Το Κυπριακό μέσα από τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναλύουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
19:37 - 12 Δεκεμβρίου 2023
Ενόψει της επικείμενης έγκρισης της έκθεσης Μπορέλ για την Τουρκία εντός των επόμενων ημερών, Κύπριοι Ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν για το πώς βλέπουν να επηρεάζεται το Κυπριακό μέσα από την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και μετά την πρόσφατη ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους, στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σημείωσε ότι μέσα από την έκθεση Μπορέλ φαίνεται ότι η ΕΕ δίνει χείρα βοηθείας στην Τουρκία, σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας, ενώ υπάρχουν σαφείς αναφορές που δείχνουν ότι ευνοείται η οικοδόμηση μίας καλύτερης σχέσης εμπορίου μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ.
«Για μένα είναι πολύ σημαντικό, για τον όποιον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, πρέπει να υπάρχει ο όρος να υλοποιηθεί η τελωνειακή ένωση σε όλα τα κράτη μέλη, δηλαδή η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν αναμένει ότι η Τουρκία θα το δεχτεί εύκολα.
Σχολιάζοντας την ελληνοτουρκική προσέγγιση, είπε ότι ο Ερντογάν στοχεύει να πάρει κάποια πράγματα από την ΕΕ και παραμένει ερωτηματικό το πώς θα εξελιχτεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος αν δεν τα εξασφαλίσει.
Αναφορικά με το πώς επηρεάζεται το Κυπριακό από αυτή την εξέλιξη, σημείωσε την προσεκτική διατύπωση Ερντογάν για «επίλυση του Κυπριακού βάση πολιτικών πραγματικοτήτων», χωρίς να ονομάζει τη «λύση δύο κρατών», όπως έκανε άλλες φορές.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για μια συνολική λύση του Κυπριακού, βάση ψηφισμάτων, ΔΔΟ με πολιτική ισότητα; Δεν κρίνω ότι υπάρχουν οι πολιτικές υποδομές για μια τέτοια κίνηση προς το παρόν», ανέφερε, ωστόσο, σημειώνοντας, όμως ότι ανοίγει δρόμος για μια συνεργασία και για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το προς τα πού θα παν τα πράγματα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, πρέπει να περιμένουμε και τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, για το κατά πόσο θα μείνει ο Ερντογάν στη γραμμή συνεργασίας με τον Μπαχτσελί ή θα απομακρυνθεί. «Αν συνεχίσει τη συνεργασία με τους Γκρίζους Λύκους δεν πρόκειται να γίνουν βήματα ούτε στο Κυπριακό, ούτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε.
Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι «βλέπουμε ότι με μεγάλη ευκολία επέβαλαν σαν αυτοπυροβολισμό οι Ευρωπαίοι τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά τώρα ετοιμάζονται να δώσουν πολλά πράγματα στην Τουρκία, βάζοντας πολύ αναιμικές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού», σχολιάζοντας την έκθεση Μπορέλ.
Σημείωσε, ακόμα, ότι τα ελληνοτουρκικά αξιοποιούνται εκ μέρους κάποιων δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευφορίας για να δώσουν στην Τουρκία διάφορα.
"Νιώθουμε την ίδια στιγμή ότι οι προσπάθειες του Προέδρου να αξιοποιήσει αποστολή απεσταλμένου απ’ εδώ δεν πείθουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την επόμενη κίνηση", είπε, εκφράζοντας ανησυχία να μην παγιοποιηθεί το Κυπριακό και να μην παραμεριστεί μέσα σε αυτά που συμβαίνουν τώρα.
"Αναμένουμε από τον Πρόεδρο ότι θα κάνει κάποιες κινήσεις για το Κυπριακό, να τονίσει και να το εννοεί ότι κινείται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, στο πλαίσιο Γκουτέρες, με σεβασμό των συγκλίσεων και του διαπραγματευτικού κεκτημένου, έτσι που να κάνουμε από τη μεριά μας το μάξιμουμ που μας αναλογεί, χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι παίζουμε μόνο εμείς στο γήπεδο. Παίζει και η Τουρκία και εκείνη είναι που θα πρέπει να δείξει βούληση για τη λύση του Κυπριακού", ανέφερε.
Ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς σημείωσε ότι στην έκθεση Μπορέλ γίνεται μόνο απλή διαπίστωση της γενικότερης στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό και της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει να εμποδίζει τις διάφορες οδούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Σημειώνοντας ότι συχνά υπερνικούν τα εθνικά συμφέροντα έναντι του κοινού καλού, ανέφερε ότι "είναι σχήμα οξύμωρο και ταυτόχρονα προκλητικό, να λαμβάνεις άμεσα μέτρα με τη λήψη κυρώσεων για μια κατάσταση που συμβαίνει σε τρίτη χώρα και να νίπτεις τας χείρας σου μπροστά στην κατάφορη παραβίαση και την πειρατεία της Τουρκίας".
Πηγή: KYΠΕ