Κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων δημοσίευσε η Κομισιόν για πρόληψη-Αποτροπή ελλείψεων
15:42 - 12 Δεκεμβρίου 2023
Κατάλογο με τα φάρμακα τα οποία ορίζονται ως «κρίσιμης σημασίας» και των οποίων πρέπει να προλαμβάνονται και να αποφεύγονται οι ελλείψεις δημοσίευσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τους επικεφαλής των αρμόδιων οργανισμών των κρατών μελών.
«Η διασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού φαρμάκων κρίσιμης σημασίας είναι ουσιώδης για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας» εξήγησε με δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία εξήγησε πως η δημοσίευση του καταλόγου αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της Κομισιόν για μέτρα αποτροπής των ελλείψεων.
Ο πρώτος αυτός ενωσιακός κατάλογος περιλαμβάνει πάνω από 200 δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα για ανθρώπινη χρήση, και τα οποία ορίζονται ως κρίσιμης σημασίας, καθώς η παροχή τους θεωρείται απαραίτητη για την συνεχή παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης και για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη.
Ο ενωσιακός κατάλογος φαρμάκων κρίσιμης σημασίας θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο, και θα χρησιμοποιηθεί για υποστήριξη και επιτάχυνση της ανάλυσης της Επιτροπής για εντοπισμό των τρωτών σημείων των αλυσίδων εφοδιασμού για τα φάρμακα που περιλαμβάνονται σε αυτόν.
Στη βάση αυτή της ανάλυσης αυτής η Επιτροπή και ο EMA θα μπορούν από κοινού με τα κράτη μέλη να προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίζονται. Ανάλογα με την περίπτωση τα μέτρα μπορούν να προτείνονται μετά από διαβούλευση με τη συμμαχία για τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας που θα συγκροτηθεί στις αρχές του 2024 με τη συμμετοχή εθνικών αρχών, της φαρμακοβιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η συμπερίληψη μιας ουσίας στον κατάλογο δεν σημαίνει πως υπάρχουν πιθανότητες να παρουσιαστούν ελλείψεις της στο μέλλον, αλλά πως τυχόν ελλείψεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στους ασθενείς και να αποτελέσουν πρόκληση για τα συστήματα υγείας.
Η μεθοδολογία για την κατάρτιση του καταλόγου αναπτύχθηκε μέσω διαρθρωμένου διαλόγου της Επιτροπής για την ασφάλεια του εφοδιασμού φαρμάκων με οργανώσεις επαγγελματιών του τομέα της υγείας, ομάδες ασθενών και εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ο διάλογος αυτός πραγματοποιήθηκε το 2021, στο πλαίσιο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής, αντλώντας διδάγματα από την πανδημία του κορωνοϊού, και ο τελικός κατάλογος καταρτίστηκε σε συνεργασία με τον ΕΜΑ και τα κράτη μέλη.