Κορυφώνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Η Όλγα Γεροβασίλη πιθανότερη αντίπαλος του Κασσελάκη

Με την άτυπη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα η Όλγα Γεροβασίλη καταθέτει απόψε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητά της με το στρατόπεδο Κασσελάκη να εξυφαίνει ήδη το δικό του σχέδιο για να κόψει τη φόρα της αμφισβήτησης από την παλαιά φρουρά του κόμματος αλλά πλέον ανάμεσα σε ένα πιο συμπαγές σώμα συνέδρων που καταφτάνουν από την επαρχία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται το φαβορί της αναμέτρησης που ο ίδιος άνοιξε πετώντας το γάντι στο εσωτερικό του κόμματός του.

Το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» έκανε πολύ αρνητική εντύπωση ανάμεσα στα παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για το ύφος με το οποίο ο κ. Κασσελάκης επιμένει να αντιμετωπίζει μετά από δυο διασπάσεις την εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία.

Ο διχασμός είναι προ των πυλών ωστόσο από το στρατόπεδο των προεδρικών του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος έδειξε την πλέον ενδεδειγμένη λύση για το τέλμα στο οποίο οδηγήθηκε το κόμμα με ευθύνη του νέου προέδρου και της ομάδας του τα στελέχη με ευθεία αναφορά στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα δεν είχαν άλλο δρόμο από το να βρουν τον αντίπαλο του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο κ. Κασσελάκης βιάζεται και δεν το κρύβει, ωστόσο την τελευταία που επελέγησαν οι fast track διαδικασίες όλοι τελικά το μετάνιωσαν.

Ο 35χρονος ομογενής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει το άγχος της θητείας καθώς δεν χρειάζεται να παρουσιαστεί στο στρατόπεδο συγκεκριμένη ημερομηνία κατάταξης.

Μπορεί ανά πάσα στιγμή να δηλώσει ότι θέλει να μπει στο στρατό για τις 20 ημέρες θητείας που του αναλογούν. Αυτό πρακτικά δίνει περιθώριο στο ΣΥΡΙΖΑ να κινήσει διαδικασίες ομαλές και συντεταγμένες.

Ο ίδιος δηλώνει ότι θα επιμένει στη 10η Μαρτίου μέχρι τέλους με την πλευρά των προεδρικών να ζητά οι κάλπες να στηθούν όπως προβλέπει το καταστατικό έως και ένα μήνα μετα την επικύρωση των υποψηφιοτήτων.

Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις Αρχές Απριλίου για να εκλέξει νέα ηγεσία και δύο μήνες πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Ατύχημα

Το σκηνικό όμως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει σε τίποτα την εκλογική διαδικασία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αγωνία ενός κόσμου για να υπάρξει το πρόσωπο που θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή για να αναγεννηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα στον ίδιο βαθμό.

Η πίκρα της βαριάς ήττας ήταν νωπή, η μέθη της προσδοκίας δεν υπάρχει πλέον και ο συμβιβασμός με τα ποσοστά του 10-12% απέχει πολύ από το εκλογικό 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες του Ιουνίου.

Αλλά και σε επίπεδο βάσης του κόμματος η εικόνα δεν είναι η ίδια.

Η συμμετοχή στις κομματικές διαδικασίες είναι σαφώς μειωμένη και αυτό αποτυπώθηκε και στο εξαιρετικά μειωμένο ενδιαφέρον για υποψηφιότητες συνέδρων.

Μπορεί σε επίπεδο οπαδών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η ζυγαριά να γέρνει ξεκάθαρα υπερ του κ. Κασσελάκη καθιστώντας τον το απόλυτο φαβορί σε μια ανοιχτή διαδικασία, ωστόσο η εναπομείνασα οργανωμένη βάση διατηρεί τα συριζαϊκά αντανακλαστικά της.

Όλα αυτά είναι παραδοχές που γίνονται οριζόντια μέσα στο κόμμα μεταξύ των στελεχών και ανεξάρτητα από το ποιο στρατόπεδο έχουν διαλέξει.

Όπως ο κ. Κασσελάκης εξελίχθηκε στο «ατύχημα» του περασμένου Συνεδρίου, έτσι και τώρα αντίστοιχα στο στρατόπεδό του δεν μπορούν να αποκλείσουν την επανάληψη ενός νέου ατυχήματος από το πουθενά ακριβώς γιατί πλέον φαίνεται να έχει εκλείψει το ενδιαφέρον και η προσδοκία στο πρόσωπο του εξ Αμερικής ορμώμενου επιχειρηματία.

Άγχος

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου στελέχη της πλευράς Κασσελάκη διακινούσαν, άλλοι με βεβαιότητα και άλλοι με αίσθημα αγωνίας για την πορεία του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών, σενάρια που ήθελαν την κα Γεροβασίλη να έχει δεύτερες σκέψεις ή ακόμη και αναβολής των εκλογών για ανάδειξη νέου προέδρου.

Ειδικά δίπλα στο δεύτερο σενάριο αναθερμαίνονταν από χθες το μεσημέρι οι σκέψεις που υπήρχαν αρχικά στο περιβάλλον του κ. Κασσελάκη για αναβάπτιση από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας ψηφοφορίας στο Συνέδριο που θα έκλεινε το ζήτημα της αμφισβήτησης του νέου προέδρου μέσω ψηφοφορίας για το αν χρειάζεται η προσφυγή στα μέλη με κάλπες μέχρι και ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος με υπαρξιακό και προγραμματικό διακύβευμα πιυ θα παράκαμπτε το δίλημμα των προσώπων.

Από την πλευρά των προεδρικών (Τσίπρα) διαβάζουν τα σενάρια αυτά ως άγχος αν όχι και πανικό στο στρατόπεδο Κασσελάκη.

Έρχονται σύνεδροι

Η Όλγα Γεροβασίλη δεν έχει ανοίξει ακόμη επίσημα τα χαρτιά της. Αυτό αναμένεται να γίνει απόψε στο γήπεδο του ταε κβο ντο.

Η διαδικασία μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας για την πλευρά των προεδρικών. Η πρώην υπουργός και άλλοτε δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα βάλει το πλαίσιο της σύγκρουσης έχοντας από κάτω τον σκληρό πυρήνα των οργανωμένων μελών του κόμματος.

Η κάθοδος των συνέδρων της επαρχίας όπως αναμενόταν για σήμερα Σάββατο αλλάζει το σκηνικό του συνεδρίου. Από το αμιγώς οπαδικό ακροατήριο της έναρξης του Συνεδρίου από σήμερα και μέχρι το κλείσιμο η εικόνα του Συνεδρίου θα μετατραπεί σε σκληρά κομματική διαδικασία.

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Ξεσπά ο πατέρας της Κυριακής-«Ζω κάθε μέρα μία κηδεία, ζητώ δικαίωση για το παιδί μου»
«Ήταν κλεισμένη στο δωμάτιο για αρκετές ώρες και δεν άνοιγε»-Το χρονικό της φρίκης με το νεκρό βρέφος
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορούνται οι γονείς του βρέφους που βρέθηκε πεταμένο στα σκουπίδια
Βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή που ο πατέρας στη Βραυρώνα πετάει το βρέφος στα σκουπίδια
Μυστήριο με το νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα-Οι γονείς του το πέταξαν στα σκουπίδια λίγο αφότου γεννήθηκε
Σε αστυνομικό κλοιό η Μύκονος για το φονικό έξω από μπαρ-Έλεγχοι σε αεροδρόμιο και λιμάνι
Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν την Δευτέρα-Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών έξω από μπαρ στην Μύκονο-Βγήκαν μαχαίρια, ένας νεκρός
Ο Κασσελάκης έφερε τροχόσπιτο από την Αγγλία για να περιοδεύει στην Ελλάδα
Ο πατέρας του βρέφους ομολόγησε ότι το έριξε ο ίδιος στα σκουπίδια-Υποστηρίζει πως γεννήθηκε νεκρό