Αποστάσεις τριών αγροτικών οργανώσεων από τη διαμαρτυρία στο Προεδρικό-Εξασφάλισαν 4,3 εκ., απαιτούν επτά

Αποστάσεις, μετά τη δέσμευση της Κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση 4,3 εκ. ευρώ, έλαβαν οι τρεις αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός, από τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε, έξω από το Προεδρικό.

Οι τρεις οργανώσεις σε ανακοίνωση τους αναφέρουν πως, μετά την συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ιδιαίτερα την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της όπως είχε υποσχεθεί.

«Κρίνουμε θετική υπό τις περιστάσεις την απόφαση για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας ύψους 4,3 εκ. προς τους πατατοπαραγωγούς και τους σιτοπαραγωγούς για αυτό και δεν συμμετείχαμε επίσημα στη σημερινή διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό την οποία θεωρούμε αχρείαστη», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους ΠΕΚ, Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός.

Ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κυριάκος Καϊλάς, σε δηλώσεις του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας είπε πως στις διαβουλεύσεις αργά χθες βράδυ είχε προσφερθεί το ποσό των 4,2 εκ. ευρώ, δηλαδή γύρο στα 6 ευρώ το δεκάριο στα σιτηρά και 45 ευρώ για τις πατάτες, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τους δύο κλάδους.

Όπως είπε, οι ζημιές των σιτοπαραγωγών ήταν γύρω στα 27 ευρώ και έβαλαν ως κόκκινη γραμμή οι παραγωγοί τα 10 ευρώ, και οι πατατοπαραγωγοί από τα 160 ευρώ που ήταν η ζημιά τους ανά δεκάριο, ζήτησαν 100 ευρώ ώστε να καταλήξουν κοντά στα 90 ευρώ.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κυριάκος Καϊλάς, σε δηλώσεις του στην εκδήλωση δήλωσε πως, «η ΠΕΚ και η Παναγροτική θεωρούν ότι τα ποσά που έχουν προσφερθεί είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο οι αγρότες των οργανώσεων αυτών τα έχουν απορρίψει και βρίσκονται σήμερα στην εκδήλωση. Είναι καλό, όπως ανέφερε, να προβληματιστούν οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων αυτώ»ν.

Ο κ. Καϊλάς δήλωσε πως οι αγρότες θα παραμείνουν έξω από το Προεδρικό μέχρι να έχουν αποτέλεσμα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, που είναι η κρατική στήριξη να ανέβει στα 7 εκ. ευρώ και να καλυφθούν όλοι οι αγρότες, και αυτονόητα, η βοήθεια αυτή να δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σχολιάζοντας τη σημερινή εκδήλωση, είπε ότι «η Κυβέρνηση έκανε μια πρόταση χορηγίας ύψους 4,3 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 6 ευρώ ανά το δεκάριο στους σιτοκαλλιεργητές και 55 ευρώ το δεκάριο στους πατατοπαραγωγούς. Θεωρούμε ότι η πρόταση είναι πολύ καλή. Είναι σεβαστό το δικαίωμα ως προς τη λήψη των όποιων μέτρων, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν βοηθούν αυτά τα μέτρα και δεν είναι ό,τι καλύτερο εν μέσω συζητήσεων ή διαβουλεύσεων να λαμβάνονται τέτοια μέτρα, όπως τα σημερινά που αποκλείονται και οι δρόμοι πέριξ του Προεδρικού αλλά ταλαιπωρείται και ο κόσμος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι πατατοπαραγωγοί και σιτηροπαραγωγοί-Βολές κατά Ξενοφώντος (pics)

Σημειώνεται ότι το απόγευμα αποχώρησαν οι διαμαρτυρόμενοι από το Προεδρικό και αύριο αναμένεται να συναντηθούν με το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ την Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΚΟΑΓ.

Δειτε Επισης

Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου