Κάθε σπίτι και ένας άρρωστος-Αυξημένα τα περιστατικά λοιμώξεων

Κάθε σπίτι και ένας άρρωστος. Αυτή είναι η εικόνα που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα, μετά και την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η παραμονή σε κλειστούς χώρους αποτελούν συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση λοιμώξεων και όπως ήταν αναμενόμενο, τα περιστατικά λοιμώξεων, αυτό το διάστημα έχουν αυξηθεί. Γρίπη, νοροϊός, κορωνοϊός και άλλες λοιμώξεις έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί ανησυχία για τα αυξημένα περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στα μικρά παιδιά, με το Μακάρειο Νοσοκομείο να είναι υπερπλήρες.

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως με την πτώση της θερμοκρασίας, θα καταγραφεί και έξαρση των λοιμώξεων. Άλλωστε πρόσφατα ο λειτουργός της μονάδας επιδημιολογικής Επιτήρησης, Δρ. Χρίστος Χαραλάμπους, ανακοίνωσε πως μέσα σε μια βδομάδα καταγράφηκαν 990 νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο. Ο κορωνοϊός, είναι παλιός μας γνώριμος και πλέον ξέρουμε πως μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το ότι οι ευάλωτες ομάδες της κοινότητας θα πρέπει να προστατεύονται, είτε με περιορισμό, είτε με εμβολιασμό.

Παρά την αύξηση των περιστατικών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο καθηγητής μοριακής-ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, η αύξηση λοιμώξεων, αυτό το διάστημα, συνέβαινε και πριν την πανδημία. «Θα υπάρχουν αυξομειώσεις στους αριθμούς των περιστατικών. Εάν δεν υπάρξει κάποιο στέλεχος του ιού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε.

Παράλληλα, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν, ο κος Καραγιάννης πιστεύει πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που δεν δηλώνουν ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, καθώς γνωρίζουν πλέον ότι θα πρέπει να περιοριστούν.

Ο νοροϊός ή ιός εμετού του χειμώνα, δεν είναι άγνωστος προς εμάς. Είναι αυτός που ονομάζουμε συνήθως γαστρεντερίτιδα που εμφανίζεται τους χειμερινούς μήνες και καταγράφονται αρκετά περιστατικά. «Εκτός από εκκενώσεις προκαλεί και εμετούς. Επομένως, το άτομο που έχει γαστρεντερίτιδα, αισθάνεται άσχημα για 48 ώρες. Το πρόβλημα δημιουργείται σε παιδιά και ηλικιωμένους που μπορεί να πάθουν αφυδάτωση, κάτι που θεωρείται επικίνδυνο», εξήγησε ο κος Καραγιάννης.

Είναι και η «περίεργη πνευμονία», όπως έχει χαρακτηριστεί ο ιός που προκάλεσε ανησυχία στην Κίνα, που ωστόσο πρόκειται για λευκή πνευμονία που προκαλείται από το μυκόπλασμα, ένα βακτήριο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή. «Τα συμπτώματα, αρχίζουν με πονόλαιμο, πονοκέφαλο και ίσως να υπάρξει δύσπνοια. Στα μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει ρινική καταρροή και βήχα παρατεταμένης διάρκειας», ανέφερε.

Τα περιστατικά RSV γεμίζουν το Μακάρειο, 100% η πληρότητα

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι τα αυξημένα περιστατικά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στα μικρά παιδιά. Ήδη το Μακάρειο νοσοκομείο, μέσα σε ένα μήνα, έχει φτάσει στο 100% της πληρότητάς του, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου παιδιά αποστάλθηκαν σε άλλα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κλινών.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, δρ Αβραάμ Ηλία, «παρά το γεγονός ότι τοποθετούνται επιπλέον κλίνες, υπήρξε περίπτωση, που η πληρότητα ξεπέρασε το 100% και αναγκάστηκαν στείλουν παιδί σε άλλη Παιδιατρική Κλινική. Εάν κρίνεται αναγκαίο μπορούμε να στείλουμε παιδιά σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Λάρνακας και της Λεμεσού».

Όσον αφορά τον RSV, ο δρ Ηλία είπε πως πρόκειται για ιό που βρίσκει έδαφος λόγω των διακυμάνσεων του καιρού και προσβάλει μικρά παιδιά, «Ο RSV προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια, ανορεξία και επίμονο βήχα. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται νοσηλεία συνήθως και η νοσηλεία διαρκεί από τέσσερις, μέχρι επτά ημέρες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους γονείς όσον αφορά τα άρρωστα παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να παραμένουν περιορισμένα μέχρι να περάσει η λοίμωξη, γιατί μεταδίδεται εύκολα από το ένα παιδί στο άλλο και μπορεί ακόμη και στην οικογένεια», είπε.

Σημειώνεται πως, σήμερα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, ωστόσο η έγκρισή του αφορά ενήλικες. «Για παιδιά δεν έχει δοθεί έγκριση και μέχρι τότε τα παιδιά χρειάζεται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως περιορισμό και στενή παρακολούθηση από τον γιατρό τους».

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ