Η χαρτογράφηση των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων-Μελετώνται κίνητρα παραμονής

Στους 756 ανέρχονται οι Ελληνοκύπριοι και οι Μαρωνίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά μας, ως εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι άτομα τρίτης ηλικίας, με την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων να προχωρεί από τη μία στη χαρτογράφηση των διαχρονικών προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, με στόχο να επιλυθούν όσα περισσότερα γίνονται, και από την άλλη, μελετώνται τρόποι με τους οποίους μπορούν να δοθούν κίνητρα, για παραμονή και επανεγκατάσταση προσώπων κυρίως νεότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ο αριθμός των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων στα Μαρωνίτικα χωριά και στα χωριά της Καρπασίας, ανέρχονται στους 756, εκ των οποίων οι 417 είναι επανεγκατασταθέντες και οι 339 είναι εγκλωβισμένοι. Από εκείνους, οι 122 είναι ανήλικοι (σ.σ. μέχρι 18 ετών) και οι 11 φοιτητές.

Όσον αφορά στους εγκλωβισμένους, οι 110 από τους 339 είναι άτομα άνω των 65 ετών, με τον αντίστοιχο αριθμό των 417 επανεγκατασταθέντων να είναι στους 196. Συνολικά, ο αριθμός των επανεγκατασταθέντων και εγκλωβισμένων, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, είναι 306, ένα ποσοστό που μεταφράζεται στο 41%. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 17% είναι ανήλικοι μέχρι 18 ετών και 42% είναι άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 19-65. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την προσέλκυση των νέων να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά.

Σημειώνεται πως όσον αφορά στους αναλυτικούς αριθμούς, στην Καρπασία παρατηρούνται περισσότεροι εγκλωβισμένοι, σε σύγκριση με τα Μαρωνίτικα χωριά, ενώ όσον αφορά στους επανεγκατασταθέντες οι περισσότεροι καταγράφονται στον Κορμακίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Καρπασία διαμένουν 290 εγκλωβισμένοι, εκ των οποίων οι 245 διαμένουν στο Ριζοκάρπασο, οι 41 στην Αγία Τριάδα, δύο στον Άγιο Ανδρόνικο και δύο στον Άγιο Θέρισσο, ενώ όσον αφορά στα Μαρωνίτικα χωριά, οι εγκλωβισμένοι ανέρχονται στους 49, εκ των οποίων οι 45 είναι στον Κορμακίτη και οι τέσσερις στην Καρπάσια.

Αναφορικά με τους επανεγκατασταθέντες, έχουν περισσότερους τα Μαρωνίτικα χωριά, Κορμακίτης και Καρπάσια, με συνολικά 357 άτομα, ενώ στο Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα, ανέρχονται σε 60.

Στο επίκεντρο της πολιτικής ο άνθρωπος

Από πλευράς της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, έχει στενή επαφή τόσο με τους κοινοτάρχες των κατεχόμενων χωριών και τον εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή, όσο και με τους ίδιους τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες, μέσα από τις συχνές επισκέψεις της στα χωριά, κατά τις οποίες καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Έχουμε καταγράψει τα προβλήματα και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε μαζί να τα επιλύσουμε, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, διασφαλίζοντας παράλληλα αντίστοιχες ευκαιρίες για μάθηση και εργασία για τους νέους μας, όπως στις ελεύθερες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταρτίσει τους στρατηγικούς μας στόχους, στη βάση του προγράμματος της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχουν ως πυρήνα τον άνθρωπο και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, τις ανάγκες του και την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στον REPORTER, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, η οποία πρόσθεσε πως ένας από τους στόχους είναι η παροχή κινήτρων για παραμονή και επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά μας.

Επιπρόσθετα, η κ. Αριστοτέλους υπέδειξε πως, «εκτός από την παροχή κινήτρων για παραμονή και επανεγκατάσταση, είναι και η ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη Συμφωνία της τρίτης Βιέννης αλλά και η ανάπτυξη αθλητικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, που διαπιστώσαμε ότι είναι ανύπαρκτα όχι μόνο για τα παιδιά και τους νέους, αλλά και για την τρίτη ηλικία».

Σε ότι αφορά τα κυριότερα προβλήματα, η Άννα Αριστοτέλους ανέφερε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, είναι οι διαχρονικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με θέματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα. Όπως για παράδειγμα, η πρόσβαση στον εκκλησιασμό, η πρόσβαση στο ποιοτικό φαγητό, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η πρόσβαση στον πολιτισμό, η πρόσβαση στην ψυχαγωγία, να βγουν έξω να πιούν ένα καφέ με τους φίλους τους, σε όλο δηλαδή το φάσμα των δραστηριοτήτων της ζωής τους, της καθημερινότητας τους. Πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, για εκείνους είναι πολύ σημαντικά και καθόλου δεδομένα. Η εξασφάλιση ενός εκάστου εξ αυτών μπορεί να εκληφθεί και ως μια μικρή νίκη».

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 25χρονο για διάρρηξη στη Λεμεσό-Κρυβόταν στο υποστατικό για να ξεφύγει αλλά τον εντόπισαν
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
BINTEO: Χάος σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια από ασθενή που μπήκε στο ταβάνι και κόλλησε πάνω από την εντατική
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Επιτήδειοι παριστάνουν ψευδώς την Αστυνομία Κύπρου-Κάνουν κλήσεις στο WhatsApp
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας δυο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου για το Πόθεν Έσχες
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Δύσκολο το βράδυ στη Λεμεσό λόγω της βροχόπτωσης-Πλημμύρησαν δρόμοι και σημειώθηκαν κατολισθήσεις
Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ η Μουρτζούκου-«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»
Η Πάμ Μπόντι η εκλεκτή του Τραμπ για υπουργός Δικαιοσύνης–Ήταν μέλος της υπερασπιστικής του ομάδας