Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
11:58 - 29 Μαρτίου 2024
Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο σε όλες τις εκφάνσεις της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι προς επίτευξη του στόχου αυτού το Υπουργείο σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες και Τμήματα, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες, οι οποίες εδράζονται σε πέντε πυλώνες.
Σε χαιρετισμό του στην πρώτη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη και την Κοινωνική Συμπερίληψη των Μεταναστών 2024-2026 στη Δημοσιογραφική Εστία, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι μέσα από μια σειρά συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί, η κοινωνία των πολιτών θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να συνδράμει στη διαμόρφωση του τελικού Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη και την Κοινωνική Συμπερίληψη των Μεταναστών, για την τριετία 2024-2026.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ενεργούς πολιτότητας, «θεωρούμε καθοριστική την ανατροφοδότηση που θα λάβουμε από την κοινωνία των πολιτών, ώστε να διαμορφώσουμε το τελικό Σχέδιο».
Υπέδειξε ότι οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν από τους ίδιους τους πολίτες και άλλα ενδιαφερόμενα σύνολα αναμφίβολα θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για μας στη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών ενσωμάτωσης και ένταξης ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Δήλωσε ακόμη ότι τα θέματα κοινωνικής συμπερίληψης και ενσωμάτωσης αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ανθρωπιστική πτυχή του μεταναστευτικού, την οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό πολιτικών.
«Είναι στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων μας που στην ολοκληρωμένη πολιτική μας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, η οποία επικεντρώνεται σε άξονες, όπως η μείωση των μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των επιστροφών και η βελτίωση των υποδομών, έχουμε συμπεριλάβει την εφαρμογή μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για τη κοινωνική και διαπολιτισμική ενσωμάτωση των μεταναστών», είπε ο κ. Ιωάννου.
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο, σε όλες τις εκφάνσεις της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.
Προς επίτευξη του στόχου αυτού, συνέχισε, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες και Τμήματα, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες, οι οποίες εδράζονται σε πέντε πυλώνες.
Εξήγησε ότι οι πολιτικές που συνδιαμορφώθηκαν αφορούν τους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης, της βελτίωσης των δεξιοτήτων, της υγείας και της εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά έκανε αναφορά στα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην ενότητα της εκπαίδευσης, που με τη σειρά τους βοηθούν τους υπηκόους τρίτων χωρών να ανταποκριθούν επαρκώς στα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων, που συνεπακόλουθα διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, αλλά και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η σωστή προετοιμασία των μεταναστών για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της Κύπρου, αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα καλλιέργειας κουλτούρας αποδοχής από τον γηγενή πληθυσμό, που είναι εξίσου σημαντικός στόχος για μια Κυβέρνηση.
Σημείωσε επίσης ότι το Σχέδιο Δράσης έχει καταρτιστεί μετά από μακρά διαβούλευση μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων.
«Είχαμε πριν από μια βδομάδα την ευκαιρία με τους συναρμόδιους Υπουργούς να ενημερώσουμε για το Σχέδιο Δράσης τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ νωρίτερα τον Ιανουάριο ενημέρωσα σχετικά και την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας ότι και οι δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισαν τη βούληση και την πρόθεση της Κυβέρνησης να εντάξει στη στρατηγική της για το μεταναστευτικό δράσεις ενσωμάτωσης και συμπερίληψης των μεταναστών.
Ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις που θα καταγραφούν κατά τη δημόσια διαβούλευση θα τύχουν ενδελεχούς μελέτης, με στόχο να αξιοποιηθούν στο έπακρο για την εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης που θα έχει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Μετά τον χαιρετισμό του κ. Ιωάννου ακολούθησε παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης από τον Γιώργο Θωμά, Λειτουργό Μετανάστευσης του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθησαν συζητήσεις ανά ομάδες δράσεων στα τομεακά πεδία της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, των δεξιοτήτων, της υγείας και της στέγασης. Το απόγευμα αναμένεται να γίνει η παρουσίαση των εισηγήσεων των ομάδων.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφοριακό έντυπο που διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις για καλύτερη εκπροσώπηση όλων των πολιτών και των τοπικών αρχών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του εν λόγω σχεδίου.
Σημειώνεται ότι η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου 2024, στο Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας και η τρίτη εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 12 Απριλίου 2024, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό.
Αναφέρεται ότι στις εκδηλώσεις αυτές προσκαλούνται δημόσιοι και κρατικοί φορείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματικές οργανώσεις, συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ είναι ανοιχτές στο κοινό.
Πηγή: ΚΥΠΕ