Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Στην Κύπρο από σήμερα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η επίσκεψη του συνδέεται με τη δυνατότητα που θα έχουν πλέον οι Ελλαδίτες της διασποράς να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο από το εξωτερικό. Εξάλλου, η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ στην Κύπρο, διαχρονικά ήταν αρκετά ισχυρή και δραστήρια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής και τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων. Θα συνοδεύεται από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτή του κόμματος, τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας του ΚΚΕ, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, τη βουλευτή Σεμίνα Διγενή και τον Παντελή Καλαβρέζο, μέλος του Γραφείου Τύπου του κόμματος. Μάλιστα την αντιπροσωπεία θα συνοδεύει ο Κώστας Γουλιάμος, τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Η επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κύπρο, θα κορυφωθεί την Κυριακή, με πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνοι η κομματική ομάδα Κύπρου του ΚΚΕ, στις έντεκα το πρωί στη δημοσιογραφική εστία, της οποίας θα ακολουθήσει συνεστίαση της ΚΟ Κύπρου στη μια και τριάντα.

Την Παρασκευή, ο κ. Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στην εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου των «Αποδελτιώσεων» της Σεμίνας Διγενή στο βιβλιοπωλείο «Έρμα».

Οι Ευρωεκλογές και το ΑΚΕΛ

Είναι ξεκάθαρο πως η παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κύπρο, πραγματοποιείται ανεξάρτητα, από το ΑΚΕΛ, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, θα έχει μια τυπική συνάντηση με τον Στέφανο Στεφάνου, όπως θα έχει και με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.

Εξάλλου τα δύο κόμματα, ΑΚΕΛ και ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν ανήκουν πλέον στην ίδια Ευρωομάδα, αφού το ΑΚΕΛ, συμμετέχει όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, ενώ το ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, έχει αποχωρήσει και οι Ευρωβουλευτές του, λειτουργούν χωρίς στέγη, σε οποιαδήποτε ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω ιδεολογικών και άλλων διαφωνιών.

Σε ένα άλλο επίπεδο, άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο ιστορικών κομμάτων της αριστεράς σε Κύπρο και Ελλάδα, δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο της μακράς ιστορίας τους, μετά κυρίως από την επίσημη αποκήρυξη της Διζωνικής Δικονοτικής Ομοσπονδίας, ως αποδεκτής λύσης του Κυπριακού από το ΚΚΕ, τον Οκτώβριο του 2016. Η έντονη αντίθεση του ΚΚΕ με τη ΔΔΟ, δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται αφού και στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, με Γενική Γραμματέα τότε την Αλέκα Παπαρήγα, το κόμμα, εξέφρασε εξ αρχής πριν κάν το ΑΚΕΛ, αποφασίσει να ταχθεί υπέρ του «όχι», για να τσιμεντώσει το «ναι», εναντίον.

Άλλωστε, στο πρόσφατο κάλεσμα που απεύθυνε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, σημειώνεται σε σχέση με την Τουρκία και το Κυπριακό πως, «η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία «ως στρατηγικής σημασίας εταίρο», επιδιώκοντας την πιο σταθερή πρόσδεσή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση µε τη Ρωσία και την Κίνα. Η ΕΕ, µαζί µε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωµάτων της χώρας, στρώνοντας µαζί µε την αστική τάξη της Ελλάδας το τραπέζι της συνεκµετάλλευσης του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου, τη διχοτοµική «λύση» του Κυπριακού µε ευρωΝΑΤΟϊκή σφραγίδα σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού».

Αυτές οι έντονες θέσεις του ΚΚΕ, έρχονται σε πλήρη ρήξη με τις πολιτικές που προωθεί το ΑΚΕΛ, το οποίο παραδοσιακά, είναι της σχολής πως μόνο μέσα από κίνητρα προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, στη βάση της συμφωνημένης λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η στροφή του ΑΚΕΛ

Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του ΑΚΕΛ, να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του κόμματος και ταυτόχρονα να επιδιώξει μέσα από ανοίγματα και συνεργασίες, την πρωτιά στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Η αρχή έγινε με την υπέρβαση της στήριξης της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη στις Προεδρικές, ενός κεντροδεξιού, ευρωπαϊστή διπλωμάτη. Η περίπτωση Μαυρογιάννη, ήταν εκ του αποτελέσματος, μια επιτυχημένη επιλογή για την Εζεκία Παπαϊωάννου και για αυτό στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιλέχθηκαν μια σειρά από πρόσωπα με ανάλογο προφίλ, όπως για παράδειγμα ο υποψήφιος για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, Χαράλαμπος Προύντζος.

Αυτή η τάση του ΑΚΕΛ, να εξευρωπαϊστεί, να εκσυγχρονιστεί και να μετακινηθεί προς την κεντροαριστερά, για να καλύψει ενδεχομένως και ένα κενό που δημιουργεί η αποδυνάμωση της ΕΔΕΚ, μπορεί στη Λευκωσία να χαρακτηρίζεται ως μια ευκαιρία για το κόμμα, ωστόσο στον Κηφισό, εκεί όπου εδρεύει το ΚΚΕ, ενδεχομένως να ερμηνεύονται ως επιλογή στρατοπέδου, ανάμεσα στο ίδιο και την πιο ανανεωτική τάση της αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, που στα χρόνια της ακμής του, είχε αντλήσει τεράστια δυναμική από το ΠΑΣΟΚ, τόσο σε ψηφοφόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η Κουμμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου

Την ίδια ώρα, που υποθάλπει η πιο πάνω συζήτηση, στα στέκια της αριστεράς, με αργά και σταθερά βήματα, αναπτύσσεται στην Κύπρο η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου. Μια οργάνωση, που δεν έχει καμία σχέση με το ΑΚΕΛ που φιλοδοξεί, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξή της, να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει για χρόνια στην Κυπριακή κοινωνία, και να αποτελέσει δύναμη συσπείρωσης για τους αγώνες της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Στο παρόν στάδιο, η Πρωτοβουλία, λειτουργεί ως σωματείο πολιτικού χαρακτήρα, με σύμβολο το σφυροδρέπανο, με Εκτελεστικό Γραμματέα τον Χρίστο Κουρτελλάρη, Οργανωτικό Γραμματέα τον Λέανδρο Σαββίδη και Γενικό Γραμματέα τον Μάριο Ιωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρωτοβουλία δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες διπλές εκλογές, ενώ ο στόχος είναι το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθούν μια σειρά από εσωτερικές διαδικασίες, να παρουσιάσει θέσεις και καταστατικό, πέραν από τις ακτιβιστικές δράσεις που έχει ήδη αναλάβει και τους τελευταίους μήνες, είχαν να κάνουν με εκδηλώσεις τόσο έξω από τις βρετανικές βάσεις όσο και έξω από την ύπατη αρμοστεία του ΗΒ στη Λευκωσία.

Το ενδιαφέρον πάντως, που συνδέεται και με το ΚΚΕ, έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι δράσεις της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας, προβάλλονται ανελλιπώς από τα εκφραστικά όργανα του ΚΚΕ. Τόσο ο Ριζοσπάστης όσο και το 902, παρουσιάζουν τις δράσεις και τα δελτία Τύπου που κατά καιρούς εκδίδονται. Όπως παρουσίασε άλλωστε και τον περασμένο Δεκέμβριο την ίδρυση της.

Για όσους γνωρίζουν πως λειτουργεί ο Ριζοσπάστης, ο οποίος είναι το εκφραστικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι, δίδεται έμφαση και προβάλλεται η δράση του κόμματος, με ότι αυτό κι αν σημαίνει για το μέλλον.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ