Λακωνική αναφορά στην έκθεση για ΕΕ-Τουρκία στο προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύντομη αναφορά στην έκθεση Μπορέλ για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, με την οποία οι ηγέτες αναμένεται να σημειώσουν τα όσα αναφέρονται σε αυτή παραπέμποντας τη συζήτηση σε επόμενη σύνοδο, περιέχει το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Σύνοδο Κορυφής των 27 που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή, 14 με 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από κοινοτικές και διπλωματικές πηγές, οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν αναμενόταν βάσει του μέχρι στιγμής σχεδιασμού να συζητηθούν λεπτομερώς μεταξύ των ηγετών, λόγω του βεβαρυμένου προγράμματος της συνόδου καθώς και λόγω ότι θεωρήθηκε πως πρέπει να γίνει συζήτηση επί της έκθεσης Μπορέλ μετά από συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών για τα όσα προτείνονται για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο έχει δει το ΚΥΠΕ, αναφέρει στο τμήμα για τα λοιπά θέματα και με την υποκεφαλίδα «Σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας» πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «σημειώνει την κοινή έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, και θα επανέλθει στο θέμα σε προσεχή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, αν και υπήρξε προσπάθεια από κράτη μέλη να υπάρξει στα συμπεράσματα λεκτικό που να παραπέμπει σε προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων στη βάση ορισμένων από τις εισηγήσεις στην έκθεση Μπορέλ, υπήρξαν επιφυλάξεις που οδήγησαν στην τελευταία διατύπωση.

Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση για την έκθεση Μπορέλ είναι διαφορετική από αυτή για τις εκθέσεις της Κομισιόν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές όλων των υποψηφίων και πιθανών υποψηφίων κρατών μελών, οι οποίες επρόκειτο να συζητηθούν την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ουκρανία και Ουγγαρία

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής αναμένεται να εστιάσει εκτός απροόπτου στις προσπάθειες να ξεκλειδώσει η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαδικασιών για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, στη βάση της εισήγησης της Κομισιόν, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει αν δεν ξεπεραστεί το βέτο που έχει θέσει προκαταβολικά η Ουγγαρία.

Το ίδιο ισχύει και για την πρόταση για στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ισχύοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ). Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του και σε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πως δεν υπάρχει η κατάλληλη ομοφωνία για άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ούτε για αναθεώρηση του ΠΔΠ γενικά, ζητώντας να γίνει στρατηγική συζήτηση για την προσέγγιση της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε δηλώσεις του όσον αφορά το θέμα του προϋπολογισμού.

Ανοικτό παραμένει ωστόσο το ερώτημα για το πώς θα προχωρήσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια για στήριξη της Ουκρανίας σε περίπτωση που η συμφωνία με την Ουγγαρία αποδειχθεί αδύνατη, με κάποια από τα σενάρια που συζητούνται να αφορούν στήριξη σε διμερές επίπεδο.

Μέση Ανατολή και άλλα θέματα

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη βρίσκεται και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τους ηγέτες να καλούνται να δώσουν πολιτική καθοδήγηση για τη στάση της ΕΕ όσον αφορά την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για εκεχειρία, αλλά και την πρόταση που προανήγγειλε ο Ζοζέπ Μπορέλ για ενδεχόμενες κυρώσεις σε Χαμάς και εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη. Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι βασικοί πυλώνες της στάσης της ΕΕ παραμένουν η καταπολέμηση της Χαμάς και της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και η αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας.

Επίσης κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή αναμένεται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό να συζητηθούν θέματα μετανάστευσης, άμυνας, και της Στρατηγικής Ατζέντας ενόψει της μελλοντικής διεύρυνσης της ΕΕ και των προσπαθειών μεταρρύθμισης του τρόπου λειτουργίας της.

Την Τετάρτη, την προηγούμενη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, κατά την οποία σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πλαίσιο ενημέρωσης των συντακτών, αναμένονται μηνύματα στήριξης στις χώρες της περιοχής που επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ, καθώς και συζητήσεις για τη στήριξη της ΕΕ στην περιοχή στον τομέα της ενέργειας, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της διαχείρισης της μετανάστευσης και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο-Τρία πρόσωπα στο Νοσοκομείο
Αναβλήθηκε η δίκη του δημοσιογράφου που κατήγγειλε παρέμβαση της Τουρκίας στις «προεδρικές» του 2020
Καλεί σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την διάσταση Φύλων η Επίτροπος
Δεν μετακινούνται ρούπι από τις θέσεις τους οι Τούρκοι-Επιμένει σε κυριαρχική ισότητα ο Γκιουλέρ
Αυτός είναι ο κατάλογος με τις ανακλήσεις οχημάτων-Διευκρινίσεις ΤΟΜ σε καίρια ερωτήματα πολιτών
Πυρά ΔΗΣΥ σε Βύρα για την παρουσία του στη διαμαρτυρία για το ΝΑΤΟ-Τον καλούν να δώσει εξηγήσεις
Διευκρινίσεις ΥΠΑΝ για επίσκεψη μαθητών στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Φειδία-«Δεν τελεί υπό την ευθύνη μας»
Εξυπηρετήθηκαν ελάχιστοι ασθενείς στο Γ.Ν. Λεμεσού-Διακομίζονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Έκκληση Παναγιώτου στα μέλη του κλάδου σκυροδέματος για επιστροφή στο διάλογο
Κατατίθενται στη Βουλή τα νομοσχέδια για το δημογραφικό-Προχωρά το επίδομα τοκετού και η αύξηση άδειας