Συνεχίζονται οι ροές μεταναστών-Άλλες τρεις βάρκες εντόπισαν τα ραντάρ

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η ροή μεταναστών στην Κύπρο, καθώς αργά το απόγευμα της Τρίτης θεάθηκαν άλλα τρία σκάφη μέσω των ραντάρ, με τις Αρχές να επιχειρούν να τα προσεγγίσουν.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα εντοπίστηκαν συνολικά δέκα σκάφη με 476 παράτυποιυς μετανάστες, με την Αστυνομία να προχωρεί στη σύλληψη εννέα ατόμων ως ύποπτοι για την πλοήγηση των σκαφών και γίνονται προσπάθειες εντοπισμού του πλοηγού βάρκας που έφτασε στην Κύπρο την Κυριακή.

Μάλιστα, όλοι οι συλληφθέντες έχουν τεθεί υπό οκταήμερη κράτηση, την οποία διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σκάφη απέπλευσαν από τον Λίβανο και εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο. 

Λαμβάνει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των ροών η Κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σε ενέργειες προς την κυβέρνηση του Λιβάνου, την ΕΕ αλλά κι άλλες χώρες πρόκειται να προβεί η Kυβέρνηση για ν’ αντιμετωπίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών, ενώ το ΣΕΑ θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρία και θα συνεδριάσει και πάλι εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά από έκτακτη σύσκεψη, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού κι αλληλεγγύης από την ΕΕ.

Στην συνεδρία στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, οι Υφυπουργοί Πρόνοιας και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο επικεφαλής του ΚΣΕΔ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.ά.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες η Κύπρος έχει πετύχει την ανατροπή των δεδομένων στο μεταναστευτικό με τις αποχωρήσεις να είναι για πρώτη φορά περισσότερες από τις αφίξεις «και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την καλή εικόνα». Σημείωσε ωστόσο ότι το τελευταίο 48ωρο οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου είναι πάνω από 350 «και μια χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό. Είναι για αυτό τον λόγο που κρίθηκε κρίσιμο να συγκληθεί το ΣΕΑ εγκαίρως και αν παραστεί ανάγκη να συγκληθεί εκ νέου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα άφιξη 68 μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο-Σχεδόν 500 τα τελευταία εικοσιτετράωρα

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι γνωρίζουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην περιοχή μας, είναι δύσκολη «και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συζητηθεί διάφορα μέτρα, διάφορες ενέργειες που μπορεί να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε συνεργασία με την ΕΕ και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Ερωτηθείς ποιες αποφάσεις λήφθηκαν σήμερα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είναι αποφάσεις που δεν μπορούμε σήμερα να επικοινωνήσουμε. Υπάρχουν όμως διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος από όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι για ακόμη μια φορά να επιδειχθεί η αλληλεγγύη και σε επίπεδο ΕΕ».

Η Κύπρος, σημείωσε, είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος στον Λίβανο, και οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές θα πρέπει σε συνδυασμό και σε συντονισμό με την ΕΕ να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν.

Κληθείς να αναφέρει εάν αντέχουν οι υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτές τις ροές, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι με τους ρυθμούς που αυξάνονται οι ροές τις τελευταίες μέρες είμαστε στα όρια και αυτό είναι κάτι που έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένα. Οι υποδομές αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με επάρκεια στις διεθνείς μας υποχρεώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες».

Σε ερώτηση αν έγινε ή αν θα γίνει κάποια επικοινωνία με την Κυβέρνηση του Λιβάνου ή της Συρίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι με τη Συρία είναι γνωστές οι συνθήκες που επιτάσσουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας σε Σύριους υπηκόους. «Αυτό είναι και μια συζήτηση που έχουμε μετά από δική μας πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ, κατά πόσο μπορούν κάποιες περιοχές στη Συρία να χαρακτηριστούν πλέον ως ασφαλείς. Είναι μια συζήτηση που δεν αναμένεται ότι θα λήξει καταλήξει πολύ σύντομα. Εμείς θα συνεχίσουμε να το εγείρουμε και να το υπογραμμίζουμε σε επίπεδο ΕΕ», πρόσθεσε.

Με τον Λίβανο βρίσκονται ήδη σε επαφή, ανέφερε, θα γίνουν και νέες επαφές με τις αρχές της χώρας «για να μπορέσουν να ανακόψουν και αυτές τις υψηλές μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι για το μεταναστευτικό και τις διάφορες πτυχές του, η Κυβέρνηση πήρε τα μέτρα που μπορούσε να πάρει και το αποτέλεσμα φαίνεται και ως προς τα ποσοστά αναχωρήσεων και ως προς τα ποσοστά συλλήψεων διακινητών. «Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη γεωγραφία, είμαστε πολύ κοντά στον Λίβανο, ιδιαίτερα μετά την 7η Οκτωβρίου και τα συνεπακόλουθα τραγικά γεγονότα, στην περιοχή μας παρατηρείται αυτή η αυξημένη ροή ιδιαίτερα και ειδικά από τον Λίβανο».

Όλα εκείνες οι ενέργειες που μπορούν να αναληφθούν έχουν συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο των συναρμόδιων Αρχών και Υπουργείων και θα βρισκόμαστε διαρκώς σε συντονισμό, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα