Προειδοποιεί τον Νετανιάχου ο Μακρόν-«Η εξαναγκαστική μεταφορά πληθυσμού είναι έγκλημα πολέμου»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ύψωσε τον τόνο απέναντι στο Ισραηλινό Pρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, δείχνοντας εκ νέου "την έντονη αντίθεσή του" σε μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, και προειδοποιώντας ότι η "εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου".

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον επικεφαλής της ισραηλινής Κυβέρνησης, ο Γάλλος ηγέτης επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για "άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα" και καταδίκασε "απερίφραστα τις πρόσφατες ισραηλινές ανακοινώσεις για τον εποικισμό", καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκειμένου να χτίσει εκεί νέους εβραϊκούς οικισμούς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την πρόθεσή του να υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ζητήσει "άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός".

Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιτάχθηκαν την Παρασκευή σε παρόμοια πρόταση ψηφίσματος της Ουάσινγκτον, καταγγέλλοντας, συγκεκριμένα, ένα "υποκριτικό" κείμενο.

Πεντέμισι μήνες ολέθριου πολέμου βύθισαν τη Λωρίδα της Γάζας σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ότι το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει "χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους όλα τα χερσαία σημεία διέλευσης που υπάρχουν προς τη Λωρίδα της Γάζας".

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει επίσημων ισραηλινών πηγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχεδόν 250 άνθρωποι απήχθησαν, εκ των οποίων 130 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, ενώ 33 πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξοντώσει τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007. Ο στρατός του εξαπέλυσε επιχείρηση που μετρά ήδη 32.226 νεκρούς στη Γάζα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του ισλαμιστικού κινήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Η αμήχανη άφιξη Μακρόν στον Λευκό Οίκο-Άφαντος ο Τραμπ, δεν τον υποδέχθηκε
Πυρετός διαβουλεύσεων στη Γερμανία-Συνασπισμό με το SPD επιθυμεί ο Φρίντριχ Μερτς
Δεκαοκτάχρονη Αμερικανίδα τουρίστρια γέννησε στο Παρίσι και πέταξε το μωρό από το παράθυρο ξενοδοχείου
Η Μόσχα διαπραγματεύθηκε με την Ουκρανία την απομάκρυνση κατοίκων από το Κουρσκ
Ηγέτες στο Κίεβο για την 3η επέτειο της ρωσικής εισβολής-Κοντά σε deal Ουκρανία-ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες
Τρία χρόνια στη ρωσοουκρανική μάχη-Ένας τριετής άνισος πόλεμος σε αριθμούς
Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία-«Πολύ σημαντικό να μη ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»
Η πρώτη ανάγνωση της επικράτησης Μερτς-«Οι Γερμανοί τιμώρησαν τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό»
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην επέτειο τριών χρόνων από την εισβολή στην Ουκρανία υιοθέτησε η Ε.Ε.
Σε ποιον «ανήκει» το σώμα του Πάπα μετά το θάνατό του και γιατί δεν μπορεί να γίνει δωρητής οργάνων ο Ποντίφικας