Ανοίγει τα χαρτιά του για τον ειδικό αστυνομικό Σολωμού ο Χαρτσιώτης-Ενοχλημένη η οικογένεια

Ανοικτός παραμένει ο φάκελος της περίπτωσης του ειδικού αστυνομικού, Θεόδουλου Σολωμού, το όνομα του οποίου συγκαταλεγόταν στην μακρά λίστα με τους αγνοούμενους πεσόντες της τουρκικής εισβολής του 1974, ο οποίος απολύθηκε από τους πραξικοπηματίες, ωστόσο δεν είχε αποκατασταθεί όταν κρίθηκαν παράνομες οι αποφάσεις τους, με την οικογένεια να παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένη με την Κυβέρνηση που σχεδόν 50 χρόνια μετά την εισβολή ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν άνοιξε η συζήτηση στην και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Προσφύγων, ένα θέμα που θεωρείται ευαίσθητο για την οικογένεια, αφού από το 2000 είχε επιδοθεί σε μία συνεχή αλληλογραφία με την ηγεσία της Αστυνομίας, ζητώντας τα αυτονόητα, που ήταν να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε το 1975, βάσει του οποίου πράξεις της πραξικοπηματικής κυβέρνησης κρίνονται ανυπόστατες. Μία εξ αυτών των πράξεων και η απόλυση του Θεόδουλου Σολωμού. Μάλιστα, το 2019 η οικογένεια είχε δικαιωθεί στο Δικαστήριο και μετά από αυτό, εν μέσω πανδημίας, ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης είχε δεσμευτεί ότι θα αποδοθούν όλες οι τιμές στον Θεόδουλο Σολωμού, ενώ είχε δώσει υπόσχεση πως θα τον προάξει στη θέση του λοχία επ’ ανδραγαθία.

Ωστόσο, μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Αστυνομίας, ο νυν Αρχηγός, Στέλιος Παπαθεοδώρου, αναίρεσε τις αποφάσεις και παγιοποίησε όλες τις προαγωγές. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας, αλλά και της Βουλής, που κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είχε στήσει στον τοίχο τον Αρχηγό για τη στάση του. Ο Αρχηγός Αστυνομίας, σε κάποιο σημείο, είπε πως «για τους άλλους 70, παρέμειναν οι βαθμοί τους ως είχαν, δηλαδή πρέπει να έρτουμε να προάξουμε και του 70;». Μία αναφορά που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκου Κέττηρου, ο οποίος του απάντησε «ναι γιατί δεν πρέπει; Γιατί δεν πρέπει; Αρχηγέ γιατί δεν πρέπει; Άνθρωποι που επέσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, γιατί δεν πρέπει; Ποιον άλλο μες τούντο τόπο θα προάξουμε, αν δεν τους προάξουμε αυτούς;». Πριν το τέλος της συνεδρίας, τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων ζήτησαν από τον Αρχηγός της Αστυνομίας να τους ενημερώσει για τις υποθέσεις των αστυνομικών που έπεσαν κατά την εισβολή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έλαβαν απάντηση και αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίας.

Η Επικεφαλής για θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, είχε αναφέρει κατά την τοποθέτησή της, πως η οικογένεια ζητά τα αυτονόητα και θα έπρεπε η Αστυνομία να εξετάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση, «η οποία δικαιούται τα ωφελήματα που διακαίονται όλοι οι πεσόντες και αγνοούμενοι, οι εν ενεργεία αστυνομικοί, καθώς επίσης τις τιμές και τον διορισμό του ως αστυφύλακα και την προαγωγή του στο ανώτατο βαθμό, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία».

Μετά την συγκεκριμένη έντονη συζήτηση, το μπαλάκι βρισκόταν στα χέρια της τέως υπουργού Δικαιοσύνης, για να λάβει απόφαση κατά πόσο θα δοθούν ή όχι οι τιμές που ζητά η οικογένεια. Αν και οι πληροφορίες έλεγαν ότι πάρθηκε η απόφαση για να αποκατασταθεί το όνομα του ειδικού αστυνομικού, πριν τη συνεδρία της Βουλής προέκυψε ο ανασχηματισμός, με αποτέλεσμα το θέμα να περνά στα χέρια του νυν υπουργού Δικαιοσύνης. Έτσι, ο Μάριος Χαρτσιώτης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του εντός της Επιτροπής Προσφύγων και να απαντήσει κατά πόσο θα δοθούν ή όχι οι τιμές.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις με τον Σολωμού, που γνωστοποιήθηκαν μετά την αρχική συζήτηση, ενώ η Επιτροπή Προσφύγων θέλει να ζητήσει εξηγήσεις και από την ΑΗΚ, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια για διευκολύνσεις στο συντελεστή ρεύματος στις οικογένειες των αγνοούμενων, που θεωρούνται παθόντες της Εισβολής.

Έντονα ενοχλημένη με την Κυβέρνηση και Βουλή η οικογένεια Σολωμού

Πάντως, η οικογένεια του ειδικού αστυνομικού, Θεόδουλου Σολωμού παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένη με τη στάση που τηρεί η Κυβέρνηση, αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων, που τόσα χρόνια μετά, δεν έδωσαν ένα τέλος στο μαρτύριο. Σημειώνεται πως τα οστά του ήρωα έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες για την ταφή του.

Αυτό που ζητά με αγανάκτηση η οικογένεια του ήρωα είναι όπως ληφθεί επιτέλους η απόφαση για την αποκατάστασή του άμεσα, ώστε να προλάβουν να του αποδώσουν εκείνα που του αναλογούν πριν να γίνει η ταφή, ως ένδειξη τιμής για την προσφορά του στην πατρίδα.

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο ΓΣΠ και σε περιοχές στη Λευκωσία-Προσοχή συνιστά η Αστυνομία
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»