Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει

Θετικά φαίνονται τα αποτελέσματα της μελέτης για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, EuroAsia Interconnector, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Great Sea Interconnector, και η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή ή όχι στο έργο θα παρθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με αντιπροσωπεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Ελλάδος, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου.  

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης εξέφρασε την επιθυμία του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έργο και τόνισε πως με την έναρξη του έργου θα ξεκινήσει «μια νέα ενεργειακή εποχή για την Κύπρο, καθώς θα έχουμε φθηνότερη, καθαρότερη ενέργεια, επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια».

Επιπλέον, ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε ότι οι εργασίες κατασκευής του έργου για τη διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024 και θα πάρει 4 με 5 έτη για την ολοκλήρωση του, ενώ ανέφερε πως στα τέλη του 2024 θα υπογραφεί συμβόλαιο με την γερμανική εταιρεία Siemens, η οποία θα αναλάβει να συνδέσει τους δύο μετασχηματιστές στην Κύπρο με αυτόν της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Ενέργειας αφού χαρακτήρισε χρήσιμες τις δύο συναντήσεις που είχε σήμερα, η μία στο Υπουργείο Ενέργειας και η άλλη στο Προεδρικό, με την ομάδα του ΑΔΜΗΕ, είπε ότι στην πρώτη συνάντηση έχουν τεθεί κάτω τα σημεία εκείνα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης ως Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στην δεύτερη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το έργο θα πρέπει να προχωρήσει.

Ανέφερε ότι η μελέτη για το έργο «ολοκληρώθηκε από τον οίκο ο οποίος μας έχει παραδώσει το πρώτο draft (προσχέδιο) της μελέτης» και «φαίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Ο Υπουργός Ενέργειας συνέστησε αναμονή μέχρι «την ολοκλήρωση της μελέτης για να πάρουμε την επενδυτική απόφαση» συμμετοχής στο έργο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η επενδυτική απόφαση για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν να παρθεί εντός Δεκεμβρίου, αλλά «επειδή καθυστέρησε η μελέτη να μας παραδοθεί σε μια τελική μορφή», αναμένεται ότι η απόφαση αυτή «θα παρθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου».

Ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκαν τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του έργου και πρόσθεσε ότι «το έργο από EuroAsia Interconnector γίνεται πλέον Great Sea Interconnector για να σηματοδοτηθεί η κίνηση του έργου να περάσει στην κατασκευαστική του φάση».

Υπογράφεται συμβόλαιο για κατασκευή μετατροπέα τάσης

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «έχει ήδη υπογραφεί το πολύ σημαντικό συμβόλαιο που αφορά την πόντιση του καλωδίου με συγκεκριμένο οργανισμό» και θα ακολουθήσει η υπογραφή «ακόμη ενός σημαντικού συμβολαίου εντός 2024 για την κατασκευή του μετατροπέα της τάσης (ηλεκτρισμού) μαζί με άλλη εταιρεία η οποία έχει ήδη ενημερωθεί».

Ερωτηθείς αν η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αφορά την κρατική εγγύηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «η πιθανότητα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εμπλακεί στο έργο – νοουμένου ότι θα πάρει την επενδυτική απόφαση μέσα στον Ιανουάριο – με πόσο το οποίο θα είναι μετοχικό κεφάλαιο».

Πλειοψηφία ΚΔ με ΑΔΜΗΕ

Επίσης, ανέφερε ότι «ο φορέας που θα εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τον ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να έχουν την πλειοψηφία» του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ποσό που θα καταβάλει η Κύπρος, ο Υπουργός είπε ότι «προδιαγράφεται ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά μετοχικού κεφαλαίου της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα έχει την ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης».

Σε παρατήρηση ότι πρόσφατα είχε δηλώσει ότι υπολείπεται ένα ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρος – Κρήτη, λόγω των αυξήσεων των τιμών των υλικών, ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι «αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν περίπου 800 εκ. ευρώ επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 100 εκ. ευρώ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπολογίζεται ότι 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξευρεθούν από άλλους πόρους».

«Υπάρχει η συμβολή του ΑΔΜΗΕ, υπάρχουν και άλλα επενδυτικά ταμεία τα οποία εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι με αυτή την λογική θα είναι σχετικά εύκολη η εξεύρεση του ποσού του 1,2 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Σταμάτησε η επαφή με Ισραήλ λόγω Χαμάς

Κληθείς να πει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «σε επίπεδο τεχνικής επιτροπής προχωρούσε κανονικά μέχρι που εξελίχθηκε η διαμάχη με την Χαμάς», προσθέτοντας ότι «έχουμε σταματήσει την επαφή με απαίτηση του Ισραήλ και ελπίζουμε να τελειώσουν οι εχθροπραξίες ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε από εκεί που αφήσαμε τις διαβουλεύσεις».

Στρατηγικής σημασίας το έργο λέει ο ΑΔΜΗΕ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης είπε ότι «αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας και για την Ελλάδα και για την Κύπρο και για την Ανατολική Μεσόγειο συνολικά και αποτελεί μία πτυχή της αδελφικής σχέσης η ανάληψη του έργου από τον ΑΔΜΗΕ, μεταξύ Ελλάδα και Κύπρου».

Ανέφερε ότι «ο ΑΔΜΗΕ επιθυμεί να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτοχος στο έργο προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί ταχύτερα, απρόσκοπτα στο άμεσο μέλλον» και πρόσθεσε πως «με την έναρξη του έργου ξεκινά μια νέα ενεργειακή εποχή για την Κύπρο, καθώς θα έχουμε φθηνότερη καθαρότερη ενέργεια, επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια».

Ερωτηθείς πότε αναμένει να ξεκινήσει η υλοποίηση του όλου έργου, ο κ. Μανουσάκης είπε το ώριμο έργο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου και «ωριμάζει η διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ».

Ξεκινούν εντός 2024 οι εργασίες, συμβόλαιο με Siemens

Ανέφερε ότι η υπογραφή του συμβολαίου με την γαλλική εταιρεία Nexan (τον περασμένο Ιούλιο) «σημαίνει ότι η κατασκευή του καλωδίου για την δική μας βιομηχανία στην πραγματικότητα ήδη έχει ξεκινήσει» και πρόσθεσε ότι «θα ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής μέσα στο 2024 και πέρα αυτού πρέπει να κατασκευαστούν και οι δύο μετασχηματιστές στην Κύπρο και να συνδεθεί στον μετασχηματιστή στην Κρήτη».

«Αυτό το έργο θα το αναλάβει η Siemens με την οποία θα υπογράψουμε συμβόλαιο στα τέλη του 2024 καθώς πρόκειται για ειδικά έργα που πρέπει να μελετηθούν μέσα στο 2024 από την εταιρεία, πρόσθεσε.

Γύρω 4,5 χρόνια η ολοκλήρωση του έργου

Αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης του κομματιού Κύπρου-Κρήτης, ο κ. Μανουσάκης αφού επικαλέστηκε την εμπειρία από την διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, που πρόκειται για έργο ίδιας τεχνολογίας, είπε ότι υπογράψαμε τη σύμβαση με τους κατασκευαστές μέσα στο 2020 και «υπολογίζουμε ότι 4,5 χρόνια θα πάρει για να ολοκληρωθεί», δηλαδή τέλος του 2024.

Ανέφερε ότι με την υπογραφή με την Siemens θα πρέπει να προσθέσουμε 4 με 5 έτη για την ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Πρόσθεσε ότι «σημασία έχει, όχι να εστιάσουμε στο κόστος σαν απόλυτο νούμερο, αλλά να εστιάσουμε στο ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον καταναλωτή στην Κύπρο (οικιακό και βιομηχανικό) με την ολοκλήρωση αυτού του καλωδίου θα μειωθεί».  

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι για αυτό, μπορούμε να το αποδείξουμε», υπογράμμισε.  

Είπε ακόμη ότι «για να ξεκινήσει το έργο Κύπρου – Ισραήλ πρέπει να γίνει μια συμφωνία των ρυθμιστικών αρχών της Κύπρου και του Ισραήλ», αντίστοιχη με αυτή που έγινε μεταξύ των αρχών Κύπρου και Ελλάδας, «προκειμένου το έργο να θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμο καθώς θα έχει διασφαλιστεί το έσοδο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ».

Ο κ. Μανουσάκης είπε ότι η νέα εμπορική ονομασία του έργου είναι Great Sea Interconnector και σηματοδοτεί την έναρξη της κατασκευής του έργου.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης