Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δίπλα σε Αρμενία για βιώσιμη λύση με Αζερμπαϊτζάν
14:22 - 27 Φεβρουαρίου 2024
Τη στήριξη της Ελλάδας προς την Αρμενία στις διπλωματικές προσπάθειες για εύρεση μιας βιώσιμης λύσης και για μόνιμη ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τη σταθερή ευθυγράμμιση της Αθήνας με το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν, στο Μέγαρο Μαξίμου
«Είμαστε πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κάθε κράτους, πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η Αρμενία, άλλωστε, μετά τον πόλεμο του 2023 κατανοεί καλύτερα από τον καθένα την αξία της ειρήνης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μία μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν. Και επιμένω ότι μόνο μία βιώσιμη συμφωνία μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο στον Νότιο Καύκασο», επισήμανε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Σταυροδρόμια της Ειρήνης» «ώστε η ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί από ένα θέατρο συγκρούσεων σε έναν εμπορικό κόμβο που θα συνδέει τον Εύξεινο Πόντο, τον Περσικό Κόλπο, τη Μεσόγειο θάλασσα».
«Όπως δίπλα στην ιστορική Αρμενία θα είμαστε πάντα και στον αγώνα της να προστατευτεί η μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά, σε ζώνες όπως το Ορεινό Καραμπάχ», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι με τον Αρμένιο ομόλογό του συζήτησαν και για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία, οι οποίες αφορούν τον προσανατολισμό της προς τη Δύση. «Είναι φυσικό, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η χώρα μας να είναι έτοιμη να συμβάλλει με τεχνογνωσία και εμπειρία στην οικοδόμηση αυτής της νέας φιλελεύθερης δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της σύγχρονης τεχνολογίας, στον αμυντικό τομέα, αλλά και στη μετανάστευση για την μετανάστευση για την απασχόληση Αρμενίων στην Ελλάδα.
Πηγή: KYΠΕ