Χωρίς χρονικό όριο οι όροι εντολής στην Kουεγιάρ-Ποια η αποστολή της

H αποστολή της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, θα είναι να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης μέσα από εντατικές προσπάθειες με ύψιστη προτεραιότητα να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο.

Ο κ. Λετυμπιώτης, σε ερώτηση ποιοι θα είναι οι όροι εντολής του απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ και αν θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα της αποστολής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε ενημέρωση ως προς το χρονικό περιθώριο του διορισμού. Οι όροι εντολής όπως απορρέουν από τα ψηφίσματα των ΗΕ είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Τα ίδια ψηφίσματα του ΣΑ είναι αυτά που δεσμεύουν και τον ίδιο τον ΓΓ, πόσω μάλλον τον απεσταλμένο του. Με ειλικρινή πολιτική βούληση αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν τον διορισμό και ευελπιστούμε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρονικό όριο (στην αποστολή), αυτό που ευελπιστούμε εμείς είναι πιο σύντομα από έξι μήνες να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν ο απεσταλμένος του ΓΓ των ΗΕ μόνο θα καταγράψει τις θέσεις ή αν θα προσπαθήσει γεφυρώσει και διαφορές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αποστολή θα είναι να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης μέσα από εντατικές προσπάθειες με ύψιστη προτεραιότητα να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί».

Σε ερώτηση αν ο διορισμός θα αποδειχθεί χάσιμο χρόνου δεδομένων των θέσεων της τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βρισκόμαστε μετά από μια παρατεταμένη περίοδο τέλματος, μετά από πάροδο έξι ετών χωρίς απεσταλμένο από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ, πριν από λίγους μήνες μας έλεγαν για χάσιμο χρόνου ως προς την προσπάθεια για διορισμό απεσταλμένου, σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής εξέλιξης ως προς τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ας μην προκαταβάλλουμε το αποτέλεσμα και να μην υιοθετούμε αυτά που λέει η άλλη πλευρά. Αυτή τη σημαντική εξέλιξη τη χαιρετίζουμε και θα εργαστούμε με απόλυτη ειλικρίνεια».

Ερωτηθείς για τα ευρωτουρκικά και την πρόοδο στο Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «εκ των πραγμάτων δεν παύει να διασυνδέεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την πρόοδο στο Κυπριακό. Το είπαμε και εμείς και οι θεσμοί της ΕΕ. Την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μονοπωλήσουν άλλα θέματα. Δεν θα υπήρχε σε αυτά το ΕΣ ο απαραίτητος χρόνος για ενδελεχή συζήτηση των ευρωτουρκικών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει την ετοιμότητα του το ζήτημα να τεθεί προς συζήτηση σε προσεχές ΕΣ όταν και εφόσον θα διοριστεί και απεσταλμένος, και ελπίζουμε να υπάρχουν τότε και εξελίξεις στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα επαναφέρει το θέμα διορισμού απεσταλμένου και από την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι κάτι που συζητήσαμε και στο παρελθόν ότι αυτό που έμπαινε ως το βασικό βήμα ήταν ο διορισμός απεσταλμένου από τον ΓΓ των ΗΕ και αυτό θα αποτελούσε και το βασικό εφαλτήριο για τα επόμενα βήματα που, μεταξύ άλλων, είναι και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν για το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος υπάρχει κάτι νεότερο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε τις εξελίξεις στη νεκρή ζώνη στον ΓΓ των ΗΕ κατά την πρόσφατη επικοινωνία τους, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε διαρκώς σε επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη από την οποία εμείς αναμένουμε να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να αποκαταστήσεις το στάτους κβο όπως ήταν πριν» τις παραβιάσεις.

Τέλος ερωτηθείς για πληροφορίες σε σχέση με ενδεχόμενη παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στα κατεχόμενα και κατά πόσο στις ελεύθερες περιοχές θα έπρεπε να υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας και η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλες τις αρμόδιες Αρχές».

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»