Χρησιμοποιήθηκε σε φόνο κλεμμένο αστυνομικό πιστόλι, άδεια οπλοκατοχής σε επτά πολιτικά πρόσωπα

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου τέθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά την Αστυνομία, η οποία καταγράφει μια σειρά από παρατυπίες και παραλήψεις για διάφορα θέματα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε μεταξύ άλλων, η άρνηση του Αρχηγού της Δύναμης να παραχωρήσει στοιχεία, τόσο για την χορήγηση πιστολιών σε ιδιώτες όσο και για την αναστολή προστίμων σε διάφορα πρόσωπα, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να προχωρεί σε καταγγελία ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Άκης Κίκας, επανέλαβε ενώπιον της Βουλής, πως κατά τον έλεγχο «αντιμετώπισαν προσκόμματα από πλευράς Αστυνομίας», αναφορικά με τα εξώδικα και την χορήγηση όπλων, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας να παρεμβαίνει και να αναφέρει πως η Ελεγκτική Υπηρεσία «έχει εσφαλμένη εντύπωση» σε ότι αφορά το πρώτο θέμα. Και αυτό διότι, όπως είπε σε σχέση με τα εξώδικα και τις αναστολές ποινικών φακέλων, δεν πρόκειται για έσοδα της Δημοκρατίας, αλλά για «υποτιθέμενο έσοδο», με την Ελεγκτική Υπηρεσία να τονίζει πως από τη στιγμή που είναι «υποτιθέμενο έλεγχο, οφείλουμε να το ελέγξουμε».

Παράλληλα, ο κ. Κίκας, ανέφερε «ζητήσαμε ονομαστικές καταστάσεις για τις αναστολές διώξεων, πρώτο για το θέμα της διαφάνειας και δεύτερο και να δούμε αν αποσύρθηκαν νομότυπα», με τον Αρχηγό να του αναφέρει «αν υπάρχει καταγγελία να μας πείτε όνομα να το διερευνήσουμε». Απαντώντας στους βουλευτές που ανέφεραν πως το θέμα είναι του Γενικού Εισαγγελέα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξήγησε πως θα έπρεπε να ελεγχθούν ως προς την αιτιολόγηση, όπως και για το θέμα του οπλισμού, που δεν τους δόθηκε η πληροφόρηση. Μάλιστα, υπέδειξε πως στον έλεγχο της ΚΥΠ, δεν προέκυψε οποιοδήποτε θέμα, αντιθέτως συνεργάζεται με την Ελεγκτική κατά τον έλεγχο.

«Θέλω να ξέρω ποια είναι τα επτά πολιτικά πρόσωπα που κρατούν όπλα. Έχουν φρουρά. Ποιο πολιτικό πρόσωπο στην Κύπρο κινδυνεύει; Να μας πουν. Έχουν φρουρά, έχουν αστυνομικούς να τους προσέχουν. Ποιοι είναι; Και αν δεν μπλέκουν με υπόκοσμο, πώς κινδυνεύουν;», ανέφερε η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια, για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να δοθούν τα ονόματα των πολιτικών στη δημοσιότητα, ενώ «θα πρέπει η Αστυνομία να απαντήσει από ποιους κινδυνεύουν, τι μπλεξίματα έχουν, από τι εκπαίδευση πέρασαν και γιατί τους δόθηκε άδεια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως στο παρελθόν είχαν απολεσθεί ή κλαπεί από τα μέλη της Αστυνομίας συνολικά 13 υπηρεσιακά πιστόλια, ενώ το ένα από αυτό, χρησιμοποιήθηκε σε διάπραξη ποινικού αδικήματος και συγκεκριμένα σε υπόθεση δολοφονίας στη Λάρνακα.

Απάντησε για τα παιδιά του Προέδρου η Προκοπίου

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, θέλησε να αναφέρει «το βρίσκω παράδοξο να συζητούμε πριν πέντε χρόνια, από την αρχή της Δημοκρατίας... Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη περίοδο. Για να είμαστε σωστή μεθοδολογικά, σμίγουμε τις χρονολογίες. Δεν είναι εχθρικό το σχόλιο μου». Σε ότι αφορά τα ευρήματα της Ελεγκτικής, ανέφερε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει υπόψη οι εκθέσεις, ώστε να υπάρχει άμεση και πλήρης συμμόρφωση, ενώ παράλληλα ανέφερε πως «πολλές από τις διαπιστώσεις, είναι και δικές μας διαπιστώσεις. Ως εκ τούτου λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις και αυτή τη στιγμή καταβάλλεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού. Υπάρχουν όμως δεν μας βρίσκουν σύμφωνοι».

Η κ. Προκοπίου αναφέρθηκε στο θέμα με την μεταφορά των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας πως «υπήρχε αχρείαστη και άδικη αντιπαράθεση και αναδεικνύει στο δημόσιο διάλογο ζητήματα που θα πρέπει να αποφεύγονται», ενώ παρέπεμψε σε σχετικούς κανονισμούς που το επιτρέπει για λόγους ασφαλείας. Η υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία αναγνωρίζει πως είναι υποχρέωση της Αστυνομίας να αναγνωρίζει τους κινδύνους και να λάβει τα δέοντα μέτρα, εντούτοις είπε: «Διερωτώμαι με ποιο τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα στο κράτος αν υπάρχει συνοδεία του συγκεκριμένου οχήματος;. Ο οδηγός του ιδιωτικού οχήματος έχει την ίδια δυνατότητα αντίδρασης με ένα εκπαιδευμένο αστυνομικό; Είναι το ιδιωτικό όχημα των ίδιων δυνατοτήτων με το αστυνομικό;»

Παράλληλα ανέφερε πως «άκουσα με αρκετή υπομονή τον κ. Κίκα», ενώ υπέδειξε πως η αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνεται από πρόσωπα που δεν βρίσκονται στην ίδια θέση και δεν κατέχουν εμπειρογνωμοσύνη.

Σε ότι αφορά τα εξώδικα, «η στάση του Αρχηγού Αστυνομίας βασίζεται σε νομική γνωμάτευση που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ως πολιτική προϊστάμενη, γνωρίζω πως υπάρχει γνωμάτευση, η εξουσία του είναι ανέλεγκτη».

Αναφορικά με τη χορήγηση του οπλισμού σε ιδιώτες, είπε πως «η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε να της κοινοποιηθούν όλες οι αποφάσεις για να προβεί σε έλεγχο κατά πόσο συνάδουν με τις αποφάσεις. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κατόπιν συμβουλής που έλαβε από το Γενικό Εισαγγελέα, επικαλέστηκε θέμα δημόσιας τάξης».

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Αρχηγός της Δύναμης, ανέφερε πως για το θέμα των εξωδίκων, μετά τις 45 ημέρες ακολουθεί τη δικαστική οδό, ενώ είπε πως δεν δέχεται πως υπήρχαν προσκόμματα στον έλεγχο, δεν υπήρχε αντιπαράθεση, υπήρχε αλληλογραφία και η Αστυνομία είναι φιλόξενη.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, Γιώργος Οικονόμου, ανέφερε πως παρά την αυξημένη ροή τουριστών, δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα ή εγκλήματα, ωστόσο θέλησε να αναφέρει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Χριστάκης Παπαδημητρίου, Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, είπε πως «η Επαρχία πάει αρκετά καλά, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», ο Ανδρέας Αγγελίδης, Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, ανέφερε πως «από πλευράς δικής μας, η προσπάθεια που γίνεται, έχοντας υπόψη τα παράπονα, είναι να γίνει πιο έντονη η παρουσία της Αστυνομίας και καλύτερος έλεγχος του προσωπικού». Παράλληλα, θέλησε να διευκρινίσει πως υπάρχουν και θετικά για τους αστυνομικούς που έχουν βούληση για να εργαστούν, για την ασφάλεια του κράτους.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Νίκος Τσαππής, ανέφερε πως η Αστυνομία στην Επαρχία προετοιμάζεται για τις γιορτές για να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες καταστάσεις, ενώ ο Γιαννάκης Ξάνδου, Αστυνομικός Διευθυντής Μόρφου, ανέφερε πως η Επαρχία του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές, έχει περιοριστεί.

Ο Γιώργος Χινινός, Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως οι ελέγχει είναι δεκτοί και πρέπει να υπάρχουν ως τρίτο μάτι, καθώς και να λαμβάνονται υπόψη, με τον ίδιο να αναφέρει πως όταν λήφθηκαν οι συστάσεις για τις αποθήκες, έλαβε μέτρα, χωρίς να αναμένει την έκθεση. Ο κ. Χινινός, αναφέρθηκε σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που έκανε με αφορμή τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λέγοντας πως είναι εκ νέου στη διάθεση της Ελεγκτικής.

Δειτε Επισης

Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ-Τουλάχιστον δύο τραυματίες
Μεγάλη ποσότητα αδασμοαφορολόγητων καπνικών πίσω από κλουβιά πουλιών-Υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ η αξία (pics)
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναίκες από αφρικανικές χώρες που φτάνουν μέσω κατεχομένων
Υπέρ πρότασης νόμου για ποινικοποίηση καλυμμένων προσώπων σε διαδηλώσεις η ΙΣΟΤΗΤΑ
Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Τα λάβαρα της πάταξης της διαφθοράς δεν υψώνονται με λόγια...
Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Πυκνή ομίχλη στον δρόμο Παλαιχωρίου-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία