Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
08:50 - 04 Απριλίου 2024
Χωρίς αναταράξεις και κραδασμούς από τα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας αλλα υπό την «σκιά» του Κυπριακού συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν στο πρωτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στην Άγκυρα.
Οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών Γ. Γεραπετρίτης και Χ.Φιντάν συναντήθηκαν για σχεδόν μια ώρα στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης στο περιθώριο της δύσκολης Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που είχε θέμα την προετοιμασία της πανηγυρικής Συνόδου Κορυφής του Ιουλιου για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας ,όπου ομως και παλι κυριάρχησε η μείζονα πρόκληση για την Ατλαντική Συμμαχία ,ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν έγινε σε καλό κλίμα και η εικόνα που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι ότι παρά τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δεν επηρεάζεται προς το παρόν η διαδικασία προσέγγισης των δυο χωρών. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών που έχουν επιφορτισθεί το έργο της παρακολούθησης και εποπτείας ολων τα παράλληλων διαδικασιών της επαναπροσέγγισης (Πολιτικός Διάλογος ,Θετική ατζέντα, ΜΟΕ) έκαναν ανασκόπηση της διαδικασίας και εξέτασαν τον οδικό χάρτη μέχρι την συνάντηση των δυο ηγετών στην ΄Αγκυρα. Στο τραπέζι βρέθηκαν εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση και με τα συμφωνηθέντα στην συνάντηση της Αθήνας , ενώ συμφωνίες όπως αυτή για την διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους τούρκους που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά , το μέτρο έχει ηδη εφαρμοσθεί σε πέντε νησιά και μέχρι τέλος Απρίλιου θα εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα πέντε νησιά.
Στην συναντηση σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο υπουργοί δεν «ακουμπησαν» το μείζον θέμα της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά συμφώνησαν για την ανάγκη να υπάρξει και νέο ραντεβού πριν από την συνάντηση της Άγκυρας.
Οι κ.Γεραπετρίτης και Φιντάν συζήτησαν ακροθιγώς και τις εξελίξεις στο κυπριακό ,καθώς η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών είναι σε κρίσιμη καμπή . Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ε.Ταταρ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Α.Γκουτιέρες ενώ η ειδική απεσταλμένη του Α.Ολγκιν -Κουεγιαρ θα έχει επαφές με την Άγκυρα την Λευκωσία ,τον Ε.Ταταρ αλλά με τους Αμερικανούς και με την Ε.Ε.. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών που το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ν.Χριστοδουλίδη και τον ομόλογο του Κ.Κόμπο στην Λευκωσία μετέφερε και στον τούρκο ομόλογο του την ανάγκη να καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.
Εμπόδιο γι αυτό βεβαίως είναι η ανελαστική και άκαμπτη στάση της τουρκικής πλευράς με τον Ε.Τατάρ να επιμένει ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή τους σε συνομιλίες την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς στάτους, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με λύση δυο κρατών .Και αυτό το ζητά ως προαπαιτούμενο για έναρξη συνομιλιών που υποτίθεται θα πρεπει να αναζητήσουν μια λύση ομοσπονδιακή βάσει των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Η Αθήνα θεωρεί ότι μια κίνηση καλης θέλησης εκ μέρους της Κύπρου ίσως θα ήταν ικανή να κάμψει αυτή την αδιάλλακτη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και ο ίδιος ο Ν.Χριστοδουλίδης είναι πρόθυμος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκείμενου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες .Ομως αυτή πρόκειται για μια πολυ δύσκολη άσκηση ισορροπίας και σε αυτό συμφωνούν Αθήνα και Λευκωσία . Καθώς δεν θα πρέπει η κίνηση καλης θέλησης να αφορά ζητήματα που άπτονται της ουσίας και του πυρήνα του Κυπριακού . Ο ίδιος ο Ε.Τατάρ έχει μεταφέρει σε συνομιλητές του ότι θελει την κυριαρχική ισότητα ,το ελεύθερο εμπόριο , την νομιμοποίηση του αεροδρομίου Ερκαν κ.α. ,ζητήματα όμως που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την Λευκωσία.
Ο κ.Γεραπετρίτης έχει αναλάβει έναν ειδικό ρόλο καθώς συνομιλεί με ολες τις πλευρές , με την Λευκωσία , την Άγκυρα ,τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ειδική απεσταλμένη του. Η επίτευξη προόδου σε αυτό το ζήτημα θα διευκολύνει και την δύσκολη διαπραγμάτευση που θα γίνει στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 17-18 Απριλίου στις Βρυξέλλες που στα Συμπεράσματα θα υπάρχει αναφορά στην Τουρκία αλλα το κειμενο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί καθώς η Κύπρος και ορθώς δεν δέχεται να μην συνδεθούν τα θετικά μηνύματα για τα ευρωτουρκικά με αντίστοιχες αναφορές στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην συνάντηση Γεραπετρίτη -Φιντάν βρέθηκαν στο τραπέζι και οι συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.
Σε πολλές χώρες μέλη μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υπάρχει σκεπτικισμός για τις προτάσεις για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την ανάληψη του συντονισμού σε θέματα οπως η εκπαίδευση του Ουκρανικού Στρατού και η αποστολή υλικού ,θέματα που δημιουργούν προβλήματα και εντος της Ε.Ε.. Ενώ προβληματισμός υπάρχει και για το Ταμείο των 100 δις δολαρίων καθως οι εκτιμήσεις είναι ότι είναι αδύνατον να εξασφαλισθούν αυτά τα ποσά.
Πηγή: Πρώτο Θέμα