Δράσεις για παιδιά εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων-«Έχουν τα ίδια δικαιώματα, υποχρέωση μας να τα διασφαλίζουμε»
16:45 - 07 Δεκεμβρίου 2023
Παιδιά εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων ηλικίας από 5-18, άφησαν για λίγο τα θρανία και απόλαυσαν θεατρική παράσταση του ΘΟΚ και ταχυδακτυλουργό καθώς και φουσκωτά παιχνίδια, μασκότ, ξυλοπόδαρους και άλλες δραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν με γεύμα στο Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία στο πλαίσιο της αρχής μιας νέας σειράς δράσεων για στήριξή τους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Αννας Αριστοτέλους. Νωρίτερα, τα παιδιά παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση του ΘΟΚ «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι οι εγκλωβισμένοι και οι επανεγκατασταθέντες ανέρχονται στους 756 και το 41% είναι άνω των 65%. «Για το λόγο αυτό, μελετώντας την κατάσταση, θεωρούμε, και έχουμε καταγράψει εισηγήσεις στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, στη βάση της διακυβέρνησης του Προέδρου, για να δοθούν κίνητρα όσο για την παραμονή αλλά και για την επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά μας».
Ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των παιδιών μέχρι 18 ετών ανέρχεται στους 133 άρα το ποσοστό των ανθρώπων που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά μεταξύ 19-65 ετών ανέρχεται σε περίπου 42%.
Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε, πράγμα το οποίο πράττουμε, την υφιστάμενη κατάσταση ούτως ώστε να αυξήσουμε την επανεγκατάσταση των ανθρώπων στα κατεχόμενα χωριά μας, ώστε ο αριθμός να μην μειώνεται και άλλο, τόνισε η κ. Αριστοτέλους.
Μιλώντας ενώπιον των παιδιών, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι «δίνουν ζωντάνια στα κατεχόμενα χωριά μας, ωστόσο μεγαλώνουν σε διαφορετικές συνθήκες, με τους γονείς τους, που όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετωπίζουν διαχρονικά αρκετές δυσκολίες λόγω της τουρκικής κατοχής και θυσιάστηκαν τόσο για την οικογένεια τους, όσο και για τον τόπο τους».
Ανέφερε ότι τα παιδιά αυτά που «φοιτούν στα σχολεία μας στα κατεχόμενα, μπορούν να έχουν μια μέρα όπως όλοι οι μαθητές μας που φοιτούν και διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Παρακολούθησαν μια θεατρική παράσταση, είχαν δηλαδή πρόσβαση στον πολιτισμό, εκπαιδεύτηκαν, κοινωνικοποιήθηκαν, και τους δίδεται η δυνατότητα να περάσουν όμορφα και ξέγνοιαστα κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων». Σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για ευκαιρία, ούτε για χάρη», είπε ότι πρόκειται «για διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος της προσωπικής ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως με την πρόσβαση στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνικοποίηση. Όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα και σαφώς αποτελεί υποχρέωση μας να τα διασφαλίζουμε», σημείωσε.
Η κ. Αριστοτέλους είπε ότι σ’ αυτό το πλάνο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά και για τους νέους μας, αφού διαπιστώθηκε ότι απουσιάζουν τέτοιες ευκαιρίες και δράσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν σε αδράνεια και αποκλεισμένα από δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό διαπιστώθηκε, είπε, ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε το Γραφείο της με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες.
«Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που θεωρώ πολύ σημαντική την άμεση επαφή με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας και χρήσιμη τη δια ζώσης επικοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εκεί, κοντά τους, δίπλα τους, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, να ακούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους και εκεί και όπου υπάρχει αλλά και που διαπιστώνεται ανάγκη να παρεμβαίνουμε και με τα ανάλογα διαβήματα, να επιλύονται τα προβλήματα και να δίνονται λύσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και ειδικότερα των παιδιών» και νέων που «αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα μας».
Τόνισε ότι θα πρέπει να διαπιστώνονται οι ανάγκες και τα θέματα που τους απασχολούν και μαζί τους να επιλύονται τα οποιαδήποτε ζητήματα που θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους, και θα τους διασφαλίσουν αντίστοιχες δραστηριότητες και ευκαιρίες εργασίας και μάθησης όπως στις ελεύθερες περιοχές, μέσα από τις οποίες θα τους δίδονται ευκαιρίες να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους και τα ταλέντα τους.
Η εκδήλωση αυτή, είπε, «είναι η αρχή, πολλών άλλων δράσεων και προγραμμάτων που βρίσκονται στα σκαριά, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, που έχει καταρτιστεί με την ανάληψη των καθηκόντων μου στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Εξάλλου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγέλλου απευθυνόμενη στα παιδιά, είπε ότι «το γεγονός ότι διαμένετε στα κατεχόμενα χωριά μας, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, είναι πάρα πολύ σημαντικό και σπουδαίο».
Σημείωσε ότι ο ρόλος της Κυβέρνησης, ο δικός της αλλά και της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων «είναι να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη έτσι ώστε να έχετε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες που έχουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά, και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση σας, και στην ποιότητα ζωής αλλά και στην ψυχαγωγία σας, τα πάντα».
Είπε ότι τα παιδιά αποτελούν «μια σημαντική, ιδιαίτερη ομάδα, γι' αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε με κάθε τρόπο και ακόμα στις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις, λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης, εμείς βρίσκουμε και θα βρίσκουμε πάντα τις λύσεις».
Πηγή: KΥΠΕ