Παλεύουν για ισχυρά ψηφοδέλτια Ευρωεκλογών τα κόμματα-Η ονοματολογία και πότε θα ληφθούν αποφάσεις
Μιχάλης Πολυδώρου 06:56 - 10 Δεκεμβρίου 2023
Μπορεί τα φώτα και το ενδιαφέρον στα πολίτικά στέκια το τελευταίο διάστημα να πέφτει στις επιλογές των κομμάτων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα κομματικά γραφεία των ηγεσιών, ωστόσο, συνεχίζονται οι διεργασίες και για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων για τις Ευρωεκλογές. Άλλωστε η ιδιομορφία των διπλών εκλογών, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιούνιο, δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες και για τα κόμματα, που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο και νέο και για αυτά εγχείρημα.
Άλλωστε, οι ηγεσίες των κομμάτων γνωρίζουν πολύ καλά, πως αν θα είναι νικητές ή ηττημένοι το βράδυ των διπλών εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ποσοστά τους στις Ευρωεκλογές, αφού λόγω των συνεργασιών και των ανεξάρτητών υποψηφιοτήτων, στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα. Ενόψει και των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και δη των βουλευτικών εκλογών, τα κόμματα θα επιδιώξουν, μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, να διατηρήσουν την ηρεμία και να αποκτήσουν δυναμική ενόψει της συνέχειας.
Άλλωστε αν υπάρξουν σημαντικές ανατροπές, τόσο στην κομματική προέλευση των έξι Κύπριων Ευρωβουλευτών όσο και στα ποσοστά των κομμάτων, αυτό αναμφίβολα θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες και θα οδηγήσει σε εξελίξεις στα κόμματα που επηρεάζονται.
Ξεκινώντας από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αυτό που θα επιδιώξει η ηγεσία του κόμματος, είναι να έχει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, που θα δώσει ώθηση στο κόμμα να διατηρήσει τα κεκτημένα. Δηλαδή να παραμείνει πρώτο κόμμα και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την εκλογή δύο Ευρωβουλευτών. Άλλωστε η σχετικά νέα ηγεσία του κόμματος, αναζητά μια πρώτη σημαντική νίκη, που πρώτον θα μειώσει την εσωστρέφεια και δεύτερον θα της δώσει τα πολιτικά εχέγγυα και εφόδια για τη συνέχεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ονόματα που παίζουν για το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι των δύο υφιστάμενων Ευρωβουλευτών του, Λουκά Φουρλάς και Ελένη Σταύρου, οι οποίοι θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι για το ψηφοδέλτιο, ενώ από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις παίζουν μια σειρά από πρόσωπα που εξέφρασαν πρόθεση, όπως ο Χρίστος Αγγελίδης που έθεσε εαυτόν ενώπιον των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων του κόμματος. Επίσης συντηρείται το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όπως και του βουλευτή, Κυριάκου Χατζηγιάννη. Άλλωστε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε την περασμένη Κυριακή πως το σκέφτεται για να κατέλθει ως υποψήφιος, ενώ δεν ξεκαθάρισαν ακόμα οι προθέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Τορναρίτη. Το σίγουρο είναι πως οι τέσσερις θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τους πιο πάνω ενδιαφερόμενους, αφού λόγω ποσόστωσης, θα πρέπει να συμπεριληφθεί τουλάχιστον άλλη μια γυναίκα. Και το όνομα που βρίσκεται ως επιλογή, είναι αυτό της Χριστιάνας Ξενοφώντος, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.
Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιανουαρίου. Οι διαδικασίες τρέχουν από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ο στόχος που τέθηκε είναι η αύξηση της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ώστε να διασφαλιστούν οι δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιδίωξη του κόμματος είναι το ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται από ικανούς κι έντιμους ανθρώπους με γνώση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
Αναφορικά με τα ονόματα, πέραν από αυτά των δύο υφιστάμενων Ευρωβουλευτών που εξέφρασαν την πρόθεση να επαναδιεκδικήσουν, Γιώργου Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά, από τη στιγμή που ακόμα το θέμα δεν συζητήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Πάντως, στο κάδρο βρίσκονται διάφορα ονόματα πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως αυτά του Γιώργου Λουκαϊδη και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πάντως, η έντονη παρουσία γυναικών, καθώς επίσης και προσωπικότητας από ένα ευρύτερο χώρο, στα πρότυπα της επιλογής του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που ήταν υποψήφιος στις Προεδρικές.
Από την άλλη, στο Δημοκρατικό Κόμμα, κι εδώ θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Κώστα Μαυρίδη, ενώ στο κάδρο βρίσκονται και μια σειρά στελεχών, όπως ο Άθως Αντωνιάδης και η Κατερίνα Χριστοφίδου. Δεν αποκλείεται βέβαια και το ΔΗΚΟ να επιχειρήσει να εντάξει στο ψηφοδέλτιο του και υπερκομματικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα κεκτημένα ως τρίτο κόμμα.
Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις του Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις, έτσι ώστε να κατέλθει ξανά ως υποψήφιος, αυτή τη φορά με το νέο Κίνημα που ανακοίνωσε, την «Αιχμή». Ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, όπως είναι διαμορφωμένα αυτή την περίοδο, ενδεχομένως να τον οδηγήσουν στην απόφαση να μην κατέλθει ως υποψήφιος. Επιδίωξη του πάντως, είναι η δημιουργία ενός ανατρεπτικού ψηφοδελτίου, που θα προσδώσει δυναμική και κάτι το διαφορετικό, σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό.
Προχωρημένες είναι και οι διεργασίες στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, με τον Μάριο Καρογιάν, να βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαβουλεύσεις με στελέχη του κόμματος του ενόψει των Ευρωεκλογών. Στη ΔΗΠΑ, δίδουν μεγάλη βαρύτητα στις Ευρωεκλογές και έχουν θέσει συγκεκριμένους και υψηλούς στόχους, που θα επιχειρήσουν να επιτύχουν. Μεταξύ αυτών, είναι να αυξήσουν τα ποσοστά τους και γιατί όχι να δημιουργήσουν τέτοια δυναμική που θα επιτρέψει την διεκδίκηση με αξιώσεις μιας έδρας. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, προσανατολίζονται σε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, με τα πρώτα ονόματα να βρίσκονται στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών είναι το όνομα του τέως Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκου Κενεβέζου, καθώς και αυτό του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ δεν αποκλείεται η συμπερίληψη στο ψηφοδελτίων ακόμα και εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος. Επιπρόσθετα, στο τραπέζι έπεσε ακόμα και το όνομα του ίδιου του προέδρου του κόμματος, Μάριου Καρογιάν, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ακόμα μεγαλύτερης δυναμικής.
Οι διεργασίες και στα υπόλοιπα κόμματα, βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο ΕΛΑΜ θεωρούν πως έχουν ενώπιον τους μια μεγάλη ευκαιρία για να εκλέξουν για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή και σε αυτό το πλαίσιο προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου με πρόσωπα που διαθέτουν το κριτήριο της αναγνωρισιμότητας, μεταξύ των οποίων είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη.
Από εκεί και πέρα και στην ΕΔΕΚ, η ηγεσία αφού δεν κατάφερε να βρει ανοικτές πόρτες για δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων, προχωρεί τις διαδικασίες για καταρτισμό των ψηφοδελτίων.
Σε ό,τι αφορά τους Οικολόγους, ο νέος πρόεδρος του κόμματος, άρχισε τις συζητήσεις με στελέχη του κόμματος, για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, με δεδομένη και την προηγούμενη απόφαση του κόμματος, για να κατέλθει αυτόνομα στις Ευρωεκλογές.
Με ενδιαφέρον πάντως, αναμένονται και οι πρώτες πολιτικές αποφάσεις του Βολτ Κύπρου, το οποίο, ως μέλος και ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου κομμάτων, δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις Ευρωεκλογές. Το δεδομένο για το Βολτ, είναι πως δεν θα έχει ως υποψήφια την Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αφού αυτό θα σήμαινε πως η έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα χανόταν από το κόμμα και θα επέστρεφε στο Κίνημα Οικολόγων. Ένα άλλο δεδομένο, είναι πως θα υπάρχει συμμετοχή 50-50 μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η συμμετοχή Τουρκοκύπριου. Από εκεί και πέρα, μια σειρά από στελέχη επέδειξαν ενδιαφέρον και αφού το κόμμα μπει στις ράγες ομαλής λειτουργίας, θα θέσει ως προτεραιότητα την εξέταση των επιλογών για καταρτισμό του ψηφοδελτίου.