Επίθεση Ισότητας σε ηγεσία και αιχμές για παραιτήσεις-«Εάν είναι άσχημη η κατάσταση απέναντι στο έγκλημα, η λύση είναι άλλη»
08:26 - 27 Μαρτίου 2024
Νέο μέτωπο άνοιξε η ηγεσία της Αστυνομίας με τους αστυνομικούς που αντέδρασαν μέσω των συντεχνιών τους, Ισότητα και η ΑΣΔΥΚ, αναφορικά με τον τρόπο που ο Αρχηγός της Δύναμης αποφάσισε να ενισχύσει την πρώτη γραμμή, όπως είχε ανακοινώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί γραφειακό προσωπικό, χωρίς να πληρώνεται αλλά να λαμβάνει χρόνο ανάπαυσης, προκάλεσε αντιδράσεις, στις οποίες απάντησε χθες η ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία καταληκτικά έριξε καρφιά, λέγοντας πως «δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός και ειδικότερα των μελών μας, ότι ως μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτω από κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις και συναισθανόμενα το ύψιστο καθήκον που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν, θα πρέπει να εκφράζουν την προθυμία συνδρομής, εάν και όταν χρειαστεί».
Στην σκιά της ανακοίνωσης, η Συντεχνία Ισότητα επανήλθε, εξαπολύοντας πυρά κατά της ηγεσίας, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Δικαστήριο σε περίπτωση που θα παραμείνουν απλήρωτοι όσοι αστυνομικοί θα κληθούν να συνδράμουν στην ενίσχυση της πρώτης γραμμής, ενώ σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά μετά το 2013 που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ισότητα, «είναι με μεγάλη μας δυσαρέσκεια που ενημερωθήκαμε χθες το βράδυ, ότι ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας επέλεξαν να επικαλεστούν σε ανυπόγραφη ανακοίνωση, τον πατριωτισμό και την ενσυναίσθηση του καθήκοντος των επηρεαζόμενων μελών της Αστυνομίας, για να μην τους πληρώσουν για τους επόμενους 2 μήνες, σχετικά με υπερωριακή απασχόληση στη διαταγή επιχείρησης για πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος σε Παγκύπρια βάση ημερομηνίας 20/3/2024- 22/5/2024».
Περαιτέρω σημειώνει πως «χωρίς διαβούλευση και χωρίς να εντοπίσουν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας, προχώρησαν σε μονομερείς ετσιθελικές αποφάσεις που παραβιάζουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των Αστυνομικών. Εάν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση απέναντι στο έγκλημα που τους αναγκάζει να παραδεκτούν και να επικαλεστούν την έκτακτη ανάγκη της απλήρωτης εργασίας των Αστυνομικών, τότε η λύση στο πρόβλημα είναι άλλη, και ο νοών νοείτο».
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Συντεχνίας, Νίκος Λοιζίδης, θέλησε να υπενθυμίσει στον «Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομίας ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν είναι το κυριότερο αλλά υπάρχει ανοργανωσιά, προχειρότητα, έλλειψη βούλησης, σθένους, θάρρους και παρρησίας, να τολμήσουν μεταρρυθμίσεις μέσων μεταθέσεων και κλείσιμο τμημάτων. Εκκρεμεί η πολυδιαφημιζόμενη αναδιοργάνωση της Αστυνομίας από το 2020! Να τους ενημερώσουμε ότι στη διαταγή της επιχείρησης θα παραμείνουν απλήρωτοι όχι μόνο το γραφειακό προσωπικό αλλά και τμήματα που εργάζονται βάρδιες, όπως το τμήμα καταπολέμησης εγκλήματος του Αρχηγείου αλλά και το τμήμα διοίκησης του Αρχηγείου. Φαίνεται ότι ο πατριωτισμός και το σύνθημα δωρεάν εργασίας ισχύει μόνο για τις χαμηλές βαθμίδες της Αστυνομίας. Προφανώς οι οικογένειες αυτών των Αστυνομικών και η διαβίωση τους, δεν απασχολεί ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά ούτε και τον Αρχηγό της Αστυνομίας».
Ο κ. Λοιζίδης υποδεικνύει παράλληλα πως ως Συντεχνία λέει στα μέλη της, «ότι νομικά δικαιούνται, να μην λαμβάνουν ανάλογο χρόνο ανάπαυσης και η Συντεχνία θα φροντίσει να κινηθεί μέσων δικαστηρίων για να εισπράξει τα δεδουλευμένα για όλα της τα μέλη, όσα τους αναλογούν μέχρι και το τελευταίο τους ευρώ.(υπάρχει προηγούμενη δικαστική απόφαση βλ.κτήμα Μακένζυ)», ενώ προσθέτει πως «είναι η πρώτη φορά μετά το 2013 που κυβέρνηση διατάζει Αστυνομικούς να πηγαίνουν δωρεάν στην εργασία τους χωρίς ανταμοιβή. Υπάρχει διυπουργική απόφαση του 2010 για αυτό το θέμα, υπάρχει απόφαση της ελεγκτικής υπηρεσίας του 2023 για αυτό το θέμα, ο περί μισθών νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα Σώματα Ασφαλείας».
Τέλος, στην ανακοίνωση του καταλήγει πως «ο σεβασμός προς τους απλούς Αστυνομικούς από την ηγεσία και την πολιτεία μετατράπηκε σε εξευτελισμό. Δυστυχώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η πλασματική εικόνα προς τα έξω και όχι η ουσία».