Το προφίλ του θριαμβευτή της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου και της συζύγου του που... δεν φοβάται τον Ερντογάν

Τον είπαν «Πορθητή της Πόλης», «Εκρεμγιάννη», «Έλληνα». Από αυτά, ο Εκρεμ Ιμάμογλου αποδείχθηκε – και μάλιστα πανηγυρικά - το… πρώτο, μετά τη σαρωτική νίκη του στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Την Πόλη που αποτελεί την «πρωτεύουσα» της τουρκικής οικονομίας – μιας και αποτελεί το ένα τρίτο της - με μια εκστρατεία επικεντρωμένη σε αυτό ακριβώς: Την καταρρέουσα οικονομία της χώρας.

Τον Κεμαλιστή Ιμάμογλου, τον «μοντέρνο» Εκρεμ ψήφισαν –όπως προκύπτει- και οι βαθιά θρησκευόμενοι, κάτι που αποτελεί έκπληξη. Και για τον ίδιο τον Ερντογάν, τον μεγάλο ηττημένο που είδε το CHP να παίρνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του από το 1977. Οι Τούρκοι, όχι μόνο δεν φοβήθηκαν τον «Έλληνα» Εκρεμ, αλλά τον αγκάλιασαν. «Προχώρα, να τα αλλάξεις όλα» του φώναζε η λαοθάλασσα με τις κόκκινες σημαίες, αποδεικνύοντας ότι με τη σεμνότητα και τη δουλειά του, κέρδισε κοινά με διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές αφετηρίες.

Ο Ιμάμογλου, φυσικά, ο οποίος επικέντρωσε την εκστρατεία του σε μια πιο φιλολαϊκή πολιτική, δεν είναι Έλληνας. Ναι, γεννήθηκε στο χωριό Καστάνα της Τραπεζούντας που ήταν ελληνικό. Και δεν χορεύει μόνο ποντιακά –όπως έκανε για να γιορτάσει τη νίκη του- αλλά και μιλά ποντιακά. Διατηρεί, επίσης, σχέσεις με τους Πόντιους των Γιαννιτσών, τους οποίους είχε επισκεφθεί και τραγούδησε και χόρεψε μαζί τους σε γλέντι.

Μίλησε στην καρδιά των Τούρκων, «χτυπώντας» τον Ερντογάν στο αδύναμό του σημείο, προτρέποντας σε αύξηση κοινωνικών επιδομάτων, επενδύσεις για μια πιο «πράσινη» Κωνσταντινούπολη και φθηνότερες μεταφορές. «Τούρκο Κλίντον, αλλά χωρίς την… απιστία», τον αποκαλεί τώρα ο τουρκικός Τύπος. Ο Ιμάμογλου έχει την κατά 4 χρόνια νεότερή του, Ντιλέκ, σύζυγο (από το 1995) και μητέρα των τριών παιδιών τους (του Μεχμέτ, του Σεμίχ και της Μπερέν) ως στήριγμα. Κατά πολλούς, η γεννημένη το 1974 Ντιλέκ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης στον τουρισμό και τη δημόσια διοίκηση, είναι η δύναμη πίσω από τον Εκρεμ. Αυτή που τον καθοδηγεί.

Η Ντιλέκ δεν είναι η τυπική «Πρώτη Κυρία» (Πρώτη Κυρία της Κωνσταντινούπολης την αποκαλούν), η συνηθισμένη σύζυγος ενός Τούρκου πολιτικού. Αποτάσσεται τη… μαντίλα, για χάρη των βαμμένων ξανθών μαλλιών της, φορά την τελευταία λέξη της μόδας και αποκαλύπτει συχνά το τατουάζ που έχει στο μπράτσο της: Έναν σκορπιό – ευθεία παραπομπή στο ζώδιό της, καθώς είναι γεννημένη στις 18 Νοεμβρίου.

Η ίδια είναι πολύ ενεργή με τα κοινωνικά ζητήματα και συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των ατόμων με αναπηρία, τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση των παιδιών. Χαρακτηριστικό της δράσης της το ότι γύρισε την Κωνσταντινούπολη με αναπηρικό αμαξίδιο για μια ημέρα συνοδευόμενη από την Semra Çetinkaya, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Παραλυτικών Νωτιαίου Μυελού της Τουρκίας, «για να νιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να ευαισθητοποιηθεί». Το 2014 μάλιστα, η Ντιλέκ Ιμάμογλου έλαβε το βραβείο Şükrü Sürmen από τον τουρκικό σύλλογο ως αποτέλεσμα της «δραστηριότητάς της για την ευαισθητοποίηση των ατόμων με αναπηρία».

Δεν θα διστάσει άλλωστε να αντιπαρατεθεί ακόμα και με τον ίδιο τον Ερντογάν. Όπως έκανε το 2022, όταν ο σύζυγός της καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών αλλά και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για εξύβριση κατά δημοσίων υπαλλήλων. «Το σημαντικό δεν είναι να παραμείνεις στην εξουσία αλλά να εξακολουθείς να έχεις τιμή», έγραψε μετά από ένα «δεν θα μπορέσετε να μας εκφοβίσετε», κάνοντας αναφορά στον Ισμέτ Ινονού, Τούρκο στρατιωτικό και πολιτικό ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Κεμάλ.

Επιστροφή στον «Εκρεμ τον… Πορθητή». Ο Ιμάμογλου έχει πολλά κοινά με τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Ερντογάν. Εκτός από την καταγωγή του από την Τραπεζούντα, έχει πάθος με το ποδόσφαιρο και έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής ως και σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο στα νιάτα του. Στην Τραμπζονσπόρ, όπου διατέλεσε και διοικητικός παράγοντας. Αλλά και στην Κύπρο –στα Κατεχόμενα- όπου σπούδασε, ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας Turk Ocagi Limassol της Λεμεσού.

Με την Κύπρο, άλλωστε, έχει επίσης ιδιαίτερη σχέση. Κάτι που το απέδειξε όταν ανέγειρε στην Κωνσταντινούπολη μνημείο για τη Μεγαλόνησο με τον Κιουτσούκ και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Βέβαια, το μνημείο δεν έμελλε να έχει και… μακροζωία, καθώς οι οργισμένοι μαζί του Γκρίζοι Λύκοι το βανδάλισαν. Αυτό που δεν βανδαλίστηκε, ωστόσο, είναι το παγκάκι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το οποίο έκανε δώρο πέρυσι στον Κώστα Μπακογιάννη, επισκεπτόμενος τον Έλληνα ομόλογό του. Και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε να το εγκαταστήσει εκεί, ως σύμβολο φιλίας των δύο πόλεων και των δύο λαών. Ίσως η στάση του απέναντι σε οτιδήποτε ελληνικό, το γεγονός ότι η Ακροδεξιά της γείτονος τον φθονεί ως «φιλέλληνα» να φανεί χρήσιμη στο μέλλον, εάν επαληθευτούν οι «χρησμοί» που τον θέλουν να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία-Γίνεται να αντιστρέψουν την πορεία του πολέμου;
Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε χάμπουργκερ και υπόσχονται: Να ξαναδώσουμε στην Αμερική την υγεία της από... αύριο
Τι σημαίνει η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε και σκότωσε 43χρονο που είχε καταγγείλει διάρρηξη στο σπίτι του
Ο Τραμπ ετοιμάζεται για πόλεμο με τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας
Η Ρωσία λέει πως κατέρριψε εικοσιέξι drones της Ουκρανίας
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία άναψαν το πράσινο στους Ουκρανούς-Θα χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
New York Times: Ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
Στην τελική ευθεία η δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό-Στις 20 Δεκεμβρίου η ετυμηγορία
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έλαβε το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου στη Γερμανία