Συντονίζουν ενέργειες Άγκυρα και κατεχόμενα ενόψει συνάντησης Τατάρ με Γκουτέρες

Στη συνάντηση του Τούρκου Πρέσβη, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, Γενικού Διευθυντή Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ αναφέρεται ο τ/κ Τύπος σήμερα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, όπως δημοσιεύεται, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι «μια διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση των εγγενών κεκτημένων δικαιωμάτων» τους στο πλαίσιο της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους.

Επανέλαβε ότι ακολουθούν μια νέα πολιτική με την πλήρη υποστήριξη της «μητέρας πατρίδας Τουρκίας» και δεν θα κάνουν βήμα πίσω από αυτή την πολιτική.

Σημειώνεται ότι ο Οζουγκεργκίν είχε συνάντηση χθες και με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουρούλογλου.

Στο άρθρο του σήμερα στην Κίπρις, ο δημοσιογράφος Χασάν Χάστουρερ γράφει ότι η συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διευθετήθηκε κατόπιν διπλωματικών ενεργειών της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού εντός της δικής τους θητείας, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «δεν θέλει να προσπαθεί μάταια» και «ίσως θέλει διαπραγματεύσεις κοντά στην απαίτηση της τουρκικής πλευράς για διαπραγμάτευση με κλειστό τέλος, χρονοδιάγραμμα, με γνωστή αρχή και τέλος».

«Με άλλα λόγια, υπάρχει η επιθυμία οι διαπραγματεύσεις να είναι το μέσον και όχι ο σκοπός», σημειώνει. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τις διαπραγματεύσεις ως σκοπό και όχι ως μέσον».

«Να το γράψουν όλοι σε μια γωνιά του μυαλού τους. Σοβαρές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα αρχίσουν μέσα στο φθινόπωρο του 2024 ή εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2025. Θα γίνει εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ο ορισμός της ορολογίας που θα υιοθετήσουν οι πλευρές, έστω και με διαφορά λεπτής εννοιολογικής απόχρωσης, πριν από τις διαπραγματεύσεις. Οι πλευρές θα βρουν σε εκείνη τη δήλωση αυτά που θέλουν σύμφωνα με τις ίδιες. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα θελήσει να δει τη στήριξη και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Βρετανίας που έχουν επιρροή πάνω στις πλευρές στο Κυπριακό περισσότερο από όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον εξωτερικό κύκλο της ΕΕ που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα».

Το ενθαρρυντικό φως που θα πάρει από εκεί, συνεχίζει, μπορεί να τον οδηγήσει να συμπεριφερθεί στρατηγικά στο θέμα του στησίματος του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.

Ο Χασάν Χάστουρερ υποστηρίζει ότι στη συνάντηση της Παρασκευής με τον ΓΓ, ο κ. Τατάρ δεν μπορεί να επαναλάβει στερεότυπες εκφράσεις και με μια έννοια να γίνει η πλευρά που ανατρέπει το τραπέζι πριν στηθεί. «Αν το κάνει αυτό, σύντομα θα αναγκαστεί να προβεί σε μια ριζική αλλαγή λεκτικού. Έστω και αν είναι ξεκάθαρα αυτά που λέει η τουρκική πλευρά για τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να εξηγήσει με τη γλώσσα του κόσμου αυτές τις πολιτικές που χρειάζονται».

Καταλήγει αναφέροντας ότι εάν ο ΓΓ παράσχει αποτελεσματική στήριξη για άρση των απομονώσεων», έστω και αν όχι όλων μαζί, με μια προσέγγιση ισότητας στις δύο πλευρές του νησιού, θα αρχίσουν οπωσδήποτε διαπραγματεύσεις».

Εξάλλου, η διαδικτυακή Κίπρις ποστασί γράφει ότι πηγή προσκείμενη στην «προεδρία» απέρριψε το ενδεχόμενο να ισχύει το περιεχόμενο της δήλωσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος φέρεται να έχει πει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τού παρουσίασε μια πρόταση στις Βρυξέλλες την οποία κι αποδέχτηκε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποδεχτεί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατά την συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ. «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι ο ΟΗΕ δεν έχει ούτε τέτοια εξουσιοδότηση ούτε τέτοια πρωτοβουλία», υποστήριξε στην ιστοσελίδα η πηγή.

Υποστήριξε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «έβαλε λόγια στο στόμα» του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος υπογράφει δήλωση μελών ΟΗΕ για προστασία προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων
Σύνοδοι επένδυση στην περιφερειακή συνεργασία και στο διπλωματικό αποτύπωμα
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Κλείδωσε στις 22 και 23 Μαρτίου το συνέδριο του ΔΗΚΟ
Βράζουν οι Τούρκοι για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-Παίζουν το χαρτί του «βέτο»
Συνεχίζεται η κόντρα για «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα-Ανταλλάζουν πυρά PTK και ΚΕΕ
Τα διαβήματα της Κυβέρνησης για να εμποδίσει την Τουρκία να τερματίσει την επιτήρηση της 4ης Διακρατικής
Δεν μετακινούνται ρούπι από τις θέσεις τους οι Τούρκοι-Επιμένει σε κυριαρχική ισότητα ο Γκιουλέρ