Κύπρου».

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πριν και πάνω απ' όλα θα βάζουν πάντα το καλό της πατρίδας. Απέναντι σε κάθε μορφής λαϊκισμό και ακρότητα, αντιτάσσουμε τα κοινά μας οράματα βασισμένα στον υγιή πατριωτισμό και στην αταλάντευτη πίστη στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δυτικού πολιτισμού. Το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, η κοινωνική οικονομία της αγοράς, η δυνατή Ελλάδα που σημαίνει και μια δυνατή Κύπρο, δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών μας», κατέληξε.

Βέμπερ: Είμαστε το αληθινό λαϊκό κόμμα της Ευρώπης

Πυρά κατά των υπολοίπων κομμάτων εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος απένειμε παράλληλα τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμπερ «η αριστερά κάνει κήρυγμα. Η ακροδεξιά σκορπά φόβο. Το ΕΛΚ λύνει προβλήματα. Έτσι το ΕΛΚ έχτισε την Ευρώπη με τον Ντε Γκάσπερι, τον Αντενάουερ και τον Σουμάν. Και έτσι το ΕΛΚ θα συνεχίσει να οικοδομεί την κοινή μας ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρθηκε στην ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας ότι προχώρησε στην ίδρυση ενός κόμματος «για να πολεμήσει για την Ευρώπη», την ώρα που «οι Έλληνες σοσιαλιστές διεξήγαγαν εκστρατείες εναντίον της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη, ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, πιστώνοντας στην κυβέρνησή του, αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ, χάρη στην ισχυρή ελληνική κυβέρνηση». Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επεσήμανε επιπλέον την συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι «πριν από μερικές εβδομάδες, με τη φίλη μας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρόεδρο της Επιτροπής, δείξατε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει ασφαλή σύνορα και να διαχειριστεί τη μετανάστευση. Οι κρατικές αρχές είναι εκείνες που αποφασίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη, όχι οι λαθροδιακινητές».

Κλείνοντας την ομιλία του, και αφού είχε υπενθυμίσει πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε εν όψει ευρωεκλογών ευρύ άνοιγμα προς τους πολίτες, τονίζοντας ότι το ΕΛΚ είναι «το αληθινό κόμμα των λαών της Ευρώπης».

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ