Αύξηση του ύψους του Κατώτατου Μισθού και σύνδεση με το ωράριο εργασίας θέτουν οι εργαζόμενοι
06:00 - 12 Δεκεμβρίου 2023
Ένας χρόνος αναμένεται να συμπληρωθεί την 1η Ιανουαρίου από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα της Κυβέρνησης, αναφορικά με την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, με τις οργανώσεις των εργαζόμενων, τους εργοδότες και την Κυβέρνηση να παρακάθονται για ακόμη μία φορά στο τραπέζι των συζητήσεων, με στόχο να καταλήξουν σε μία κοινή συνισταμένη, αναφορικά με την αναθεώρηση του ύψους του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος παραμένει στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος θα ακούσει τις απόψεις όλων, πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Με βάση το διάταγμα της Κυβέρνησης, που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, έχει καθοριστεί ως ορόσημο η 1η Ιανουαρίου 2024, ως ημερομηνία αναθεώρησης του κατώτατου μισθού, αφού ήδη θα έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που εφαρμόστηκε η εν λόγω απόφαση. Κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται να είναι καυτές για το Υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους, δεδομένου ότι θα έχουν συναντήσεις για να καθοριστούν οι γραμμές, που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.
Οι οργανώσεις των εργαζομένων έχουν καταλήξει στις θέσεις και τα αιτήματα που αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, με πρώτο τους αίτημα να είναι το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση στο ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.
«Θεωρούμε ότι η αύξηση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλοι οι δείκτες και παράμετροι που προδιαγράφουν τον κατώτατο μισθό, έχουν θετικό πρόσημο. Δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά η αγορά εργασίας, όπως ήταν ο φόβος των εργοδοτών, έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργαζόμενων, έχει μειωθεί η ανεργία, έχει σαφή αύξηση ο ενδιάμεσος μισθός που είναι παραπομπή για τον κατώτατο μισθό. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι πληθωριστικές τάσεις και ο τιμάριθμος που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα, ενώ είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η αναθεώρηση αφορά στα επόμενα δύο χρόνια», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.
Στο ίδιο τέμπο είναι και η ΠΕΟ, με την γενική γραμματέα της οργάνωσης, Σωτηρούλα Χαραλάμπους να αναφέρει πως «εμείς έχουμε παρουσιάσει όλα τα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την απόφαση για το νέο ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή ποιος ήταν ο πληθωρισμός, ποια ήταν η ανάπτυξη ποια είναι η σχέση κατώτατου με την αγοραστική δύναμη, το ύψος του κατώτατου μισθού στην Κύπρο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Εμείς είπαμε ότι η αύξηση πρέπει να είναι ουσιαστική, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το νέο διάταγμα θα είναι για δύο χρόνια. Πρέπει να μιλούμε για ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Εμείς θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει αύξηση, όμως πρέπει να είναι ουσιαστική η αύξηση του κατώτατου μισθού».
Ξανά στο τραπέζι η σύνδεση μισθού και ωραρίου
Πάντως, το γεγονός ότι έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για αναθεώρηση των βασικών προνοιών του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το θέμα της διασύνδεσης του ύψους του κατώτατου με το ωράριο εργασίας. Συγκεκριμένα, αυτό που θέλουν να πετύχουν οι οργανώσεις των εργαζομένων είναι ότι το ύψος θα ανταποκρίνεται στην ωριαία απόδοση.
«Άλλη παράμετρος που είναι σημαντική για μας είναι η ωριαία απόδοση του κατώτατου, ώστε να αίρεται η κάθε διάκριση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός και ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανάμεσα σε επιχειρήσεις. Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας, που είχε τεθεί και στην προηγούμενη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. Είχαμε πει με την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι έπρεπε να θεσπιστεί ο κατώτατος και αφού θα είχαμε διαβούλευση σε ένα χρόνο, θα το θέταμε τότε ξανά στο τραπέζι», σημείωσε ο κ. Μάτσας.
Πάντως, η ΠΕΟ έχει ήδη στείλει στον Γιάννη Παναγιώτου τις θέσεις και εισηγήσεις της, αναφορικά με το θέμα της σύνδεσης του ύψους του κατώτατου μισθού με την ωριαία απόδοση και θεωρεί ότι οι συνθήκες τη δεδομένη στιγμή έχουν ωριμάσει, ώστε να ανοίξει η συζήτηση.
«Αναμένουμε να δούμε και τις θέσεις του Υπουργείου. Είναι από τα πάγια αιτήματά μας. Χωρίς να υπάρξει αυτό, η έννοια του κατώτατου μισθού διαβρώνεται. Δύο άτομα που καλύπτονται από τον κατώτατο, ανάλογα με το ποιο είναι το ωράριό τους, ενδεχομένως να είναι διαφορετικός ο κατώτατος μισθός».
Ένας χρόνος εφαρμογής
Στο μεταξύ, οι δύο εκπρόσωποι των οργανώσεων των εργαζομένων προέβησαν σε μία αποτίμηση του χρόνου που πέρασε, κατά τον οποίο εφαρμόστηκε ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός και αυτό που έχει υπογραμμιστεί είναι ότι η εφαρμογή του μέτρου ήταν κάτι πολύ θετικό για τους εργαζόμενους, ειδικά εκείνους που δεν καλύπτονταν από συλλογικές συμβάσεις.
«Είναι σημείο αναφοράς και έχουν επωφεληθεί αρκετές χιλιάδες εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Είναι σημαντικό ότι έχει προδιαγραφεί μέσα από το διάταγμα ότι θα λαμβάνεται υπόψη και το κόστος ζωής ως μία παράμετρος για αναθεώρηση, ότι δίνεται η δυνατότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται αναθεώρησή του και είναι ένα βήμα σε σχέση με την επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι η επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων για να καλύψουμε το 80% της αγοράς εργασίας, όπως προβλέπεται από την οδηγία της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό. Προβλήματα σίγουρα υπάρχουν, κυρίως με την ωριαία απόδοσή του, όμως είναι σημαντικό ότι έχει θεσπιστεί», εξήγησε ο κ. Μάτσας.
Από πλευράς της, η κα. Χαραλάμπους επεσήμανε ότι «το σίγουρο που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα δυσοίωνα που πρόβλεπαν οι εργοδότες, με την εφαρμογή του κατώτατου μισθού θα λειτουργούσε σε βάρος της οικονομίας και των επιχειρήσεων, δεν έχουν επαληθευτεί. Είναι φανερό ότι ο κατώτατος μισθός, ακόμη και με τις δυσκολίες που είχε, κάλυψε ένα κομμάτι του κόσμου, ειδικά των χαμηλόμισθων και ήταν βοηθητικό εργαλείο και επιβεβαιώνεται ότι χρειάζεται να υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις που να βάζουν κάποια ελάχιστα δικαιώματα για να καλύπτονται οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι».