Ο πόλεμος συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας-Το Ισραήλ ακύρωσε επίσκεψη στις ΗΠΑ

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες συνεχίζονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι εγκρίθηκε, για πρώτη φορά, χθες Δευτέρα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία αξιώνει να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, που αντιμετωπίστηκε όμως με οργή από το Ισραήλ, το οποίο μετά την υιοθέτηση της απόφασης, ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Νωρίς το πρωί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέους βομβαρδισμούς κοντά στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του θυλάκου, που έχει μετατραπεί τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες θέατρο πολυαίμακτου πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Παράλληλα, συναγερμοί για την εκτόξευση ρουκετών ενεργοποιήθηκαν σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον στρατό.

Χθες, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε, με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή —αυτή των ΗΠΑ— απόφαση που ζητεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ιστορικός σύμμαχος και προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στα διεθνή φόρα, η Ουάσιγκτον εναντιωνόταν μέχρι χθες στη χρήση καν του όρου «κατάπαυση του πυρός» και πρόβαλε τρεις φορές βέτο σε κείμενο που τον περιείχαν.

Το κείμενο «απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τον μήνα του ραμαζανιού», που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες, που θα πρέπει να οδηγήσει σε «διαρκή κατάπαυση του πυρός», καθώς και «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Το να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση θα ήταν «ασυγχώρητο», έκρινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά την έκβαση της ψηφοφορίας αυτής, που χαιρετίστηκε από πρακτικά όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες.

Ισραήλ εναντίον Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, μετά την υιοθέτηση της απόφασης, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έκρινε πως η αμερικανική αποχή κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ «βλάπτει» τόσο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, όσο και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

«Πρόκειται για καθαρή εγκατάλειψη της συνεπούς θέσης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το ξέσπασμα του πολέμου» την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

«Δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα όσο υπάρχουν όμηροι στη Γάζα», αντέτεινε από την πλευρά του ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, που επισκεπτόταν τις ΗΠΑ.

«Η έκβαση αυτού του πολέμου θα επηρεάσει την περιοχή τα επόμενα χρόνια», συνέχισε, επιμένοντας στην ανάγκη, κατά την Κυβέρνηση Νετανιάχου, να «νικηθεί» η Χαμάς ώστε η ασφάλεια του Ισραήλ να είναι εγγυημένη.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συχνά χαρακτηρίζεται ο πιο φιλοϊσραηλινός στην ιστορία, είπε χθες σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ πως το Ισραήλ πρέπει «να τελειώνει» με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, διότι οδεύει να χάσει «πολλή υποστήριξη» σε διεθνές επίπεδο.

Η Χαμάς χαιρετίζει την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Εξάλλου, η Χαμάς «χαιρέτισε» την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και κατηγόρησε το Ισραήλ για την «αποτυχία» των συνομιλιών, με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων φυλακισμένων.

Στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι που συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση, καλώντας τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή που διαθέτουν στο Ισραήλ για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Η Αμερική πρέπει να προστατεύσει τη Ράφα όπως προστάτευσε το Ισραήλ», έκρινε ο Μπιλάλ Αουάντ, εκτοπισμένος από τη Χαν Γιούνις (νότια).

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας επίθεση άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι κάπου 250 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από 130 πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο — όμως 33 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση. Εξαπέλυσε εκστρατεία ακατάπαυστων βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα, που ακολουθήθηκε από χερσαίες επιχειρήσεις, αρχικά στον βορρά, κατόπιν στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι χθες, στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 32.333 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, κατά το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ούτε καν τρόφιμα

Στο πεδίο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της στενής λωρίδας γης που τελεί υπό απόλυτη πολιορκία και απειλείται με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς.

Τουλάχιστον δυο μεγάλα νοσοκομεία, που κατά το Ισραήλ μετατράπηκαν σε βάσεις της Χαμάς, έγιναν στόχος επιδρομών του ισραηλινού στρατού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης στο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας — της μεγαλύτερης δομής υγείας σε όλο τον θύλακο.

Το νοσοκομείο αυτό και τα περίχωρά υπέστησαν βομβαρδισμούς με πυροβολικό, σύμφωνα με τη Χαμάς, όπως και η περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Άμαλ, στη Χαν Γιούνις. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε τη νύχτα πως απομάκρυνε εσπευσμένα 27 μέλη του προσωπικού της από το Άμαλ, μετά την εσπευσμένη απομάκρυνση προχθές Κυριακή εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

Στην Τζαμπάλια, στον βορρά, κάτοικοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έκαναν ουρά χθες για να γεμίσουν δοχεία με νερό, τα μετέφεραν με χειράμαξες, κάρα, στα χέρια.

«Δεν έχουμε ούτε καν τρόφιμα για να μας δώσουν την ενέργεια να πάμε να βρούμε νερό, χωρίς να μιλήσουμε για τα αθώα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους», είπε ο Μπασάμ Μοχάμεντ αλ Χάου, κάτοικος.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που εισέρχεται κυρίως από την Αίγυπτο μέσω Ράφας, υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους του Ισραήλ και φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας με το σταγονόμετρο, κάτι που ωθεί Κυβερνήσεις διαφόρων χωρών να κάνουν ρίψεις από αέρος, με αλεξίπτωτα, δεμάτων με τρόφιμα.

Εν μέσω μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, ανακοίνωσε προχθές Κυριακή πως πλέον οι ισραηλινές αρχές της απαγόρευσαν επίσημα να κάνει οποιαδήποτε παράδοση επισιτιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, όπου η κατάσταση είναι δραματική.

«Κόσμος πεθαίνει για μια κονσέρβα με τόνο», είπε ο Μοχάμαντ αλ Σαμπάουι, κάτοικος του θυλάκου, δείχνοντας στην κάμερα τη μοναδική κονσέρβα με τρόφιμα που μπόρεσε να βρει. Όχι μακριά από εκεί, άλλος άνδρας είπε πως έπαιξε τη ζωή του κορόνα γράμματα για μια κονσέρβα με φασόλια που «θα μοιραστεί με 18 ανθρώπους».

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ εναντίον των κινδύνων που ενέχει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, εκφράζοντας ξανά την αντίθεση των ΗΠΑ στη διεξαγωγή της.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν «υπενθύμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ήττα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της Ράφας, επαναλαμβάνοντας όμως την αντίθεσή του σε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα», τόνισε στο δελτίο Τύπου για τη συνάντησή του με τον Γιοάβ Γκάλαντ, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν «υπογράμμισε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας που θα επέτρεπαν τόσο να υπάρξουν καλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ όσο και να προστατευτούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», κατά το κείμενο.

«Είμαι σίγουρος πως θα βρούμε κι άλλους τρόπους να γνωστοποιήσουμε τις ανησυχίες μας» για την επιχείρηση αυτή, που εγείρει «πελώριους» κινδύνους για τους αμάχους, δήλωνε νωρίτερα χθες στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Μίλερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ισραηλινή Κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει «αξιόπιστο» σχέδιο για την εσπευσμένη απομάκρυνση του σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπων από τη Ράφα, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένων εξαιτίας των βομβαρδισμών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Εάν διεξαχθεί επιχείρηση αυτού του είδους θα κάνει το Ισραήλ «λιγότερο ασφαλές» και θα «βλάψει τη θέση του στον κόσμο», επέμεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, την ώρα που οι ΗΠΑ δέχονται πιέσεις να αποκλιμακώσουν τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή τους στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι ο Γκάλαντ θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν. Ο Κίρμπι είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ενδείξεις, ούτε έχει δει κάποιο σχέδιο για εισβολή στη Ράφα εντός των επόμενων ημερών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την έγκριση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του ψηφίσματος που ζητεί την «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, τονίζοντας ότι θα ήταν «ασυγχώρητο» να μην εφαρμοστεί. «Αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί. Μια αποτυχία της θα ήταν ασυγχώρητη» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Εξάλλου, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα παλαιστινιακά εδάφη υποστηρίζει, στην έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα, ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύει ότι το Ισραήλ διέπραξε πολλές «πράξεις γενοκτονίας», κάνοντας λόγο ακόμη και για «εθνοκάθαρση».

«Το είδος και το συντριπτικό εύρος της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και οι καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης που προκάλεσε, αποκαλύπτουν μια πρόθεση φυσικής καταστροφής των Παλαιστινίων, ως ομάδας», αναφέρει η Φραντσέσκα Αλμπανέζε στην έκθεση που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Ανατομία μιας γενοκτονίας», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι φτάσαμε στο όριο» που δείχνει ότι διαπράχθηκαν «πράξεις γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα».

Στα συμπεράσματά της απαριθμεί τρεις πράξεις γενοκτονίας: «δολοφονία μελών μιας ομάδας, σοβαρό πλήγμα στη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα των μελών της ομάδας και σκόπιμη υποβολή της ομάδας σε συνθήκες που αποσκοπούν στην πλήρη ή μερική φυσική καταστροφή της». Αυτές είναι οι τρεις από τις πέντε πράξεις γενοκτονίας που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη «απέρριψε πλήρως την έκθεση» αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι εντάσσεται «στην εκστρατεία υπονόμευσης της ίδιας της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους».

«Ο πόλεμος του Ισραήλ είναι εναντίον της Χαμάς, όχι εναντίον των Παλαιστίνιων αμάχων», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει «κανέναν λόγο να πιστεύει ότι το Ισραήλ διέπραξε πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα», δήλωσε χθες Δευτέρα Αμερικανός αξιωματούχος, αντιδρώντας σε έκθεση ειδικής εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.

«Επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας, που έχουμε εκφράσει πολύ καιρό τώρα, στην εντολή αυτής της ειδικής εισηγήτριας, που είναι προκατειλημμένη εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στο μεταξύ, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατηγόρησε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη την ισραηλινή Κυβέρνηση πως φέρει «ακέραιη την ευθύνη» για την «αποτυχία» μέχρι σήμερα των συνομιλιών ενόψει ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων.

Οι χώρες που μεσολαβούν —το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— προσπαθούν για εβδομάδες να εξασφαλίσουν συμφωνία ανακωχής, έπειτα από πεντέμισι μήνες καταστροφικού πολέμου, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που παραμένουν κρατούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας και, σε αντάλλαγμα, παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της CIA, ο Γουίλιαμ Μπερνς, και αυτός της Μοσάντ (της ισραηλινής κατασκοπείας) Δαυίδ Μπαρνέα, έφυγαν από το Κατάρ το Σάββατο «για να ενημερώσουν» τις Κυβερνήσεις τους σχετικά με «αυτόν τον κύκλο» των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται «στις λεπτομέρειες και στον λόγο της ανταλλαγής ομήρων και φυλακισμένων», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «τεχνικές ομάδες παραμένουν στη Ντόχα».

Ο βετεράνος πολιτικός Γκιντεόν Σαάρ ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι παραιτείται από την Κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή δεν τον συμπεριέλαβαν στο πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Σαάρ, που ήταν Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, εντάχθηκε στην Κυβέρνηση του Νετανιάχου όπως και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η αποχώρησή του, καθώς και ενός συμμάχου του, δεν αναμένεται ότι θα επηρεάσει τη σταθερότητα της Κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει σαφή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το επικίνδυνο ροζ κοκτέιλ που κυριαρχεί στα club και απειλεί τους νέους
Οι ιστορικές και αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2024-Διαμάντι γίγας, αρχαίο κραγιόν και χαμένος Πικάσο
Στους 38 οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα-Αναστέλλει το δρομολόγιο προς Γκρόζνι η Azerbaijan Airlines
Σοκ σε αεροδρόμιο της Χαβάης-Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους
Καταγγέλλει τρομοκρατική ενέργεια η εταιρεία του ρωσικού πλοίου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο
Χριστούγεννα ελπίδας και αβεβαιότητας για τους Χριστιανούς της Συρίας-Γιόρτασαν δίπλα σε στολισμένο δέντρο
Αλληλοκατηγορούνται Ισραήλ και Χαμάς για τη διακοπή των συνομιλιών-Συνεχίζεται η στρατιωτική πίεση από IDF
Στην πυρά τα ναρκωτικά του Άσαντ στη Δαμασκό-Έκαψαν 1.000.000 «χάπια των τζιχαντιστών»
Βίντεο από την καμπίνα του αεροσκάφους πριν και μετά τη συντριβή-Συγκλονιστικές στιγμές
Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους νεκρούς από την αεροπορική τραγωδία-Γλύτωσαν όσοι κάθονταν στην ουρά