Η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα για υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Υπέρ ψήφισαν 23 βουλευτές ενώ υπήρξαν και 12 αποχές εκ μέρους των βουλευτών του ΑΚΕΛ.

Το ψήφισμα υποβλήθηκε από την ανεξάρτητη Βουλευτή Λευκωσίας, Αλεξάνδρα Ατταλίδου

Το ψήφισμα αναφέρεται στην τελική έκθεση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 49 προτάσεις και 326 μέτρα προς τους/τις Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με βάση αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης.

Σημειώνει τις προτάσεις που έχουν περιληφθεί στην έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης και αναγνωρίζει τον ρόλο που απορρέει εκ της νομοθετικής της εξουσίας για την υιοθέτηση μέτρων.

Τονίζει τη σημασία των επακόλουθων ενεργειών της έκθεσης, ιδίως της αξιολόγησης των μέτρων που προτείνονται από τους πολίτες, τα οποία είτε εφαρμόζονται είτε πρόκειται να εφαρμοστούν κατά 95%, σύμφωνα με την τεχνική αξιολόγηση του Συμβουλίου.

Καλεί τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της εν λόγω έκθεσης.

Εισηγείται προς την εκτελεστική εξουσία τη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης προτάσεων και μέτρων που απορρέουν από την εν λόγω έκθεση, με σκοπό τη συμπερίληψή τους στην εσωτερική διακυβέρνηση, καθώς και την υιοθέτηση καλών πρακτικών σχετικά με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στην Κύπρο.

Υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών για τη συνέχεια που θα δοθεί στις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκθεση, καθώς και η συμμετοχή τους μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Υπογραμμίζει τη σημασία της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια η κα. Ατταλίδου ανέφερε ότι το κόμμα Volt (στο οποίο εντάχθηκε μετά την αποχώρησή της από τους Οικολόγους) έχει ξεκάθαρη θέση, θεωρεί την ΕΕ «το σπίτι μας» και ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατό καλύτερα υπέρ των πολιτών. Σημείωσε ότι για χρόνια υπάρχει το θέμα του δημοκρατικού ελλείμματος λόγω της απόστασης μεταξύ πολιτών και θεσμών της ΕΕ και ότι η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης είχε ως στόχο να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας και είπε ότι με το τέλος της διάσκεψη το 2022 υποβλήθηκε έκθεση για τις προτάσεις των ανθρώπων που ασχολήθηκαν για ένα χρόνο με το πώς να κάνουν καλύτερη την Ευρώπη. Είπε επίσης ότι στο ψήφισμά της δέχτηκε όλες τις τροπολογίες που υπέβαλε το ΑΚΕΛ.

Σημείωσε επίσης ότι στη διάσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους του Κοινοβουλίου ως Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης και η ίδια. Είπε ακόμα ότι πολλά Κοινοβούλια έχουν ήδη εγκρίνει ανάλογα ψηφίσματα και εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι προτάσεις πρέπει να φτάσουν σε όσους ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς εξήρε την πρωτοβουλία της κας. Ατταλίδου αναφέροντας ότι οι Κύπριοι είναι Ευρωπαίοι και προσβλέπουν στην Ευρώπη. Ωστόσο είπε ότι το έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ είναι αυταπόδεικτο. Μίλησε για το «ανομιμοποίητο που έχουν τα διευθυντήρια των Βρυξελλών» και είπε ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δίνουν χρήματα για να συνεχίζεται ένας άδικος πόλεμος, φτωχοποίησαν λαούς στην Ευρώπη, κλείνουν τα μάτια στο μεταναστευτικό, εγκρίνουν τις νατοϊκές επιλογές των πολέμων που δημιουργούν το μεταναστευτικό και θυμήθηκαν παραμονές εκλογών ότι πρέπει να ακούσουν τους πολίτες τους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι το κόμμα τηρεί αποχή παρόλο που υιοθετήθηκαν οι τροπολογίες του, διότι όπως είναι γραμμένο το ψήφισμα υιοθετεί πλήρως την έκθεση της διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και απαιτεί την εφαρμογή όσων περιλαμβάνονται σε αυτή. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, και η πρόταση για κατάργηση του βέτο των κρατών-μελών και η ειδική πλειοψηφία με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διαφωνεί. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την κατάργηση του βέτο και άλλα επιμέρους μέτρα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης συνεχάρη την κα. Ατταλίδου για την προσπάθεια να διατηρηθεί επίκαιρη μια μεγάλη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είπε ότι η λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν δεσμευτική. Σημείωσε ότι υπάρχουν και εισηγήσεις πολιτών που ενσωματώθηκαν που είναι και λίγο αλληλοσυγκρουόμενες. Σκοπός, ανέφερε, ήταν ο διάλογος και σήμερα δεν υιοθετείται οποιαδήποτε θέση. Πρόσθεσε ότι δεν υπερεκτιμούν τα αποτελέσματα, ωστόσο έγινε μια καλή προσπάθεια και για αυτό θα υπερψηφίσουν.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή