ΒΙΝΤΕΟ: Φοιτητές αρνούνται τις συνελεύσεις όπου επιβάλλονται αποφάσεις για καταλήψεις και πάνε... TikTok

Την ώρα που οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων στην Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο βασικός «πρωταγωνιστής» της επικοινωνίας των φοιτητών: το TikTok.

Οι απόψεις και οι εμπειρίες των φοιτητών σχετικά με τις καταλήψεις, έγιναν trend. Μιλούν μπροστά στην κάμερα του κινητού, ανεβάζουν στο TikTok τα βιντεάκια και συγκεντρώνουν likes, μερικές φορές ακόμη και χιλιάδες, γίνονται viral.

Κάποιοι τοποθετούνται υπέρ, άλλοι κατά αυτών. Στην πλειοψηφία τους, όμως, καταδικάζουν την αντιδημοκρατική στάση και την «ανθρωποφαγία» μεταξύ των νέων.

Ίσως αποτελεί και τον μοναδικό τρόπο για να «ακουστούν» φοιτητές, οι οποίοι με τη φυσική τους παρουσία την ώρα της ψηφοφορίας μπορεί να εκφοβίζονται ή να γίνονται θύματα ειρωνείας.

Ο τρόπος που εκφράζονται στο TikTok, είναι ανοιχτός, δημιουργικός: με ένα βιντεάκι που ο καθένας λέει τη γνώμη του για τις καταλήψεις ή με τις ενστάσεις τους για την τακτική των καταλήψεων όταν αυτές επιβάλλονται «δια της βίας».

Υπάρχουν και τα βιντεάκια που με ένα χιουμοριστικό soundtrack – τα λεγόμενα TikTok songs ή Sounds – ή έναν αστείο διάλογο από ένα movie clip εκφράζονται με λίγο πιο χαριτωμένο τρόπο, όπως για παράδειγμα σε βιντεάκι POV (δηλαδή αυτό που αποτυπώνει την κατάστασή του), μία φοιτήτρια ανοιγοκλείνει το βιβλίο στη λογική «δίνουμε-δεν δίνουμε» εξετάσεις ενώ σε κάποιο άλλο, εκφράζει την απογοήτευσή της καθώς σκύβει πάνω από τα βιβλία: «Είσαι στο μόνο πανεπιστήμιο που δεν έχεις κατάληψη και πρέπει να διαβάσεις».

Η Έφη, τεταρτοετής, η οποία δεν συνηθίζει να ανεβάζει βιντεάκια στο TikTok όπως δηλώνει, καταγράφει την εμπειρία της συμμετοχής της στη συνέλευση: «Την ώρα της ψηφοφορίας με ανάταση χειρός, ζήτησα από τα υπόλοιπα παιδιά να δείξουμε όλοι το πάσο μας. Αρνήθηκαν. ‘Μα καλά, δεν μας ξέρεις; Μία οικογένεια είμαστε. Δεν πατάς σχολή;», ήταν οι αντιδράσεις τους.

Όταν μάλιστα η ίδια τους λέει πως αν και στο τελευταίο έτος, γνωρίζει μόνο δύο άτομα, της απαντούν «εμείς είμαστε στο δεύτερο έτος και ξέρουμε εκατό!». Εννοείται πως η ψηφοφορία προχώρησε χωρίς κανείς να επιδείξει πάσο.

«Κατάληψη με τη βία» τιτλοφορείται ένα άλλο βιντεάκι, στο οποίο διαβάζει κανείς: «Σε μία ‘δημοκρατική’ χώρα, λένε ότι ζούμε. ‘Παλεύουν’ για τα δικαιώματά τους, λένε. Και οι ‘ίδιοι’ δεν σου δίνουν το ‘δικαίωμα’ να πας στη σχολή σου και να ψηφίσεις. Αυτή είναι λοιπόν η δημοκρατία για την οποία μιλάνε;». «Εγώ που είμαι έκτο έτος, έχω ένα μάθημα ακόμη και το πανεπιστήμιο έχει κατάληψη....», γράφει άλλος.

@riikwn 50 άτομα από τους οποίους οι μισοί και παραπάνω είναι εκτός σχολής αποφασίζουν για 600 άτομα.. ΑΚΡΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ🤡#καταληψη #πανεπιστημια #exetastiki #exetastiki2024 #εξεταστικη #ΠΤΝ #ioannina #fy #ptn #fyp #foryoupage #foryou #xyzbca #viral #greece #panepistimio #2024 #sendhelp #κριμα ♬ son original - sound_effects_paradise

Σε χειρότερη θέση, η Κατερίνα: «Εγώ που πίστευα ότι σε λίγες μέρες θα πετάξω για Ολλανδία για μεταπτυχιακό κι έχουμε κατάληψη...».

Σε άλλο βιντεάκι, η Κατερίνα κάνει κανονικά τις εργασίες της για την εξεταστική, παρ’όλη την κατάληψη, ώστε σε περίπτωση που σταματήσει να τις έχει έτοιμες!

Στην αστεία πλευρά, καταγράφεται η Γενική Συνέλευση μέσα σε ένα κλίμα οχλαγωγίας, αλλάζοντας τα λόγια του ομιλητή- γίνεται η μάνα που αναζητά στον κόσμο τον άνδρα της και τον φωνάζει με επαρχιακή ντοπιολαλιά. Αλλού ο μέσος φοιτητής που περιμένει την ανακοίνωση ότι η εξεταστική θα γίνει εξ αποστάσεως, φαίνεται να τραγουδά με πάθος Άννα Βίσση «Δεν θέλω να ξέρεις πως για σένα πίνω, είμαι λιώμα... δεν θέλω να ξέρεις πως γίνομαι σκόνη, είμαι χώμα...». Το στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση στη Νομική ΑΠΘ σε αναμονή της απόφασης για τη συνέχιση ή μη της κατάληψης, συνεχίζεται σε αίθουσα δικαστηρίου από το «Κωνσταντίνου και Ελένης» – «ρε δε ‘πα να πνιγείτε όλοι σας, που θα βγάλω και απόφαση;», φωνάζει η «έδρα»...

Δεν λείπουν, πάντως, τα φαινόμενα «ανθρωποφαγίας», όπως στην περίπτωση φοιτήτριας, η οποία – εκτός του δημοσίου Πανεπιστημίου - παράλληλα φοιτά στο Deree. Αντιμετωπίζεται ως «υποστηρίκτρια της ιδιωτικής εκπαίδευσης», άρα και εκπρόσωπος ενός πολυτελούς lifestyle, με αποτέλεσμα να δέχεται «death threats» στο TikTok.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Σφοδρή επίθεση συνδέσμου εισαγωγέων για ανακλήσεις οχημάτων-Τα βάζουν με Βαφεάδη και Βουλή
Ολονύχτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Δίκαιη έκρινε τη δίκη Σουρουλά και Ζαννέτου το ΕΔΑΔ
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Πράσινο φως για εκεχειρία στο Λίβανο από το Ισραήλ-Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίας
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Ευρωβουλευτές ζητήσαν τη στήριξη της Ουκρανία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Πήγε σχολείο και δεν επέστρεψε η 13χρονη που εξαφανίστηκε ξανά μέσα σε λίγες μέρες-Ερωτήματα για τους χειρισμούς